Debat • 29/05/2015

Folkemøde: Vi kæmper den fynske sag på Bornholm

Fynsk Erhverv deltager i årets folkemøde på Bornholm. Direktør Jytte Reinholdt deltager i en paneldebat arrangeret af Slagelse Kommune om broafgifterne over Storebælt. Det foregår fredag d. 12. juni på #Camp4200 ved Hotel Sandvig. 

Folkemødet på Bornholm har siden 2012 tiltrukket både politikere, medier og politiske nørder til fire dages politisk debat på Solskinsøen.  Og i år deltager Fynsk Erhverv.

Slagelse Kommune faciliterer en debat på Folkemødet om fremtidens brotakster, hvor både lokalpolitikere fra begge sider af bæltet, landspolitikere og erhvervslivet deltager.

Jytte Reinholdt er Fynsk Erhvervs repræsentant i panelet. Her vil hun med udgangspunkt i Grontmijs rapport om de samfundsøkonomiske gevinster ved en reduktion/afskaffelse af storebæltsafgifterne tale for, at den kommende regering griber muligheden for at indføre den vækstpakke, som en billigere overgang over Storebælt ville være.

Tid og sted:

Fredag den 12. juni kl. 12.00-13.00

#Camp4200 ved Hotel Sandvig, Strandvejen 99

Moderator:

Torben Dalby Larsen, ansvarshavende chefredaktør på Sjællandske Medier

Panel:

Stén Knuth (V), borgmester Slagelse Kommune

Michael Svane, branchedirektør DI (Transport og Infrastruktur)

Jytte Reinholt, direktør Fynsk Erhverv

Anders Jacobsen, produktionsdirektør Aluscan (Korsør)

 

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.

Ekspert: Virksomheder skal holde fokus på det væsentlige

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen