Nyheder • 09/08/2022

Energipriser ændrer forbrugsmønstre – få gode råd

Bent Agerholm, Energi Fyn

Siden Ruslands invasion af Ukraine er energipriserne steget enormt, og både virksomheder og private forbrugere har fået rekordhøje udgifter til blandt andet gas, el, benzin og diesel. Samtidig har Ruslands invasion understreget, at klimapolitik og sikkerhedspolitik hænger uløseligt sammen, og at den grønne omstilling er afgørende for klimaet og uafhængigheden af russisk energi.

Hos Energi Fyn, der sælger el og gas til private og virksomheder, har man i en årrække arbejdet på at udvikle et bæredygtigt energisystem. Baggrunden er at bakke op om den danske energipolitik, der har haft til formål at omstille energisystemet til mere vedvarende energi med høj forsyningssikkerhed – og til en pris, der kan betales.

“På en dyster baggrund oplever vi nu, at energipolitik også er blevet både klima- og sikkerhedspolitik.

Klimaet har aldrig været mere udfordret end nu, og vi har krig i Europa. Et Europa, der i høj grad er afhængig af russisk gas. Samtidig er energipriserne steget voldsomt. Og fra, at energi og forsyning har været et lavinteresseområde, er det nu et emne, der optager de fleste og især de mange fynboer, som har et olie- eller gasfyr”, konstaterer Bent Agerholm, der er administrerende direktør for Energi Fyn.

Masser af udfordringer i vente

Sidste år steg det danske energiforbrug med 4,8%. Kulforbruget steg med 39% på grund af større elproduktion på kraftværkerne. Den faktiske CO2-udledning fra energiforbruget steg med 1,5%.

“Der er udfordringer nok at tage fat på, hvis udviklingen skal vendes. Svaret på udfordringerne er elektrificering. Vores el forventes at være klimaneutral allerede om 5-6 år. Derfor skal el også bruges til opvarmning, transport, produktion af grønne gasser og meget mere. Det er vi på Fyn godt i gang med, og derfor steg elforbruget med 7% i vores forsyningsområde sidste år, hvilket især skyldes brugen af el til opvarmning” forklarer Bent Agerholm.

Folketinget har besluttet, at produktion af vedvarende energi på land i form af vindmøller og solcelleparker skal firedobles i løbet af de næste 8 år.

“Vi er spændte på, hvordan fynboerne og de fynske kommuner tager imod dette.

Fynboerne har hidtil været skeptiske, men nu, hvor det både er af hensyn til klimaet og for at blive uafhængige af russisk gas, er holdningen måske mere positiv. Hos Energi Fyn er vi klar til at medvirke. Som forbrugerejet selskab har vi en særlig forpligtigelse til at finde løsninger, hvor naboer til vindmøller eller solceller også høster nogle af gevinsterne”, siger Bent Agerholm.

Energi Fyns netselskab “Vores Elnet” har ifølge lovgivningen en forpligtigelse til at planlægge og udbygge elnettet og dermed medvirke til, at vi når målsætningen om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030, forklarer Bent Agerholm og uddyber:

“Vores Elnet” har lige afleveret en netudviklingsplan til Forsyningstilsynet, der viser, at der er behov for investeringer på flere milliarder kroner”.

Hjælp til virksomheder

Ifølge Bent Agerholm betyder situationen, at der er kommet øget fokus på at spare på energien både hos virksomheder og private forbrugere.

Ud over at levere el, gas og fibernet tilbyder Energi Fyn også at hjælpe virksomheder med at blive klogere på, hvor de kan optimere deres energiforbrug.

“Det er faktisk noget, som vi har haft meget stor efterspørgsel på i flere år, og det er naturligvis ikke blevet mindre.

Vi tilbyder virksomheder at få screenet deres energiforbrug. Jeg vil anbefale alle virksomheder at gøre brug af vores rådgivning. På den måde kan de få klarlagt, hvor energislugerne er, men det handler også om mulighederne for at søge om tilskud, hvordan man kan udnytte de timer, hvor energipriserne er lave, om det kan svare sig at installere solceller på taget, investere i en varmepumpe og så videre,” forklarer Bent Agerholm, der også mærker øget efterspørgsel til at finde den rigtige løsning til opladning af elbiler:

“På sigt vil el blive produceret af vedvarende energi, og derfor er elbiler også en oplagt løsning for mange virksomheder. Vi har selv installeret en række ladestandere her hos Energi Fyn. Der er masser af muligheder for differentierede priser, så man kan have en pris til ansatte, en til kunder og en tredje pris til private, der oplader deres bil på den tomme parkeringsplads uden for arbejdstid.”

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Aabo-Ideal satser benhårdt på service og support som en del af international konsolidering

Aabo-Ideal er en international topspiller inden for fremstilling af industrielle lak- og overfladebehandlingsanlæg. Men den position er ikke kommet af sig selv, og fremtidens succes kræver, at ærmerne forbliver opsmøgede.

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.

Unge ledere skal styrkes i nye netværk hos Fynsk Erhverv

Hos Fynsk Erhverv åbnes dørene nu til et helt særligt Young Pro-netværk, der skal hjælpe unge ledere med at udvikle sig fagligt og personligt i et fortroligt og inspirerende forum. Thomas Olsen, som er udpeget til at facilitere netværket, bringer mere end 20 års erfaring med ledelse og udvikling af nye ledere ind i projektet. […]

BCM Transtech: Fra lokal maskinfabrik til global markedsleder

Broby: Da BCM Transtech besluttede at satse alt på en enkelt niche, ændrede det virksomhedens kurs for altid. Fra at have været en klassisk, lokal maskinfabrik med et bredt fokus på at løse alle nærværende udfordringer, blev fokus i begyndelsen af 2000’erne skarpt rettet mod ét enkelt marked. Den strategi har gjort dem til verdens […]

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]