Nyheder • 04/12/2011

Gartneriet PKM – et fynsk blomstereventyr

PKM markedsfører sine planter under varemærket FAIRYTALE FLOWERS® , og virksomheden er da også i sig selv et forretningsmæssigt eventyr: I regnskabsåret 2010/11 udvidede gartneriet således sit areal med 22.000 nybyggede kvm, ansatte yderligere 14 medarbejdere, og skabte det bedste økonomiske resultat i virksomhedens 65 årige historie. I dag er PKM Danmark største gartneri.

PKM’s drivhusareal udgør ikke mindre end 190.000 kvm – og hertil kommer et frilandsareal på 60.000 kvm. Gartneriet ligger nord for Odense, hvor omkring 190 medarbejdere årligt producerer ca. 22 millioner planter. 90% af disse eksporteres ud på det europæiske marked.

PKM bruger i dag mange ressourcer på at forske i, hvordan man kan producere potteplanter under størst mulig hensyntagen til miljøet og har blandt andet forpligtet sig til det internationale miljøregistreringssystem, MPS. På Gartneriet høster man nu ‘frugterne’ af et storskalaforsøg med LED-belysning af planter. Det er nemlig for første gang lykkedes et gartneri at producere og sælge LED-belyste planter på samme vilkår, som planter udsat for traditionel belysning. Blot med den store forskel, at LED-belysningen bruger ca. 40% mindre strøm.

I spidsen for Gartneriet PKM A/S står ejer, direktør og gartner, Kristian Madsen, som for nylig vandt den prestigefulde erhvervspris Tietgenprisen – og så er han formand for Dansk Gartneri:

Hvordan har I hos PKM vækstet så flot igennem finanskrisen? – Og hvordan har I tænkt jer fortsat at gøre det?

Det allervigtigste for Gartneriet PKM A/S er at have en god stab af medarbejdere – for uden dem kan vi ikke producere holdbare produkter i topkvalitet, hvilket er ekstremt vigtigt for vores kunder. Et andet vigtigt element er konstant fokus på produktudvikling: Vi bruger mere end 5 % af vores omsætning på produktudvikling. Endnu et vigtigt element er synlighed – vi er utroligt synlige i forhold til vores kunder på diverse messer og udstillinger over hele Europa. Vores udenlandske aktiviteter – klipning af Campanula-stiklinger i Polen og produktion af Schlumbergera- og Rhipsalidopsis-stiklinger i Kenya har også stor betydning. Vi skal i fremtiden fortsat have skarp fokus på de nævnte ting, bl.a. har vi lige besluttet at udvide vores aktiviteter i Kenya med over 200 % fra ca. 1 ha til 2,3 ha. Endvidere skal vi løbende automatisere i Danmark, hvor det giver mening.

Hvad kommer regeringens nye energi-plan til at betyde for et gartneri af jeres kaliber, når man tænker på NOx-afgifter etc.?

Regeringens energiudspil vil øge vores energiomkostninger med ca. 100 %, i kr. er det ca. 7 mio. kr., hvilket vil halvere vores overskud. Det igen betyder selvfølgelig at vores fremtidige muligheder for investeringer reduceres og begrænser vores muligheder for at videreudvikle PKM.

PKM blev nr. 2 i forbindelse med 3F’s Årets Arbejdsplads 2011 – Hvad skyldes den flotte placering, tror du?

Først og fremmest skyldes det jo at vores medarbejdere indstillede os, og det var jo fantastisk at være bland de tre bedste ud at i alt 100 indstillede virksomheder. 3F’s jury lagde stor vægt på at medarbejderne er med til at skabe virksomhedens resultater, altså at medarbejderne føler sig værdsatte og engagerede i dagligdagen, har tryghed i jobbet samt at der er muligheder for efteruddannelse – kort og godt virksomhedens sociale ansvar i forhold til medarbejderne.

Hvilke kvaliteter lægger I omvendt vægt på hos jeres ansatte?

At vores medarbejdere er engagerede og motiverede for at skabe resultater, at de er samarbejdsvillige på alle niveauer, samt at de er parate til løbende at medvirke til at udvikle gartneriet. At de er loyale både i forhold til kolleger og gartneriet.

I bruger bevidst varemærket FAIRYTALE FLOWERS® med reference til HC Andersen. Oplever I, at det åbner døre i udlandet, at PKM er beliggende og har produktion i HC Andersens fødeby?

FAIRYTALE FLOWERS® opfattes som et kvalitetsstempel hos vores kunder, og gør at vores kunder har let ved både at genkende vores produkter og finde os på messer og udstillinger. Det er vigtigere for os at vores kunder forbinder vores logo med kvalitetsprodukter, men det er jo en god historie at fortælle vores kunder at FAIRYTALE FLOWERS® faktisk kommer fra eventyrdigteren H.C. Andersens fødeby, og storytelling er jo også branding.

Læs meget mere på www.pkm.dk og se tv-indslag  her

Netværk er win-win for travl advokat

Ifølge Jeanette Illum-Johansen, der er partner og bestyrelsesmedlem i Mazanti-Andersen, er det muligheden for at sparre med og udvikle sig sammen med profiler fra helt andre grene af erhvervslivet, som hun ser frem til at dyrke yderligere i fremtiden. Derfor er hun trådt ind i vores direktørnetværksgruppe.

Formandens nytårshilsen

Formanden for Fynsk Erhverv, Henrik Neelmeyer, ønsker partnervirksomheder og det fynske erhvervsliv godt nytår og sender en klar appel til de fynske virksomheder.

Brug dit partnerskab til at rekruttere kvalificeret arbejdskraft

Vi har igennem de senere år haft stor succes med at matche ledige akademikere med fynske virksomheder.  I mange tilfælde virksomheder, der ikke tidligere har haft ansat akademikere.

Geopartner rykker på digitaliseringen i nyt videnforum

Den stigende efterspørgsel efter nye digitale løsninger har blandt andet betydet, at Geopartner tilbyder en bred vifte af ydelser, der kan optimere arbejdsprocesser og levere mere præcise resultater for kunderne. Det mærker IT-driftschef Kenneth Søndergaard, der blandt andet af den grund har meldt sig under fanerne på Fynsk Erhvervs Videnforum for Digital Transformation.

Bliv bestyrelsesmedlem i Fynsk Erhverv og gør en forskel!

Vil du være med til at udvikle det fynske erhvervsliv? Vil du være med til at indfri Fynsk Erhvervs vision om at realisere potentialerne – personlige som forretningsmæssige i de fynske virksomheder? Så har du nu en unik mulighed for at blive bestyrelsesmedlem i Fynsk Erhverv!

‘Årets Ejerledere’ er et stærkt makkerpar

Makkerparret Allan Hansen og Rune Lund Bendixen fra Broby-virksomheden Ventherm A/S kåret som Årets Ejerledere 2023 på Fyn i et meget stærkt felt.

Byggros fik nyt blod, friske øjne og en ny kollega gennem Next Talent-programmet

Byggros fik i efteråret en af vores Next Talent kandidater ud i forløb, der var så stor en succes, at virksomheden nu har ansat kandidaten.

Netværkets friske øjne fjerner de blinde pletter

For virksomhedsejer Betina Skipper er det helt centralt, at udvikle sine kompetencer kontinuerligt, få udvidet netværket samt have forskellige sparringsmuligheder til rådighed. Det får hun bl.a. igennem vores netværksgruppe SoloConnect.

Robotklynge: Innovation kræver samarbejde

Ifølge Søren Adamsen Mouritsen, der er Head of Innovation i robotklyngen Odense Robotics, skal de fynske virksomheder stå sammen for at udnytte mulighederne i de teknologiske fremskridt