Nyheder • 17/08/2015

Fem skarpe til erhvervsskoledirektøren

Kold College udbyder en række  erhvervsuddannelser inden for levnedsmiddel, jordbrug, mejeri og akademiuddannelser. Fynsk Erhverv har talt med Hans Skjerning, direktør for Kold College, om skolens samarbejde med erhvervslivet og om erhvervsskolernes muligheder og udfordringer.

Kold College er opkaldt efter Christen Kold, der var pioner inden for den danske højskolebevægelse, og skolen har rødder tilbage til den højskole, han grundlage i 1862 i Dalum.

I februar 2009 blev Kold College udnævnt til at være Danmarks bedste erhvervsskole Vi har givet skolens direktør, Hans Skjerning, fem skarpe spørgsmål om uddannelsens samarbejde med erhvervslivet og om erhvervsskolernes muligyheder og udfordringer.

  1. Hvor meget samarbejder Kold College med det fynske erhvervsliv?

– Vi samarbejder rigtig meget med det fynske erhvervsliv. Konkret har vi to praktikpladskonsulenter, der har til opgave at sikre, at virksomhederne har de elever, de kan/vil have, og at sikre, at de efteruddannelsestilbud, som Kold College koldkan levere, bliver gjort kendt blandt virksomhederne.

– Vi samarbejder også med vores gymnasium, Kold HTX, så vi har en større erhvervsrettet vinkel på det at uddanne studenter, der gerne skulle tage en videregående uddannelse inden for de naturvidenskabelige felter. – Vi samarbejder også på mange andre måder – som f.eks. at medinddrage virksomhederne for at sikre, at de uddannelser, vi tilbyder de unge, står mål med det, virksomhederne skal bruge, både hvad angår indhold, men også mere specifikke tiltag.

  1. Hvad er de fynske/danske erhvervsuddannelsers største udfordringer i dag?

– De største udfordringer er erhvervsuddannelsernes image og deraf manglende tiltrækning, samt det store problem, der er med frafaldet. Det forventer vi, at den nye reform gør noget ved, selv om de mange tiltag, vi selv gør, gerne skal have en effekt. Det sidste, vi har gjort, er at ansætte en elev-coach for at give de Hans Skjerningfrafaldstruede elever de muligheder, der skal til for at fastholde dem i uddannelsen.

  1. Hvad er de største fordele ved at have erhvervsuddannelser på Fyn?

– Den lokale forankring er vigtig. Det er tættest på de lokale virksomheder.

  1. Hvordan kan Fynsk Erhverv hjælpe de fynske erhvervsuddannelser? Politiske sager eller andet, der kunne tages op.

– Det kan være den politiske vinkel, som at støtte erhvervsskolerne på Fyn med de lokale vinkler på uddannelsespolitikken. F. eks. kunne det være problemet med at få indført et adgangskrav til det almene gymnasium, da det vil højne de gymnasiale uddannelser med heraf følgende bedre studerende på de videregående uddannelser, men dermed også medvirke til at sikre, at de, som alligevel ikke bruger deres mindre gode studentereksamen til at studere videre, så kan komme ind på en mere erhvervsrettet uddannelse til gavn for erhvervslivet og virksomhederne.

  1. Hvad er det vigtigste, erhvervsuddannelserne kan gøre for at få varig succes?

– Vi skal have højnet værdisættet af at have en håndværksmæssig uddannelse. Altså at den danske befolkning ikke synes, at det er “mindre godt” at have en håndværksuddannelse – bredt betragtet. F.eks. har kokkeuddannelsen efterhånden en høj status, så det kan bestemt lade sig gøre.

Skru op for resiliensen og få en bedre forretning

Når Fynsk Erhverv den 23. maj i fællesskab med Ecreo inviterer til fællesseminar, vil de fremmødte gå hjem med konkrete værktøjer, der skal inspirere til at forbedre kundeoplevelsen og øge virksomhedens værdi ved at skærpe det strategiske fokus. Det lover Michael Nørregaard Wilkens, der er executive advisor i den internationale rådgivningsvirksomhed Strategyzer og oplægsholder på […]

Viden til Vækst: Gode teams har psykologisk tryghed

Den 12. september inviterer vi i samarbejde med LearnX til erhvervskonference, hvor du bl.a. kan møde ledelsesrådgiver Christian Ørsted, der sætter fokus på, hvordan psykologisk tryghed kan løfte medarbejderne markant. Vi har forinden været i dialog med Christian Ørsted, der løfter lidt af sløret for sit oplæg. Husk, at du som partnervirksomhed får 50% rabat på billetprisen.

Netværk styrker Pia Mathiasens HR-kompetencer

Med HR-ansvar for over 300 medarbejdere, har HR-ansvarlig hos Ken Hygiejne Systems A/S, Pia Mathiasen, trådt ind i vores HR-netværk for at få ekstern, faglig sparring med ligesindede. Er du også interesseret i en netværksgruppe – så har vi også et til dig!

Bestyrelsesuddannelse klæder Torsten Kjeldsen bedre på til bestyrelsesarbejdet

COO i Broen-Lab, Torsten Kjeldsen, har netop færdiggjort ”Bestyrelsesuddannelsen med fokus på små og mellemstore virksomheder” ved Århus Universitet, og han kommer med en klar anbefaling. Som partnervirksomhed kan du stadig nå at komme med på en af de eftertragtede pladser til en favorabel pris - deadline for næste hold er den 17. maj 2024.

Video: Tietgenprisen 2024

Til Fynsk ErhvervsTopmøde den 18. april modtog Jens Hempel-Hansen Tietgenprisen som påskønnelse for sit store engagement indenfor cirkulær økonomi og ESG og for at stille sig i front for at gøre affald til morgendagens ressource og næste generations guld

Video: Morgendagens succes kræver innovation og stærke partnerskaber

De næste 10 år bliver vildere end de seneste 5.000, og teknologien kommer til slå igennem på måder, vi ikke kan forestille os i dag. Det er ikke alt, man kan overskue at gøre på en gang, men det handler bare om at komme med, mener innovationsekspert Mads Thimmer

Mod og vilje holder 195-årige H.J. Hansen på toppen

Med en historie, der rækker imponerende 195 år tilbage i tiden, har Odense-virksomheden H.J. Hansen præsteret en holdbarhed af international topklasse, Til trods for, at dagen for 200-års-jubilæet nærmer sig, er der bestemt ingen fare for, at H.J. Hansen går i stå. Faktisk har virksomheden aldrig været mere relevant end den er i dag. Affald […]

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer