Nyheder • 26/08/2015

Kommuner har fordoblet erhvervsindsatsen siden 2007

De danske kommuner brugte i 2014 næsten dobbelt så mange ressourcer på forskellige former for erhvervsfremme, end de gjorde i 2007. De øgede ressourcer er et tegn på en generel opprioritering af erhvervslivets kommunale rammevilkår og Fynsk Erhverv er positiv over for denne udvikling, som genkendes  i de fynske kommuner.

I 2007 brugte de danske kommuner 556 millioner kroner på forskellige vækstfremmende tiltag. I 2014 var det beløb steget til 959 millioner kroner – altså næsten en fordobling. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som Kommunernes Landsforening har indsamlet.

Kommunernes Landsforening har bedt Niels Milling, underdirektør i afdelingen for regional erhvervsudvikling hos Dansk Erhverv kommentere på disse tal. Han mener, at de øgede ressourcer er tegn på en generel udvikling, hvor erhvervslivets vilkår i højere grad har kommunalpolitikernes fokus.

– Der er ingen tvivl om, at kommunerne i dag på både det politiske og administrative plan er langt mere opmærksomme på erhvervslivets betydning. Derfor tildeler de også mere opmærksomhed og flere finansielle ressourcer til området, siger Niels Milling til KL.

Kommunerne er vigtige
Fynsk Erhverv har fulgt denne udvikling gennem årene og ikke mindst finanskrisen og den deraf afledte  øgede arbejdsløshed har givet en langt større erkendelse af virksomhedernes betydning for samfundsudviklingen og den kommunale økonomi.  Fynsk Erhverv oplever idag stor lydhørhed og velvilje, når Fynsk Erhverv går i dialog  med kommunerne om erhvervslivets ønsker og behov.

I den offentlige debat undervurderes det ofte, hvor stor indflydelse kommunerne har på erhvervslivets rammevilkår og deraf følgende vækstbetingelser. Så det er helt klart en positiv udvikling, at kommunerne har skærpet fokus på erhvervslivet, fortæller Jytte Reinholdt, direktør i Fynsk Erhverv, og fortsætter:

– Men det er vigtigt for os at påpege, at flere penge ikke gør det alene.  En åben servicekultur, der sætter den enkelte virksomhed i centrum og indebærer et minimum af bureaukrati, er et spørgsmål om fokuseret ledelse og fælles værdier i den offentlige forvaltning. Èn indgang til kommunen og en koordineret sagsbehandling af virksomhedernes henvendelser, der sikrer parallel sagsbehandling hos forskellige myndigheder/fagområder samtidigt, understøtter  virksomhederne i deres udvikling og vækst, og det er tiltag, som alle kommuner kan implementere uden store omkostninger.

“Det er vigtigt for os at påpege, at flere penge ikke gør det alene.  En åben servicekultur, der sætter den enkelte virksomhed i centrum og indebærer et minimum af bureaukrati, er et spørgsmål om fokuseret ledelse og fælles værdier i den offentlige forvaltning.”

– Fynsk Erhvervs seneste medlemsundersøgelse viser, at de fynske virksomheder har positive forventninger til såvel øget omsætning, indtjening, beskæftigelse og investeringer i de kommende 2-5 år. Her skal kommunerne vise sig at være dygtige medspillere – og ikke utilsigtet komme til at bremse den gunstige udvikling, slutter Jytte Reinholdt.

Fynsk Erhverv har netop taget initiativ til at nedsætte en byrdekommission bestående af repræsentanter for erhvervslivet, som kender til den daglige drift af en virksomhed.  Byrdekommissionen skal konkretisere de økonomiske og administrative byrder, der i dagligdagen opleves som en belastning. Resultatet af dette arbejde vil Fynsk Erhverv forelægge de ansvarlige myndigheder og beslutningstagere med henblik på at få lettet disse byrder.

Størst fokus på turisme og Erhvervsservice og iværksætteri 
Det er særligt på områderne ‘Turisme’ og ‘Erhvervsservice og iværksætteri’, at kommunerne anvender flere ressourcer i dag end for otte år siden. ‘Turisme’ og ‘Erhvervsservice og iværksætteri’ er de to klart største udgiftsposter på kommunernes budgetter til erhvervsfremme.

Både i de fynske kommuner og i Region Syddanmark er tendensen den samme som på landsplan. Tallene skal dog læses med det forbehold, at ikke alle kommuner opgør deres udgifter på samme måde

Kommunale udgifter

 

 

ESG-strategien er bestyrelsens ansvar – Er din SMV-bestyrelse klædt på?

Af Professor Annabeth Aagaard, Aarhus Universitet I takt med at EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) trækker virksomhederne tættere på en ny virkelighed, står danske SMV’er over for en afgørende transformation. CSRD kræver, at store virksomheder systematisk rapporterer på en lang række ESG-parametre, herunder deres samlede CO₂-aftryk. Dette indebærer ikke blot deres egen udledning (Scope […]

Direktør Jytte Reinholdt forlader Fynsk Erhverv i 2025

Efter 17 år som direktør har Jytte Reinholdt meddelt Fynsk Erhvervs bestyrelse, at hun ønsker at overlade stafetten til en ny direktør i løbet af 2025. Beslutningen vil først træde i kraft, når en passende afløser er fundet. “Under Jytte Reinholdts ledelse har Fynsk Erhverv gennemgået en markant udvikling. Organisationen og bestyrelsen er blevet professionaliseret, […]

Revy-ejer: “Jeg er vant til at skabe noget ud af ingenting”

Lars Arvad er direktør og ejer af Odense Sommerrevy, en af Danmarks førende revyer. Virksomheden drives i dag med en professionel bestyrelse og et strategisk fokus, der sikrer både kunstnerisk og økonomisk succes. Lars Arvad har selv haft en central rolle i udviklingen, fra at stå for alt i starten til at samarbejde med erhvervsfolk, […]

Nytårskur og boblende netværk

Til årets nytårskur i Fynsk Erhverv var huset fyldt med engagerede medlemmer, der kom til en inspirerende eftermiddag fyldt med netværk, videndeling og spændende oplæg om det nye års muligheder og udfordringer for erhvervslivet. Bestyrelsesleder Henrik Neelmeyer bød velkommen og satte ord på nogle af de muligheder, 2025 kan bringe for erhvervet. Direktør Jytte Reinholdt […]

Nytårshilsen 2025

Når vi siger farvel til 2024 og byder 2025 velkommen, er det en oplagt anledning til at reflektere over året, der er gået, og se fremad mod de muligheder og udfordringer, der ligger foran os.

Flere fynske virksomheder står foran et generationsskifte

Behovet for generationsskifte blandt små og mellemstore virksomheder har aldrig været større, fordi mange ejere nærmer sig pensionsalderen, samtidig med at flere ejere allerede sælger deres livsværk, når de er 45-50 år gamle.

Lokal vidensdeling driver udviklingen af HR-rollen

HR har en unik mulighed for at tage en endnu mere aktiv rolle i udviklingen af fremtidens bæredygtige organisationer. Og det er præcis, hvad virksomhederne i Fynsk Erhvervs HR-netværk gør. Fynsk Erhvervs HR-netværk er vi ikke bare med på sidelinjen – vi er med til at sætte kursen. HR er ikke blot en støttefunktion eller […]

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.