Nyheder • 26/08/2015

Kommuner har fordoblet erhvervsindsatsen siden 2007

De danske kommuner brugte i 2014 næsten dobbelt så mange ressourcer på forskellige former for erhvervsfremme, end de gjorde i 2007. De øgede ressourcer er et tegn på en generel opprioritering af erhvervslivets kommunale rammevilkår og Fynsk Erhverv er positiv over for denne udvikling, som genkendes  i de fynske kommuner.

I 2007 brugte de danske kommuner 556 millioner kroner på forskellige vækstfremmende tiltag. I 2014 var det beløb steget til 959 millioner kroner – altså næsten en fordobling. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som Kommunernes Landsforening har indsamlet.

Kommunernes Landsforening har bedt Niels Milling, underdirektør i afdelingen for regional erhvervsudvikling hos Dansk Erhverv kommentere på disse tal. Han mener, at de øgede ressourcer er tegn på en generel udvikling, hvor erhvervslivets vilkår i højere grad har kommunalpolitikernes fokus.

– Der er ingen tvivl om, at kommunerne i dag på både det politiske og administrative plan er langt mere opmærksomme på erhvervslivets betydning. Derfor tildeler de også mere opmærksomhed og flere finansielle ressourcer til området, siger Niels Milling til KL.

Kommunerne er vigtige
Fynsk Erhverv har fulgt denne udvikling gennem årene og ikke mindst finanskrisen og den deraf afledte  øgede arbejdsløshed har givet en langt større erkendelse af virksomhedernes betydning for samfundsudviklingen og den kommunale økonomi.  Fynsk Erhverv oplever idag stor lydhørhed og velvilje, når Fynsk Erhverv går i dialog  med kommunerne om erhvervslivets ønsker og behov.

I den offentlige debat undervurderes det ofte, hvor stor indflydelse kommunerne har på erhvervslivets rammevilkår og deraf følgende vækstbetingelser. Så det er helt klart en positiv udvikling, at kommunerne har skærpet fokus på erhvervslivet, fortæller Jytte Reinholdt, direktør i Fynsk Erhverv, og fortsætter:

– Men det er vigtigt for os at påpege, at flere penge ikke gør det alene.  En åben servicekultur, der sætter den enkelte virksomhed i centrum og indebærer et minimum af bureaukrati, er et spørgsmål om fokuseret ledelse og fælles værdier i den offentlige forvaltning. Èn indgang til kommunen og en koordineret sagsbehandling af virksomhedernes henvendelser, der sikrer parallel sagsbehandling hos forskellige myndigheder/fagområder samtidigt, understøtter  virksomhederne i deres udvikling og vækst, og det er tiltag, som alle kommuner kan implementere uden store omkostninger.

“Det er vigtigt for os at påpege, at flere penge ikke gør det alene.  En åben servicekultur, der sætter den enkelte virksomhed i centrum og indebærer et minimum af bureaukrati, er et spørgsmål om fokuseret ledelse og fælles værdier i den offentlige forvaltning.”

– Fynsk Erhvervs seneste medlemsundersøgelse viser, at de fynske virksomheder har positive forventninger til såvel øget omsætning, indtjening, beskæftigelse og investeringer i de kommende 2-5 år. Her skal kommunerne vise sig at være dygtige medspillere – og ikke utilsigtet komme til at bremse den gunstige udvikling, slutter Jytte Reinholdt.

Fynsk Erhverv har netop taget initiativ til at nedsætte en byrdekommission bestående af repræsentanter for erhvervslivet, som kender til den daglige drift af en virksomhed.  Byrdekommissionen skal konkretisere de økonomiske og administrative byrder, der i dagligdagen opleves som en belastning. Resultatet af dette arbejde vil Fynsk Erhverv forelægge de ansvarlige myndigheder og beslutningstagere med henblik på at få lettet disse byrder.

Størst fokus på turisme og Erhvervsservice og iværksætteri 
Det er særligt på områderne ‘Turisme’ og ‘Erhvervsservice og iværksætteri’, at kommunerne anvender flere ressourcer i dag end for otte år siden. ‘Turisme’ og ‘Erhvervsservice og iværksætteri’ er de to klart største udgiftsposter på kommunernes budgetter til erhvervsfremme.

Både i de fynske kommuner og i Region Syddanmark er tendensen den samme som på landsplan. Tallene skal dog læses med det forbehold, at ikke alle kommuner opgør deres udgifter på samme måde

Kommunale udgifter

 

 

Skru op for resiliensen og få en bedre forretning

Når Fynsk Erhverv den 23. maj i fællesskab med Ecreo inviterer til fællesseminar, vil de fremmødte gå hjem med konkrete værktøjer, der skal inspirere til at forbedre kundeoplevelsen og øge virksomhedens værdi ved at skærpe det strategiske fokus. Det lover Michael Nørregaard Wilkens, der er executive advisor i den internationale rådgivningsvirksomhed Strategyzer og oplægsholder på […]

Viden til Vækst: Gode teams har psykologisk tryghed

Den 12. september inviterer vi i samarbejde med LearnX til erhvervskonference, hvor du bl.a. kan møde ledelsesrådgiver Christian Ørsted, der sætter fokus på, hvordan psykologisk tryghed kan løfte medarbejderne markant. Vi har forinden været i dialog med Christian Ørsted, der løfter lidt af sløret for sit oplæg. Husk, at du som partnervirksomhed får 50% rabat på billetprisen.

Netværk styrker Pia Mathiasens HR-kompetencer

Med HR-ansvar for over 300 medarbejdere, har HR-ansvarlig hos Ken Hygiejne Systems A/S, Pia Mathiasen, trådt ind i vores HR-netværk for at få ekstern, faglig sparring med ligesindede. Er du også interesseret i en netværksgruppe – så har vi også et til dig!

Bestyrelsesuddannelse klæder Torsten Kjeldsen bedre på til bestyrelsesarbejdet

COO i Broen-Lab, Torsten Kjeldsen, har netop færdiggjort ”Bestyrelsesuddannelsen med fokus på små og mellemstore virksomheder” ved Århus Universitet, og han kommer med en klar anbefaling. Som partnervirksomhed kan du stadig nå at komme med på en af de eftertragtede pladser til en favorabel pris - deadline for næste hold er den 17. maj 2024.

Video: Tietgenprisen 2024

Til Fynsk ErhvervsTopmøde den 18. april modtog Jens Hempel-Hansen Tietgenprisen som påskønnelse for sit store engagement indenfor cirkulær økonomi og ESG og for at stille sig i front for at gøre affald til morgendagens ressource og næste generations guld

Video: Morgendagens succes kræver innovation og stærke partnerskaber

De næste 10 år bliver vildere end de seneste 5.000, og teknologien kommer til slå igennem på måder, vi ikke kan forestille os i dag. Det er ikke alt, man kan overskue at gøre på en gang, men det handler bare om at komme med, mener innovationsekspert Mads Thimmer

Mod og vilje holder 195-årige H.J. Hansen på toppen

Med en historie, der rækker imponerende 195 år tilbage i tiden, har Odense-virksomheden H.J. Hansen præsteret en holdbarhed af international topklasse, Til trods for, at dagen for 200-års-jubilæet nærmer sig, er der bestemt ingen fare for, at H.J. Hansen går i stå. Faktisk har virksomheden aldrig været mere relevant end den er i dag. Affald […]

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer