Nyheder • 01/06/2021

Internationale skoler styrker erhvervslivets bagland

Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet har alle dage tiltrukket international arbejdskraft til Odense, men i de senere år har det stigende aktivitetsniveau i det fynske erhvervsliv gjort, at tilstrømningen er steget betydeligt.

Et af de steder, hvor udviklingen ses tydeligt, er på Henriette Hørlücks Skole midt i Odense. Ud over privatskolens 500 danske elever, huser bygningerne nemlig også en afdeling, som hedder Odense International School, hvor godt 200 børn fra 5-16 år undervises efter internationalt system og med engelsk som hovedsprog.

“I løbet af de seneste år har vi oplevet en stigning på omkring 22 børn om året, og til kommende skoleår har vi indtil videre børn skrevet op til 211 bekræftede pladser. Forældrene har stadig SDU og sygehuset som de primære arbejdsgivere, men der er flere og flere børn, hvis mor eller far arbejder i en af robotvirksomhederne, på letbaneprojektet, eller på Facebook,” siger Johanne Skaanes-Allo, der er skoleleder på Odense International School.

Internationalt netværk formaliseret

Som rektor har Johanne Skaanes-Allo det øverste ansvar for skolens eksterne samarbejder, og også her er der over nogle år sket en konsolidering af de internationale projekter.

“Som skole har vi altid arbejdet tæt sammen med erhvervslivet og de store arbejdspladser, ligesom vi har været i tæt dialog med Odense Kommune. I dag er kommunens hjælp og assistance til internationale tilflyttere blevet mere formaliseret og struktureret med International Community Odense. Netværket er en stor hjælp for os, der arbejder med internationale tilflyttere, og man kan måske sige, at det opstod i netværket af de mange aktører, der har det til fælles, at de støtter internationalisering på Fyn,” fortæller Johanne Skaanes-Allo.

Blandt skolens oplagte og nære samarbejdspartnere er Nyborg Gymnasium, hvor der udbydes et såkaldt IB Diploma-program, som er en international gymnasial uddannelse, og derfor et oplagt næste skridt for mange af eleverne fra Odense International School.

“Vi har et godt samarbejde med IB-uddannelsen i Nyborg, der også har en repræsentant i vores advisory board.  Vi er Primary School og secondary school-specialister, og vi har elever op til 10. klasse, mens gymnasiedelen er i Nyborg,” siger Johanne Skaanes-Allo.

Hun bakkes op af Ulrik Nørum, der er leder af IB-delen på Nyborg Gymnasium og desuden Advisory Board-repræsentant hos Odense International School.

“Der har altid været et naturligt tæt samarbejde, og vi laver en del brobygningsarrangementer sammen, fordi vi har en lang række fælles interesser. De støtter os, og vi kan også mærke, at der er kommet flere internationale elever til Fyn, hvilket også betyder, at vi har dobbelt så mange elever, som vi havde for omkring år siden,” siger Ulrik Nørum.

“Sammen med Odense International School er vi med til at sikre et kontinuum i uddannelsessystemet, som betyder, at det ikke er noget problem at flytte til Fyn. Vi har internationale tilbud uanset, hvor gamle børnene er,” lyder det videre fra Ulrik Nørum, som understreger, at studenterne med den internationale uddannelse er fuldt ud klar til en karriere i Danmark, hvis de skulle ønske det:

“Vi underviser i dansk på tre forskellige niveauer, begynder, fortsætter og modersmål, og vores målsætning er at de når et niveau, hvor de også kan søge ind på rent dansksprogede uddannelser på universitet efterfølgende. Mit skøn er, at cirka halvdelen af vores studenter ender med at blive i Danmark for at læse videre, og det er ikke kun de danske børn,” lyder det fra Ulrik Nørum.

Tæt forbindelse til erhvervslivet

Elevtallene på de to uddannelsesinstitutioner er direkte påvirket af internationaliseringen i de fynske virksomheder, men også i det daglige liv på skolerne spiller koblingen til erhvervslivet en stor rolle.

Det gælder ikke mindst på Nyborg Gymnasium, hvor rektor Henrik Vestergaard Stokholm ikke er det mindste i tvivl om vigtigheden af det samarbejde.

“Det betyder alt. Erhvervslivet er en meget stor del af livsnerven hos os. Dels skal virksomhederne i sidste ende aftage vores elever, men der er også en symbiose i uddannelserne, hvor virksomhederne kommer ind i huset, og eleverne laver opgaver for dem,” siger Henrik Vestergaard Stokholm.

Eleverne på Odense International School er i sagens natur ikke så tæt på arbejdsmarkedet, men ikke desto mindre lægger skolen stor vægt på, at invitere erhvervslivet med til bords.

“Vi har mange samarbejder på forskellige niveauer, og vi har også repræsentanter fra virksomheder med i vores advisory board. Og vi vil gerne have endnu flere erhvervssamarbejder, for det er ’real life’ og en vigtig del af skolens miljø.” I dag har Odense International School samarbejder med SDU, DTI og KUBO.

Foto: © Nyborg Gymnasium. Huerne kastes i vejret ved dimissionen på Nyborg Gymnasium i 2020. Et zoom på huerne ville afsløre en krans af flag, som symboliserer den internationale studendereksamen.

Fynsk Erhverv er repræsenteret i bestyrelsen hos Nyborg Gymnasium ved Bjørn Petersen.

Gislev Rejser: Fra familievirksomhed til del af stor koncern

Den fynske rejsevirksomhed Gislev Rejser har gennem de senere år været gennem en betydelig transformation. Ifølge administrerende direktør Niels Ravn Eriksen har både det nye ejerskab og flytningen været med til at styrke virksomhedens profil og synlighed, og samtidig har samarbejdet med Aller-koncernen hurtigt vist sig at skabe værdi.

Familievirksomhed forbereder sig på miljøkrav i god tid

Mens byggevirksomheden Poul Rasmussen endnu ikke er undlagt lovkravet om bæredygtighedsrapporteringen, så er virksomheden godt i gang med at klæde sig på til den bæredygtige dagsorden. Derfor har familievirksomheden tilmeldt sig vores ESG-Netværk for at være klar til fremtidige krav fra både stat, kunder og institutioner. 

Brain Boost: Ikke alle indtægter skaber samme værdi

Da softwarehuset Ecreo og Fynsk Erhverv i fællesskab afholdte seminaret "Styrk din digitale B2B-strategi og skab resiliens i en uforudsigelig tid" var Odense-virksomheden Flexbuy Technologies repræsenteret blandt deltagerne i form af Jacob Brage. Og han forlod Alfred og Kamilla, hvor arrangementet blev afholdt, i opløftet tilstand.

Brug din stemme på et stærkt EU

Når der søndag, den 9. juni er valg til Europa-Parlamentet i Danmark, er det vigtigt, at vi alle gør brug af vores demokratiske ret og sætter vores kryds på stemmesedlen. Det skaber en grønnere fremtid og styrker den enkelte virksomhed, det enkelte land - og den europæiske union. Tak fordi du bruger din stemme.

Fynsk logistikgigant krydser fingre for bedre forbindelser til motorvejsnettet

Den familieejede logistikvirksomhed Alex Andersen Ølund A/S forventer efter en årrække med særdeles solide regnskaber, at de kommende år byder på flere udfordringer og mere usikkerhed i markedet. Men ikke desto mindre er stemningen på direktionsgangen på Logistikvej i Odense fortsat høj, og listen over nye initiativer bliver ikke kortere. “2024 bliver et overgangsår, hvor […]

Damixa skruer op for den digitale tilstedeværelse

På Den Fynske E-handelskonference den 21. maj sætter Damixas Brand og Marketing Manager, Anna Trojel, ord på den digitale rejse, der skal føre Damixa helt up to date.

Optimisme at spore i det fynske erhvervsliv

De fynske virksomheder er sunde og robuste, og de fleste er ved at indfinde sig i den nye virkelighed med stigende tempo og kompleksitet. Det viser vores nyeste temperaturmåling i det fynske erhvervsliv, der giver en stærk tro på fremtiden.

Skru op for resiliensen og få en bedre forretning

Når Fynsk Erhverv den 23. maj i fællesskab med Ecreo inviterer til fællesseminar, vil de fremmødte gå hjem med konkrete værktøjer, der skal inspirere til at forbedre kundeoplevelsen og øge virksomhedens værdi ved at skærpe det strategiske fokus. Det lover Michael Nørregaard Wilkens, der er executive advisor i den internationale rådgivningsvirksomhed Strategyzer og oplægsholder på […]

Viden til Vækst: Gode teams har psykologisk tryghed

Den 12. september inviterer vi i samarbejde med LearnX til erhvervskonference, hvor du bl.a. kan møde ledelsesrådgiver Christian Ørsted, der sætter fokus på, hvordan psykologisk tryghed kan løfte medarbejderne markant. Vi har forinden været i dialog med Christian Ørsted, der løfter lidt af sløret for sit oplæg. Husk, at du som partnervirksomhed får 50% rabat på billetprisen.