Nyheder • 22/03/2018

Fynsk Erhverv sætter i 2018 fokus på nye markeder

I 2018 sætter Fynsk Erhverv fokus på nye markeder. Det gør vi, fordi vores undersøgelser viser, at rigtig mange fynske virksomheder har fokus på at vækste – enten organisk eller gennem opkøb. Mange har i den forbindelse kig på at gå ind på nye markeder – enten eksportmarkeder eller i nye brancher. Faktisk oplever en del fynske virksomheder selv nye konkurrenter på egne markeder, så det vidner om en udvikling, der er i gang.

På Fynsk ErhvervsTopmøde den 22. marts i Svendborg præsenterede vi en række spændende cases fra Kina og Davos til cannabis i Gartneriet Nældebakken til inspiration til at indtage nye markeder på.

Gik du glip af de engagerende oplægsholdere, så kan du lade dig inspirere af de korte resuméer nedenfor.

 

En handelskrig på vej?
Erhvervsjournalist og Kina-kender Christina Boutrup satte scenen ved at give indblik i de vigtigste globale megatrends, hentet blandt andet fra World Economic Forum i Davos.

Selvom udsigterne for verdensøkonomien er lovende, hænger frygten for en handelskrig mellem verdens to største økonomier – USA og Kina – som en mørk sky på himlen. USA’s præsident Donald Trump har allerede fået gennemført flere nye afgifter på kinesiske varer, og Kina truer med modtræk.  Det handler i høj grad om symbolpolitik, for dyrere varer fra Kina vil ramme amerikanske forbrugere, når de handler i WalMart. Men Donald Trump har en pointe, når han siger, at Kina ikke spiller efter reglerne. Den kinesiske stat har i mange år favoriseret og hjulpet kinesiske virksomheder gennem subsidier og protektionisme, og måske kan presset fra USA få Kina til at åbne sin økonomi mere for udenlandske virksomheder.

Læs mere om Christina Boutrup på hendes hjemmeside

 

Kig mod Øst – og se ind i fremtiden
Peter Lisbygd etablerede for 14 år siden China Experience i Shanghai og er nu bosat på Fyn. Virksomheden er specialiseret i at planlægge og gennemføre læringsforløb og events for virksomheder, organisationer og business schools. Han fortalte om det store skifte fra Made in China til Made by China, hvor kinesiske virksomheder pludselig også kan være innovative og sætte nye standarder. Han bliver stadig overrasket over hastigheden i Kina. Der sker ofte det samme på et år, som der sker på fem år i Europa. Det betyder, at danske erhvervsledere bør søge ny inspiration og viden i Kina fremfor Silicon Valley for at være på forkant med udviklingen, uanset om man handler med Kina eller ej. Kina er på mange måder blevet et kig ind i fremtiden. Blandt andet fordi kinesiske virksomheder i dag er førende inden for mange af de nye teknologier, som præger udviklingen i disse år. Heriblandt droner, e-handel, sociale medier, big data og sandsynligvis også snart kunstig intelligens.

Læs mere om China Experience på den fynske virksomhedsportal eller på deres hjemmeside.

 

Odense som centrum for Cannabis-produktion
Lars Thomassen har fortid i reklamebranchen, blandt andet i London og New York. Han ved ingenting om medicin, men har alligevel kastet sig ud i et Cannabis-eventyr sammen med godsejer Stig Gamborg fra Møllerup Gods på Djursland. Sammen med et stort canadisk firma har de overtaget gartneriet Nældebakken på Fyn, hvor de vil dyrke og udforske cannabis til medicinsk brug. Her skal over de kommende år investeres op mod 400 millioner i laboratorium og gartneri og ansættes 80 nye medarbejdere inden jul. Der er guldfeber i branchen og et internationalt kapløb i gang inden for cannabis. Men Lars Thomassen tror på, at Odense/Fyn kan spille en afgørende rolle, hvis vi formår at samarbejde. Han har allerede solgt idéen om den danske andelsbevægelse til sin partner i Canada. Hermed er opfordringen givet videre, hvis der er andre fynske gartnere, som har lyst til at deltage i projektet.

 

Globalt vokseværk
Skovdal Nordic er allerede Nordens største reklamefotografvirksomhed, men har vokseværk uden for landets grænser. For fire år siden kom Jonas Krogh ind i virksomheden og er i dag medejer og adm. direktør. Siden er det gået stærkt. Ejerne Inge og Jakob Skovdal er rykket til Shanghai, hvor de er i fuld gang med at opbygge en forretning, som kan ende med at blive større end den danske. Men det har ikke været let. Ejerne havde sendt en lille videohilsen hjem til deltagerne i Fynsk Erhvervs årsmøde, og det var tydeligt, at der også er mange frustrationer forbundet med at etablere virksomhed på den anden side af jorden. Røde stempler, tilladelser og høj husleje. Virksomheden har tabt den første million på det kinesiske eventyr, men direktøren sover godt om natten, fordi mulighederne er så enorme, og det tager tid at komme i gang. Tålmodighed og vedholdenhed er kodeordene.

Læs mere om Skovdal Nordic på den fynske virksomhedsportal eller på deres hjemmeside.

Nyhed

Timer på toppen i bæredygtighedens tegn

På Fynsk ErhvervsTopmøde den 27. marts ser vi på bæredygtighed i det fynske erhvervsliv. Flere generationer er på plads, når der holdes Fynsk ErhvervsTopmøde på Brandts i Odense. Aftenen sætter bæredygtighed på dagsordenen, og vi får sammen øje på gevinsterne...

Nyhed

Endelig: Udvidelse af motorvejen syd om Odense er på vej

Udvidelsen af motorvejen syd om Odense har topprioritet i infrastrukturplanen fra regeringen og Dansk Folkeparti. Det er rigtig godt nyt for det fynske erhvervsliv, der meget længe har råbt højt om behovet for flere motorvejsspor. Politikerne har lyttet til det...

Nyhed

Motorvejen er en fælles sag for fynske folketingskandidater

Seks fynske folketingskandidater fik sat tal og virkelighed på udfordringerne på E20 syd om Odense ved paneldebatten hos GASA Group, der også gav en rundvisning i det nye domicil i Odense SV. Hos GASA Group kører driften på minuttet, når...