Nyheder • 11/02/2016

100 års jubilæum: Fynsk Erhvervs studielegater sender unge fynboer til udlandet i virksomheders tjeneste

Siden 1916 har Fynsk Erhvervs studielegater hjulpet unge studerende med tilknytning til Fyn i at søge erfaring og læring i studieophold i udlandet og bringe viden hjem til en fynsk virksomhed. Lars Ullehus Iversen læser til diplomingeniør i Global Management and Manufacturing på Syddansk Universitet, og i efterårssemesteret 2015 tilbragte han fem måneder hos National University of Singapore, hvor han udfærdigede en markedsrapport for Odense-virksomheden H. C. Andersen Wathces.

Fynsk Erhvervs studielegater har i nu 100 år støttet studerende med tilknytning til Fyn til at studere eller få praktikophold i udlandet. De studerende skal læse på en merkantil eller handelsorienteret uddannelse, der skal være på bachelor- eller kandidatniveau.

De studerende skal også have en særlig tilknytning til Fyn. Dvs., at de enten skal være født her eller have boet på Fyn i en længere periode, som ikke var i forbindelse med uddannelse. Og så skal de have en aftale på plads med en fynsk virksomhed, som den studerende under opholdet udfører en konsulentopgave for.

Legatudvalget under Fynsk Erhverv bestemmer, hvilke ansøgere der kan få legatmidler.

Blandt de studerende, som modtog studielegat fra Fynsk Erhverv i efteråret 2015, var bl.a. Lars Ullehus Iversen fra Odense, som  læser til diplomingeniør i Global Management and Manufacturing på Syddansk Universitet. Han er netop kommet hjem fra et fem måneders ophold i østaten Singapore, hvor han tog et semester på National University of Singapore og samtidig udfærdigede en markedsrapport for Odense-virksomheden H. C. Andersen Wathces.

Asiens bedste universitet
– Jeg valgte National University of Singapore, fordi det er det højest rangerede af SDUs samarbejdsuniversiteter. Det er helt i toppen over asiatiske universiteter, i nogle målinger faktisk det bedste, og også langt foran de danske på verdensranglisterne. Og så pga. klimaet. Der er varmt i Singapore, det må jeg indrømme også spillede ind, fortæller Lars Ullehus Iversen.

Kulturen på universitetet var mærkbart anderledes end herhjemme.

– Engagementet var det samme, men de bruger langt mere tid på at læse. Hvis nogen skrev et spørgsmål på vores online studieportal kl. to om natten, svarede alle med det samme. De var oppe for at læse lektier. På samme måde var der aktivitet på campus fra tidligt om morgenen til meget sent om aftenen, fortæller Lars Ullehus Iversen.

H. C. Andersen i Asien
Udover undervisningen arbejdede Lars Ullehus Iversen på en markedsundersøgelse for Odense-virksomheden H.C. Andersen Watches, der har fået lov til at bruge den kendte forfatters underskrift og kontrafej på deres ure.

– Jeg tænkte, der kunne være et marked for deres produkter i Asien, fordi H.C. Andersen er meget populær derovre, så jeg tog kontakt til virksomheden for at høre, om de var interesserede i en markedsanalyse – og det var de, fortæller han og fortsætter:

– Jeg har ikke afleveret min rapport til dem endnu, men jeg har fundet ud af, at der er interesse for produktet hos i hvert fald de uddannede derovre. De kender H. C. Andersen, og hans navn er i sig selv et godt brand. Der findes f.eks. også en Andersen’s of Denmark Ice Cream i Singapore, som er drevet af australiere. H. C. Andersen Watches kunne evt. søge et samarbejde med dem, fortæller Lars Ullehus Iversen og fortsætter:

– Jeg fandt også ud af, at H.C. Andersen i høj grad forbindes med eventyr og noget eventyrligt, så koncernen Norbreeze, som jeg var i kontakt med, foreslog, at repertoiret skulle udvides med smykker, da den slags produkter ligger i forlængelse af den eventyrlige fortælling om H.C. Andersen.

Markedsundersøgelse og kontakter
Henning Glasdam, direktør i H.C. Andersen Watches, fortæller, at virksomheden takkede ja til at få lavet en rapport fra Lars Ullehus Iversen, fordi det var en god måde at undersøge et spændende marked på, samtidig med at han kunne skabe kontakter.

– Vi er generelt interesserede i det asiatiske marked, og Norbreeze er bl.a. til stede i Singapore. Det var interessant for os at få lavet en markedsanalyse af mulighederne for vores produkter, samtidig med at vi måske kunne få nogle gode kontakter, der kunne være med til at gøde jorden, siger Henning Glasdam.

Søg om et studielegat
Studerende, som har planlagt et semester eller praktikophold i udlandet, kan ansøge om Fynsk Erhvervs Studielegat, hvis følgende fire kriterier er opfyldt: 

  1. Ansøger er i gang med en videregående uddannelse med et handelsorienteret fokus (dog ingen ph.d.-studerende.) 
  2. Ansøger er født og opvokset eller har været bosiddende på Fyn gennem en længere årrække (mere end et studieforløb)
  3. Ansøger under opholdet i udlandet udfører en konsulentopgave for en fynsk virksomhed, der dokumenteres i en selvstændig rapport.
  4. Ansøger efter hjemkomst returnerer en skriftlig rapport til Fynsk Erhverv underskrevet af den pågældende virksomhed.

Der er ansøgningsfrist 1. maj og 1. november

Nyt MasterClass-forløb: Anerkendt forretningsudvikler klæder fynske SMV’ere på til en foranderlig verden

Fynske Bank og Fynsk Erhverv tilbyder nu i samarbejde en helt ny MasterClass for fynske SMV’er, der får mulighed for at styrke deres forretningsmodel gennem et forløb med den anerkendte forretningsudvikler Michael N. Wilkens. Han har erfaring med strategiarbejde i mere end 200 danske og internationale virksomheder og oplever stor succes med sit fokus på […]

Lucia Care: Boost produktiviteten og arbejdsglæden

Dyb træthed er i dag et problem mange oplever, hvilket er med til at reducere både arbejdsglæden, kreativiteten og performance i de danske virksomheder. For at komme problemet til livs, har speciallægerne Nanna Kirkebjerg og Christian Bøving fra Lucia Care invitereret partnervirksomheder til foredrag om danskernes søvnudfordringer.

Lyt til erhvervslivet

De kommunale budgetter for det kommende år er på plads, og det afslører, at 2025 er kommunalt valgår. Fyn er et naturligt arbejdskraftopland for enhver virksomhed, uanset postnummer. Eller burde i hvert fald være det. Desværre har vi en utilstrækkelige kollektiv trafik, der gør det vanskeligere at tiltrække dygtige medarbejdere udenfor Odense og de fynske købstæder. Det kalder på en plan og på handling.

Orifarm: Imponerende vækstrejse bygger på mod og ambitioner

Orifarms imponerende vækstrejse har fra starten været præget af at tænke ud over Danmarks grænser. I dag ser virksomheden et stort potentiale for Odense inden for Life Science, som kan være med til at styrke hele Fyn.

Aabo-Ideal satser benhårdt på service og support som en del af international konsolidering

Aabo-Ideal er en international topspiller inden for fremstilling af industrielle lak- og overfladebehandlingsanlæg. Men den position er ikke kommet af sig selv, og fremtidens succes kræver, at ærmerne forbliver opsmøgede.

DAMIFO: Vidensdeling kan være genvejen til fremtidens løsninger

Vidensdeling og samarbejde er, Ifølge direktør i DAMIFO Martin Johansen, nøglen til at klare de stigende krav til virksomheden og føre den trygt videre. Derfor har han meldt sig ind i Fynsk Erhvervs direktørnetværk for at drøfte hverdagens udfordringer og hente inspiration fra andre erhvervsledere.

Fynsk Erhvervs cykelnetværk på toppen

Som om de stejle bjerge ikke i sig selv var udfordring nok. Også vejret viste sig fra den lunefulde side, da 40 fynske erhvervsfolk sled sig op ad Pyrenæernes nådesløse stigninger under årets strabadserende udfordring i Fynsk Erhvervs cykelnetværk Business Challenge. Men hverken regn, torden og kølige vinde over grænselandet mellem Frankrig og Spanien forhindrede netværket […]

Vi kan hjælpe dig med arbejdskraft

Optimismen stiger i det fynske erhvervsliv, og det samme gør efterspørgslen efter kvalificeret arbejdskraft. Vi kan hjælpe dig med at rekruttere dine næste medarbejdere. Som partnervirksomhed i Fynsk Erhverv har du direkte adgang til veluddannede medarbejdere, der står klar til med ny viden og energi at løse netop de arbejdsopgaver, som presser sig på i […]

Mindeord om Preben Greibe

Preben Greibe (79 år) er gået bort. Han vil blive husket som en tidligere respekteret og dedikeret administrerende direktør for Danske Fragtmænd Fyn og for hans mangeårige engagement i Industri- og Handelskammeret Odense-Fyn. Her gjorde han et varigt indtryk som formand i en strategisk vigtig periode frem til 2008, idet han var en central figur […]