Nyheder • 17/08/2015

Fem skarpe til erhvervsskoledirektøren

Kold College udbyder en række  erhvervsuddannelser inden for levnedsmiddel, jordbrug, mejeri og akademiuddannelser. Fynsk Erhverv har talt med Hans Skjerning, direktør for Kold College, om skolens samarbejde med erhvervslivet og om erhvervsskolernes muligheder og udfordringer.

Kold College er opkaldt efter Christen Kold, der var pioner inden for den danske højskolebevægelse, og skolen har rødder tilbage til den højskole, han grundlage i 1862 i Dalum.

I februar 2009 blev Kold College udnævnt til at være Danmarks bedste erhvervsskole Vi har givet skolens direktør, Hans Skjerning, fem skarpe spørgsmål om uddannelsens samarbejde med erhvervslivet og om erhvervsskolernes muligyheder og udfordringer.

  1. Hvor meget samarbejder Kold College med det fynske erhvervsliv?

– Vi samarbejder rigtig meget med det fynske erhvervsliv. Konkret har vi to praktikpladskonsulenter, der har til opgave at sikre, at virksomhederne har de elever, de kan/vil have, og at sikre, at de efteruddannelsestilbud, som Kold College koldkan levere, bliver gjort kendt blandt virksomhederne.

– Vi samarbejder også med vores gymnasium, Kold HTX, så vi har en større erhvervsrettet vinkel på det at uddanne studenter, der gerne skulle tage en videregående uddannelse inden for de naturvidenskabelige felter. – Vi samarbejder også på mange andre måder – som f.eks. at medinddrage virksomhederne for at sikre, at de uddannelser, vi tilbyder de unge, står mål med det, virksomhederne skal bruge, både hvad angår indhold, men også mere specifikke tiltag.

  1. Hvad er de fynske/danske erhvervsuddannelsers største udfordringer i dag?

– De største udfordringer er erhvervsuddannelsernes image og deraf manglende tiltrækning, samt det store problem, der er med frafaldet. Det forventer vi, at den nye reform gør noget ved, selv om de mange tiltag, vi selv gør, gerne skal have en effekt. Det sidste, vi har gjort, er at ansætte en elev-coach for at give de Hans Skjerningfrafaldstruede elever de muligheder, der skal til for at fastholde dem i uddannelsen.

  1. Hvad er de største fordele ved at have erhvervsuddannelser på Fyn?

– Den lokale forankring er vigtig. Det er tættest på de lokale virksomheder.

  1. Hvordan kan Fynsk Erhverv hjælpe de fynske erhvervsuddannelser? Politiske sager eller andet, der kunne tages op.

– Det kan være den politiske vinkel, som at støtte erhvervsskolerne på Fyn med de lokale vinkler på uddannelsespolitikken. F. eks. kunne det være problemet med at få indført et adgangskrav til det almene gymnasium, da det vil højne de gymnasiale uddannelser med heraf følgende bedre studerende på de videregående uddannelser, men dermed også medvirke til at sikre, at de, som alligevel ikke bruger deres mindre gode studentereksamen til at studere videre, så kan komme ind på en mere erhvervsrettet uddannelse til gavn for erhvervslivet og virksomhederne.

  1. Hvad er det vigtigste, erhvervsuddannelserne kan gøre for at få varig succes?

– Vi skal have højnet værdisættet af at have en håndværksmæssig uddannelse. Altså at den danske befolkning ikke synes, at det er “mindre godt” at have en håndværksuddannelse – bredt betragtet. F.eks. har kokkeuddannelsen efterhånden en høj status, så det kan bestemt lade sig gøre.

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.

Ekspert: Virksomheder skal holde fokus på det væsentlige

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen