Nyheder • 30/01/2018

Decentralisering sender flere statslige arbejdspladser til Fyn

Ud af Hovedstaden – ind i landet. Det var det gennemgående budskab på pressemødet, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og innovationsminister Sophie Løhde (V) for nylig præsenterede ’Bedre balance II’ som konsekvens af anden runde af flytningen af statslige arbejdspladser til provinsen.

Fyn er denne gang tilgodeset med 665 statslige arbejdspladser, pænt fordelt geografisk om end Odense fremstår som den absolutte vinder med 465 nye jobs, primært i forbindelse med Miljøstyrelsens og Skatteankestyrelsens flytning. De kommer oven i de 286 arbejdspladser, som blev lokaliseret i Odense i første runde.

De nye statslige arbejdspladser fordeles på Fyn således:

  • Middelfart (153): Dele af Gældsstyrelsen
  • Bogense (15): Dansk Sprognævn
  • Nyborg (14): Lokale- og Anlægsfonden
  • Odense (465): Miljøstyrelsen, dele af Skattestyrelsen og Skatteankestyrelsen, Sekretariatet for Studievalg Danmark
  • Svendborg (64): Dele af Skattestyrelsen, dele af Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte, dele af Styrelsen for Forskning og Uddannelse, uddannelsesstation (serviceøkonom)

De mange nye statslige arbejdspladser – og uddannelsespladser – er en gevinst for Fyn. På sigt vil de være med til at gøre Fyn til et endnu mere attraktivt sted at arbejde, bo og leve, fordi vi med vores centrale placering kan tilbyde attraktive jobmuligheder både her og inden for en rimelig pendlingsradius. Og med udflytningen af såkaldte uddannelsesstationer kommer de studerende tættere på erhvervslivet, hvilket gør netop disse uddannelser mere attraktive for flere. Endelig vil de statslige arbejdspladser have en stabiliserende indvirkning på arbejdsmarkedet, den dag at konjunkturerne vender.

Fynske muligheder og herligheder
Der er tale om arbejdspladser, som for langt størstedelens vedkommende efterspørger højtuddannet arbejdskraft. Vi ved, at mange ikke flytter med fra Hovedstaden til Fyn, så en række fynboer – nyuddannede, ledige som beskæftigede – kan se frem til nye karriere- og jobmuligheder. Og for dem, som vælger at flytte med til Fyn, vil der åbne sig en verden, de ikke havde forestillet sig, af muligheder og herligheder – og en økonomi i forhold til prisniveauet i København. Derfor er det nu, at de fynske kommuner skal stå sammen om en fælles tiltræknings- og bosætningsstrategi, så vi kan tage godt imod vores nye naboer og kolleger.

Virkeligheden er som bekendt en social konstruktion, og derfor ser billedet ikke lige lykkeligt ud, hvorfra man ser det. I Hovedstaden sidder lige nu en række ledere og medarbejdere og deres familier og er frustrerede over udsigten til, at de enten skal pendle, flytte eller sige op. Efter en stærk centraliseringsbølge i kølvandet på strukturreformen for godt 10 år siden, er vi nu vidne til en blød udjævning af de grøfter, som centraliseringen gravede ude i provinsen. Det er en afvejning af tunge hensyn til faglighed, effektivitet og et land i balance. En politisk beslutning, der her og nu trækker henholdsvis smil og tårer. Og en beslutning, der over de næste par år vil kunne ses og mærkes over hele Fyn.