Nyheder • 01/05/2025

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.
Prisen tildeles årligt en visionær, fynsk erhvervsleder, der kombinerer forretning med samfundsansvar – og uddeles i et samarbejde mellem Tietgen og Fynsk Erhverv, med dommerkomité suppleret af Erhvervshus Fyn og Fyens Stiftstidende.

“Per Jørgensen går foran og viser vejen. Han driver en sund virksomhed med en stærk holdånd, hvor medarbejderne trives og får mulighed for både faglig og personlig udvikling. Han er en leder, der får folk med sig – og det smitter af på hele organisationen,” siger Henrik Neelmeyer, bestyrelsesleder i Fynsk Erhverv, om motivationen for at give prisen til Per Jørgensen.

I hans virke er 5E Byg A/S vokset til en virksomhed med 85 ansatte, 16 medejere og en årlig omsætning på 2,5 milliarder kroner, men til trods for de mange mennesker og store beløb lægger Per Jørgensen vægt på at gøre tingene enkelt – og menneskeligt.

Accepter venligst statistikker, markedsføring cookies for at se denne video.

“Vi har en flad struktur og sindssygt mange dygtige folk, der kan selv. Vi kigger ikke så meget på systemer, vi kigger på mennesker. Vi deler ansvar ud og skaber en kultur, hvor medarbejderne selv er med til at drive virksomheden videre. Det er folk, der har været her i lang tid og kender virksomheden indefra – det er dem, der skal føre den fremad. Det er den bedste måde at gøre det på,” mener Per Jørgensen.

“Vi er en fynsk virksomhed, men i forhold til den vækst, vi er inde i, sker der meget i hovedstadsområdet – og det er vilkårene i dagens Danmark. Vi havde pæn vækst i både 2023 og 2024 og forventer et godt 2025. Det er vigtigt for mig at sige, at vi har styr på butikken – og at det går godt, fordi vi har valgt den rigtige måde at drive virksomhed på,” lyder det med overbevisning fra Per Jørgensen.

Ud over det forretningsmæssige har årets prismodtager markeret sig med et stærkt og mangeårigt engagement i lokalsamfundet. Det lokale ansvar tages ikke bare alvorligt – det bliver omsat til handling.

“Han udviser et forbilledligt engagement i foreningslivet og i byen. Det gælder både i boldklubben i Middelfart, hvor han har været aktiv i mere end 50 år, og i nye projekter som det bæredygtige hotel på havnen eller ungdomshuset Tråden. Han skaber resultater – og fællesskab,” lød det fra Søren J. Nielsen, formand for Tietgen, i pristalen.

Og et hurtigt kig i Per Jørgensens CV viser, at det er et udsagn med seriøs bund: I mere end fem årtier har prismodtageren været tæt knyttet til Middelfart Boldklub – først som frivillig, siden som hovedaktionær og storsponsor.

“Jeg har været aktiv i Middelfart Boldklub i mere end 50 år. I dag er jeg hovedaktionær og storsponsor, men det har været en del af mit liv, så længe jeg kan huske. Vi har været med til at løfte klubben og skabe en professionel struktur, og det har betydet noget for mange – både bredde og talentudvikling. Vi har set spillere som Rasmus Falk og Christian Eriksen tage deres første skridt her,” siger han.

Ved siden af arbejdet i 5E Byg A/S og engagementet i sporten er kalenderen fyldt med nye initiativer og partnerskaber – alt sammen med rødder i lokal udvikling og fællesskab.

“Vi åbner Tråden i juni – det bliver en kombination af ungdomshus, spillested og restaurant med streetfood og mikrobryggeri. Alt er foreningsbaseret, og ideen er at skabe et overskud, der kan hjælpe unge mennesker i Middelfart. Det handler om at give noget tilbage,” siger Per Jørgensen, som også har aktiviteter i hotelbyggeri, events og projektudvikling – på tværs af både by og branche.

“Der er travlt. Vi har gang i mange ting, og jeg kan godt lide at være i bevægelse. Vi har sat flere ting i søen i både Middelfart og Odense – blandt andet med vores eventfirma og i samarbejde med folk på Langeland. Det er sjovt, når man kan være med til at få noget til at ske,” konstaterer Per Jørgensen, som også finder tid til en bestyrelsespost i håndboldklubben HC Odense, hvor en stor del af hans engagement er helliget udviklingen af pigetalenter i håndbold.

“Jeg er næstformand i Odense Håndbold, fordi vi har den holdning i virksomheden, at vi hjælper i lokalsamfundet i de byer, hvor vi er til stede. I Odense Håndbold har vi blandt andet arbejdet meget med talentcentret for piger mellem 12 og 18 år, fordi vi tror, at vi kan være med til at gøre en forskel. Det er en del af det, vi står for,” konstaterer prismodtageren, der kunne have nævnt HC Odenses imponerende plads i Champions Leagues Final4 – men også i håndboldens verden vægtes mennesket højere end resultatet hos Per Jørgensen.

 

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Tillid, ansvar og fremtidens arbejdsplads: Indsigter fra Fynsk ErhvervsTopmøde Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor Stine Wolf Randrup fra Novo Nordisk, Tue Christiansen fra Tømrer- og snedkerfirma Kolster […]

Ekspert: Virksomheder skal holde fokus på det væsentlige

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning