Nyheder • 21/04/2021

FilmFyns succes smitter af på hele øen

Anders Thomas Jensen under indspilningerne til filmen Retfærdighedens Ryttere i Faaborg-Midtfyn Kommune

Foto: FilmFyn / Andreas Bastiansen: Med FilmFyns støtte er det muligt for bl.a. spillefilm som Retfærdighedens Ryttere, der er produceret af Zentropa, at optage på locations på Fyn. Her ses instruktør Anders Thomas Jensen under indspilningerne til filmen i Faaborg-Midtfyn Kommune i 2020.

2020 var på mange måder et sort år for dansk kulturliv på grund af diverse corona-nedlukninger, men ikke desto mindre viser den netop offentliggjorte årsrapport, at 2020 var et strålende år for filmfonden FilmFyn, der var involveret i 29 film- og tv-produktioner på Fyn. Og det smitter af på ejerkommunerne, der får direkte gavn af aktivitetsniveauet, når diverse filmhold smækker med klaptræet.

Når regnestykket gøres op, har filmproduktionerne således skabt en ekstra fynsk omsætning på 47,3 millioner kroner med ansættelse af lokale filmarbejdere, hotel, catering, transport, leje af filmudstyr med mere. Set i forhold til at de ni deltagende fynske kommuner samlet bidrog med 12 millioner til fondens budget, svarer det til, at hver støttekrone kom 3,9 gange igen.

Sådan blev pengene brugt
© FilmFyn: Slide fra årsrapporten

Fynsk Erhverv er med i ejerkredsen af FilmFyn, og ifølge selskabets direktør, Klaus Hansen, er koblingen mellem film og erhverv netop helt oplagt, fordi aktiviteterne fra filmproduktionen breder sig som ringe i vandet.

“Filmproduktion er et kulturerhverv, hvor der sker en blanding af offentlig støtte og private investeringer, og når der er så meget aktivitet, som der er på Fyn, er det klart, at der også er en stor afledt gevinst i det samarbejde, som sker i de lokalsamfund, hvor filmene bliver produceret, og det kan vi også dokumentere,” siger Klaus Hansen, der er overbevist om, at det fynske engagement kan kaste endnu mere af sig i fremtiden.

Når filmproducenterne skal søge støtte hos FilmFyn, er det et krav, at en del af optagelserne og aktiviteterne finder sted i en af ejerkommunerne, og det betyder, at det ikke kun er selve kameraarbejdet, der foregår på øen.

Når man lægger optagelser, postproduktion og udviklingsarbejde sammen, har der været 52 film- og tv-serier i gang på Fyn i 2020, og ifølge Klaus Hansen betyder FilmFyns succes og gode omdømme, at producenterne meget gerne arbejder på Fyn.

“Branchen er i voldsom vækst, og streaming-tjenesterne efterspørger mere og mere dansk indhold, så der er generelt et større potentiale, end der nogensinde før har været. Inden længe skal der igen laves et medieforlig, og der håber jeg, at vi kan få nogle flere støttekroner, for hvis vi kommer mere ind på markedet for tv-serier, kan der komme en fast kritisk masse af virksomheder, der etablerer sig her med special effects, udstyrsudlejning, droneflyvning, robotter og så videre,” siger Klaus Hansen og tilføjer, at Nordisk Film netop har etableret sig med en visual effekt-afdeling på Boltinggaard i Faaborg-Midtfyn Kommune.

På Boltinggaard blev der i 2020 også arbejdet på “Retfærdighedens Ryttere”, som blandt andre havde skuespillerne Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Nicolas Bro og Lars Brygmann på rollelisten, men til den film blev der også optaget i Assens og sågar på Odense Rådhus, og den tendens er typisk for filmproduktionen, der gerne spreder aktiviteterne over hele øen.

“Fyn er generelt et meget attraktivt sted for filmproduktionen, fordi de bliver mødt på en anden og mere imødekommende måde, end de er vant til. Vi hører tit, at det er rart at komme til Fyn,” slutter Klaus Hansen.

Hele rapporten kan ses på FilmFyns hjemmeside her.

Henrik Neelmeyer repræsenterer Fynsk Erhverv i FilmFyns bestyrelse.

ESG-strategien er bestyrelsens ansvar – Er din SMV-bestyrelse klædt på?

Af Professor Annabeth Aagaard, Aarhus Universitet I takt med at EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) trækker virksomhederne tættere på en ny virkelighed, står danske SMV’er over for en afgørende transformation. CSRD kræver, at store virksomheder systematisk rapporterer på en lang række ESG-parametre, herunder deres samlede CO₂-aftryk. Dette indebærer ikke blot deres egen udledning (Scope […]

Direktør Jytte Reinholdt forlader Fynsk Erhverv i 2025

Efter 17 år som direktør har Jytte Reinholdt meddelt Fynsk Erhvervs bestyrelse, at hun ønsker at overlade stafetten til en ny direktør i løbet af 2025. Beslutningen vil først træde i kraft, når en passende afløser er fundet. “Under Jytte Reinholdts ledelse har Fynsk Erhverv gennemgået en markant udvikling. Organisationen og bestyrelsen er blevet professionaliseret, […]

Revy-ejer: “Jeg er vant til at skabe noget ud af ingenting”

Lars Arvad er direktør og ejer af Odense Sommerrevy, en af Danmarks førende revyer. Virksomheden drives i dag med en professionel bestyrelse og et strategisk fokus, der sikrer både kunstnerisk og økonomisk succes. Lars Arvad har selv haft en central rolle i udviklingen, fra at stå for alt i starten til at samarbejde med erhvervsfolk, […]

Nytårskur og boblende netværk

Til årets nytårskur i Fynsk Erhverv var huset fyldt med engagerede medlemmer, der kom til en inspirerende eftermiddag fyldt med netværk, videndeling og spændende oplæg om det nye års muligheder og udfordringer for erhvervslivet. Bestyrelsesleder Henrik Neelmeyer bød velkommen og satte ord på nogle af de muligheder, 2025 kan bringe for erhvervet. Direktør Jytte Reinholdt […]

Nytårshilsen 2025

Når vi siger farvel til 2024 og byder 2025 velkommen, er det en oplagt anledning til at reflektere over året, der er gået, og se fremad mod de muligheder og udfordringer, der ligger foran os.

Flere fynske virksomheder står foran et generationsskifte

Behovet for generationsskifte blandt små og mellemstore virksomheder har aldrig været større, fordi mange ejere nærmer sig pensionsalderen, samtidig med at flere ejere allerede sælger deres livsværk, når de er 45-50 år gamle.

Lokal vidensdeling driver udviklingen af HR-rollen

HR har en unik mulighed for at tage en endnu mere aktiv rolle i udviklingen af fremtidens bæredygtige organisationer. Og det er præcis, hvad virksomhederne i Fynsk Erhvervs HR-netværk gør. Fynsk Erhvervs HR-netværk er vi ikke bare med på sidelinjen – vi er med til at sætte kursen. HR er ikke blot en støttefunktion eller […]

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.