Nyheder • 01/03/2024

Erhvervsredaktør forudser et ekstremt kaotisk år

Efter et årti med optimistiske toner fra erhvervslivet, markerede corona-epidemien begyndelsen på en uforudsigelighed, der kun er blevet større med Ruslands invasion af Ukraine. Med udsigten til et amerikansk valg senere på året, kan 2024 blive både historisk og tumultarisk på mange måder.

Sådan lyder den dystre spådom fra Berlingskes erhvervskommentator og lederskribent Thomas Bernt Henriksen, der indtager scenen i forlængelse af generalforsamlingen i Fynsk Erhverv den 20. marts. Her giver han sit aktuelle bud på de globale og nationale dagsordener, der venter – ligesom, at han håber på en god dialog med de fremmødte.

Hvis der er et enkelt element, der indrammer, hvor vildt 2024 kan blive, så er det det amerikanske præsidentvalg senere på året.

“Det eneste vi rigtigt ved, er, at Donald Trump har nogle helt andre planer med Europa, end vi ser i dag under Biden. Hvis han bliver valgt ind, kan det ændre helt grundlæggende ved dynamikken mellem Europa og Amerika – både sikkerhedspolitisk og økonomisk,” konstaterer Thomas Bernt Henriksen, der forventer, at alle erhvervsledere er nødt til fortsat at holde deres fokus så skarpt som muligt:

”Udviklingen de seneste år har givet virksomhederne en hel masse stød, som de ikke selv har haft direkte indflydelse på. Det har været med til at understrege værdien af at have styr på den del af virkeligheden, som man selv er herre over – og af at være forberedt på at lede sin virksomhed i et ekstremt dynamisk miljø. Det kommer ikke til at ændre sig i 2024,” lyder det videre fra Thomas Bernt Henriksen.

Vejrudsigten byder på shit-storm

De store udsving i samfundsstrømningerne har i det forgangne år også vist sig på direktionsgangene, hvor mange ledere har skullet forholde sig til en forandret hverdag. Ifølge erhvervsredaktøren giver det god mening at tage yderligere forholdsregler i den henseende:

”Vi har set stærkt forankrede danske virksomheder som Rockwool og Ecco blive hvirvlet ind i krigen i Ukraine. Samtidig er våbenproduktion gået fra at være et no-go til også at kunne være noget pænt og ordentligt. Det har vist, at virksomhederne skal være meget opmærksomme på at håndtere, at moral og etik i nogen grad er blevet foranderlige og bevægelige størrelser, hvor det, der var hvidt i går, er sort i dag,” siger han.

Reglerne til ESG-rapportering er monstrøse for de helt store virksomheder, og det er givet, at en del af de krav drypper nedad til de små.

“Så uanset rapporteringspligten, vil reglerne få betydning for mange virksomheder i dagligdagen fremover,” konstaterer Thomas Bernt Henriksen, som af samme årsag forventer, at det går ud over salgsargumenterne i den bæredygtige indsats:

”Spørgsmålet er om bæredygtigheden overhovedet er et område, man kan skille sig positivt ud på, når alle gør det samme. Til gengæld kan man garanteret ende i en shitstorm, hvis man kommunikerer noget ud, og bliver fanget i en fejl. Jeg tror, at mange virksomheder måske i stedet bør underdrive deres fortræffeligheder lidt, men i øvrigt sørge for at fokusere på at leve op til reglerne og på at passe deres forretning.”

Som partnervirksomhed kan du hører mere om hvad 2024 byder på iflg. erhvervsredaktøren, når han deler ud af sin viden og indsigt i forlængelse af vores generalforsamling den 20. marts i Cortex Business Park.

Læs mere og tilmeld dig her

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]

Er du ny direktør i Fynsk Erhverv?

Vil du arbejde dedikeret for at fremme rammer og vilkår for det fynske erhvervsliv? Fynsk Erhverv mangler en visionær direktør med kommerciel forståelse og politisk tæft. Hvis det er dig, får du mulighed for at blive frontpersonen for Fyns erhvervslivs mest interessante netværksorganisation! Tæt på medlemmerne Fynsk Erhverv er en medlemsfinansieret organisation, som arbejder benhårdt […]

CFB Industri i vækst: Ledelse, fusion og strategi

Det er sjældent, at virksomhedsfusioner og generationsskifter forløber uden gnidninger, og slet ikke, når begge dele sker samtidig. Men det er ikke desto mindre i store træk, hvad der skete for CFB Industri