Nyheder, Tips og gode råd • 08/10/2014

Derfor er en professionel bestyrelse en god idé

Der er mange gode grunde til at anskaffe sig en professionel bestyrelse til sin virksomhed, ikke mindst set fra en banks synspunkt. Direktør i Spar Nord i Odense, Jesper Fruerlund, fortæller, hvorfor pengeinstitutter godt kan lide bestyrelser.

Dansk Erhverv, ASNET Board,  RSM plus og Spar Nord holdt tirsdag formiddag i fællesskab oplæg i Fynsk Erhverv. Emnet var ‘Skab vækst og bedre bundlinje med en aktiv bestyrelse’, og oplægsholderne kom bl.a. rundt om, hvordan banker kigger på en virksomheds ledelsesstruktur, når de skal foretage kreditvurderinger.

Jesper Fruerlund, direktør i Spar Nord i Odense, fortalte efter oplæggene til Fynsk Erhverv, hvordan en virksomhed med en professionel bestyrelse som regel er en fordel set med en banks øjne.

– Fra bankens synspunkt vurderer vi først og fremmest en virksomheds økonomiske nøgletal, herunder strategier og budgetter samt troværdigheden af disse. Det er vigtigt at understrege, at vi ikke går ind og blander os i, hvordan en virksomhed drives eller laver sine forretninger, men vi har en holdning til det.

– Bankfolk vurderer således ikke, om eventuelle nye produkter eller markeder er en god ide, men vi ser på virksomhedens historik, strategi, økonomi, konkurrenceparametre og dermed ledelse og personer i bestyrelsen for at vurdere, om vi ønsker at finansiere virksomheden. Her kan en professionel bestyrelse være et vigtigt tegn på, at man har styr på fremtiden. Det er afgjort noget, vi kigger efter og vurderer på, fortæller Jesper Fruerlund.

Særligt hos de familieejede
Jesper Fruerlund vil ikke vurdere, hvornår det præcist er en god idé for en virksomhed at begynde at tænke i en professionel bestyrelse, men det kan typisk være en god idé at implementere det gradvist med nye, udefrakommende bestyrelsesmedlemmer, da det især for familieejede virksomheder kan være en udfordring, at man nu pludselig har fået nye kræfter ind, som man skal dele ansvar og indflydelse med.

– Det er svært at give præcise indikationer på, hvornår en virksomhed har brug for en professionel bestyrelse, hvornår den er stor nok osv., men generelt vil jeg vurdere, at det i langt de fleste tilfælde er en fordel – især hvis man spreder sin forretning ud på flere forskellige områder og markeder eller står foran eventuelle opkøb eller generationsskifte, fortæller Jesper Fruerlund.

“Det er svært at give præcise indikationer på, hvornår en virksomhed har brug for en professionel bestyrelse, hvornår den er stor nok osv., men generelt vil jeg vurdere, at det i langt de fleste tilfælde er en fordel.”

– Herhjemme har vi  mange ejerledede virksomheder, som jeg lige vil understrege, at der bestemt ikke er noget galt med. Men her kan det nok især være svært for ejerne at give slip på magten over forskellige aspekter af deres virksomhed, fordi det er deres livsværk. Det kan være en hindring for at få en professionel bestyrelse. Det har jeg fuld forståelse for – for en ting er at tale om følelser, noget andet er forretning. Men i disse forretninger kan følelser og forretning hænge sammen og dermed være en hæmsko for udvikling og vækst.

– Der ses ofte problemer med generationsskifte i familieejede virksomheder, da der måske for sent er tænkt på en efterfølger, eller fordi meget af forretningen faktisk står og falder med kundernes loyalitet overfor ejeren. Her kan en professionel bestyrelse være behjælpelig med kvalificeret rådgivning på et tidligt tidspunkt, og det kan være med til at indgyde tillid til virksomhedens fremtidige drift og sundhed hos såvel banken som kunderne.

– Det kan også være svært for virksomheder,  som det går godt for, at se formålet med en professionel bestyrelse – for det kører jo fint. Men ambitionsniveauet må gerne være højere, og tænk hvis der findes et uudnyttet potentiale i virksomheden?

Det gode bestyrelsesmedlem
Netop fordi, en profession bestyrelse skal fungere som kvalificeret sparringspartner til ledelsen, er det også vigtigt, at bestyrelsen består af medlemmer med deres meningers mod.

– Et bestyrelsesmedlem er ikke nødvendigvis enig med virksomhedsejeren. Kan han tværtimod få ejeren til at ligge søvnløs om natten og tænke på de stillede spørgsmål, er det ikke nødvendigvis en ulempe. Det er ikke sikkert, bestyrelsesmedlemmet  har ret eller får sin vilje i alting, men han sørger i hvert fald for, at der er blevet tænkt meget grundigt over alle beslutninger. Uenighed om et konkret emne i bestyrelsen er ikke nødvendigvis en dårlig kombination, men kemi og respekt skal være til stede. Når beslutningerne forelægges bank, medarbejdere eller andre interessenter skal virksomheden fremstå enige, siger Jesper Fruerlund.

“Kommer man som virksomhedsejer til dette punkt, er man allerede godt på vej, og her kunne Fynsk Erhverv være et godt sted at fortsætte. Her er jo en lind strøm af kvalificerede ledere indenfor alle tænkelige brancher.”

– Den største udfordring for ejerledede virksomheder er nok erkendelsesfasen. Og det er fuldt ud forståeligt. Som stifter og ejer skal man opleve og erkende et gab i kompetencen og dermed ønske dette gab lukket med en kvalificeret person i bestyrelsen eller i ejerkredsen. Kommer man som virksomhedsejer til dette punkt, er man allerede godt på vej, og her kunne Fynsk Erhverv være et godt sted at fortsætte. Her er jo en lind strøm af kvalificerede ledere indenfor alle tænkelige brancher, slutter Jesper Fruerlund.

Har du brug for løbende sparring, advisory board eller professionel bestyrelse, så kontakt Fynsk Erhvervs direktør, Jytte Reinholdt jre@fynskerhverv.dk.

Skru op for resiliensen og få en bedre forretning

Når Fynsk Erhverv den 23. maj i fællesskab med Ecreo inviterer til fællesseminar, vil de fremmødte gå hjem med konkrete værktøjer, der skal inspirere til at forbedre kundeoplevelsen og øge virksomhedens værdi ved at skærpe det strategiske fokus. Det lover Michael Nørregaard Wilkens, der er executive advisor i den internationale rådgivningsvirksomhed Strategyzer og oplægsholder på […]

Viden til Vækst: Gode teams har psykologisk tryghed

Den 12. september inviterer vi i samarbejde med LearnX til erhvervskonference, hvor du bl.a. kan møde ledelsesrådgiver Christian Ørsted, der sætter fokus på, hvordan psykologisk tryghed kan løfte medarbejderne markant. Vi har forinden været i dialog med Christian Ørsted, der løfter lidt af sløret for sit oplæg. Husk, at du som partnervirksomhed får 50% rabat på billetprisen.

Netværk styrker Pia Mathiasens HR-kompetencer

Med HR-ansvar for over 300 medarbejdere, har HR-ansvarlig hos Ken Hygiejne Systems A/S, Pia Mathiasen, trådt ind i vores HR-netværk for at få ekstern, faglig sparring med ligesindede. Er du også interesseret i en netværksgruppe – så har vi også et til dig!

Bestyrelsesuddannelse klæder Torsten Kjeldsen bedre på til bestyrelsesarbejdet

COO i Broen-Lab, Torsten Kjeldsen, har netop færdiggjort ”Bestyrelsesuddannelsen med fokus på små og mellemstore virksomheder” ved Århus Universitet, og han kommer med en klar anbefaling. Som partnervirksomhed kan du stadig nå at komme med på en af de eftertragtede pladser til en favorabel pris - deadline for næste hold er den 17. maj 2024.

Video: Tietgenprisen 2024

Til Fynsk ErhvervsTopmøde den 18. april modtog Jens Hempel-Hansen Tietgenprisen som påskønnelse for sit store engagement indenfor cirkulær økonomi og ESG og for at stille sig i front for at gøre affald til morgendagens ressource og næste generations guld

Video: Morgendagens succes kræver innovation og stærke partnerskaber

De næste 10 år bliver vildere end de seneste 5.000, og teknologien kommer til slå igennem på måder, vi ikke kan forestille os i dag. Det er ikke alt, man kan overskue at gøre på en gang, men det handler bare om at komme med, mener innovationsekspert Mads Thimmer

Mod og vilje holder 195-årige H.J. Hansen på toppen

Med en historie, der rækker imponerende 195 år tilbage i tiden, har Odense-virksomheden H.J. Hansen præsteret en holdbarhed af international topklasse, Til trods for, at dagen for 200-års-jubilæet nærmer sig, er der bestemt ingen fare for, at H.J. Hansen går i stå. Faktisk har virksomheden aldrig været mere relevant end den er i dag. Affald […]

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer