Nyheder • 12/01/2016

Nyt medlem: “Konkurrence er godt – det holder os på tæerne”

Sortebro Kro er nyt medlem af Fynsk Erhverv. Kroen har en meget lang fynsk historie, men er i de senere år blevet kendt som én af landets bedste gourmetrestauranter. “Vi er heldige at ligge på Fyn. De bedste grøntsager overhovedet vokser lige uden for døren,” fortæller John Kofod, ejer af Sortebro Kro. 

John Kofoed købte i 1998 Sortebro Kro, som han i dag driver sammen med sin hustru, Melina. Han har tidligere arbejdet i Californien, Norge, Australien, New Zealand og Frankrig og i Danmark hos Erwin Lautherbachs køkken på Hotel Skovshoved og Restaurant Saison i Hellerup.

Kroen lå oprindeligt lidt nord fra Svendborg, men flyttede senere til Odense, hvor den i dag ligger ved indgangen til Den Fynske Landsby.

I 1998 købte John Kofod kroen, og i 1999 åbnede det nye Sortebro Kro, der i dag er kendt som en gourmetrestaurant, der leverer både mad og service på et meget højt niveau.

– Overgangen til Gourmetrestaurant foregik naturligt. Det er det, jeg kommer fra, og den slags restaurant, jeg kan finde ud af at drive. Vi startede med seks ansatte tilbage i 1999 til at være 24 i dag, så det er gået rigtig godt, fortæller John Kofod.

Fra 50 til 170 restauranter
Konkurrencen er på få år blevet meget større for Sortebro Kro, men det er kun en god ting, mener John Kofod.

– Odense er gået fra at have ca. 50 restauranter i slutningen af halvfemserne til at have omkring 170 i dag. Danskerne har fået en anden kultur omkring det at spise ude end før – vi gør det meget mere. Men vi er oprigtigt talt glade for konkurrencen. Det holder os på tæerne og får os til at udvikle os hele tiden, siger han.

Fyn er fin(e råvarer)
Sortebro Kro har et traditionelt gourmetkøkken, og restauranten bruger så vidt muligt lokale råvarer.

– Det er fantastisk at drive restaurant på Fyn.  Det er meget få steder, man har så gode råvarer i lokalområdet. Fyn har landets bedste grøntsager – sammen med området omkring Roskilde Fjord, fortæller John Kofod, der dog godt kunne tænke sig noget mere omtale af Fyn som kulinarisk rejsemål.

– På initiativ af mig rettede en masse branchefolk og ansvarlige ministre tilbage i 2009 en samlet henvendelse mod Michelin om, at de også burde kigge andre steder end København, når de uddelte stjerner i Danmark. I dag har de så udvidet til Århus, og vi håber, de også kommer til Fyn, for den publicity, som f. eks. Noma har fået, den smitter af på alle hovedstadens restauranter. Det kunne vi godt bruge på Fyn, selvom vi hos Sortebro Kro ikke selv stiler efter en Michelin-stjerne. Vi har både traditionel frokostmenu og anden menu om aftenen, og det passer ikke ind i profilen.

– Når det er sagt, så oplever vi rigtig mange kulinariske turister, som direkte rejser hertil for at spise hos os. Vi havde for ikke så lang tid siden besøg af én af verdens største food-bloggere fra New York, der spiste frokost hos os og tog videre for at spise på Falsled Kro om aftenen. Den slags omtale betyder rigtig meget for Fyn, slutter John Kofod.

 

Genbrug og gåpåmod: Direktøren, der samlede stumperne op

Freebee i Nyborg er specialiseret i at genbruge fluorbaserede inorganiske salte til metalindustrien – men det er ikke kemi, der fylder mest hos direktør Jørgen R. Kildegaard. Det er mennesker, løsninger og evnen til at få ting til at ske. Det begyndte i 2006, da Koppers i Nyborg lukkede sin trading-aktivitet. Jørgen R. Kildegaard, der […]

Stærke erhvervsfællesskaber styrker Fyens Væddeløbsbane

Fyens Væddeløbsbane ser markante gevinster i at dele viden og indgå i stærke netværk. Direktør Annette Lylover Jensen oplever, at de vigtigste perspektiver ofte opstår på tværs af brancher.

Efter 12 år siger direktør farvel til C.C. Jensen – og til en helt særlig kultur

Den 5. december 2025 går Stig Due på pension efter 12 år som direktør i den sydfynske industrivirksomhed C.C. Jensen. Han efterlader sig et stærkt regnskab til afløseren Jens Kjell Larsen – men endnu vigtigere, mener han selv, en kultur, der ikke kan måles i nøgletal. Da Stig Due trådte ind ad døren hos C.C. […]

Bureaukrati kan bremse virksomhederne – men optimismen spirer

Der var både valgflæsk, debat og klare erhvervspolitiske budskaber, da Fynsk Erhverv og Middelfart Erhverv samlede lokale virksomhedsledere og borgmesterkandidater til dialog om fremtidens rammer for erhvervslivet.

Kommunalvalget sætter rammerne for virksomhedernes hverdag

Når fynboerne går til stemmeurnerne i november, bliver det også et valg om erhvervslivets rammevilkår, vurderer Roger Buch, forskningslektor og centerleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, der fremhæver skoler, dagtilbud og infrastruktur som afgørende for virksomhedernes adgang til arbejdskraft.

Kansas skaber forspring med bæredygtighed og digital styrke

Fristads Kansas står i en branche, hvor prisen ofte er et parameter, og konkurrencen er intensiv. Alligevel fastholder virksomheden sin position gennem en kombination af digitalisering, stærke bæredygtighedstiltag og ordentlighed.

HCA Marathon satte deltagerrekord med støtte fra hele Fyn

Søndag den 28. september 2025 satte HCA Marathon rekord med 8.940 løbere fra ind- og udland. Blikket er allerede rettet mod næste år, hvor målet er at gøre 2026 til en endnu større byfest, hvor hele Odense er involveret.

Nordea: Pessimismen afløst af optimisme i det fynske erhvervsliv

For blot et år siden var bekymringerne mange. Inflationen pressede, renterne steg, og udsigten til en opbremsning i verdensøkonomien på grund af krigen i Ukraine og usikkerhed omkring Donald Trumps’ og USA's kurs ...

Bcompany.dk satser på vækst med AI og trivsel

Efter en sanering har direktør Tanja Bluhme sat kursen mod vækst, hvor stærkere netværk og et kompromisløst fokus på trivsel skal styrke bcompany.dk’s konkurrencekraft.