Nyheder • 11/02/2016

100 års jubilæum: Fynsk Erhvervs studielegater sender unge fynboer til udlandet i virksomheders tjeneste

Siden 1916 har Fynsk Erhvervs studielegater hjulpet unge studerende med tilknytning til Fyn i at søge erfaring og læring i studieophold i udlandet og bringe viden hjem til en fynsk virksomhed. Lars Ullehus Iversen læser til diplomingeniør i Global Management and Manufacturing på Syddansk Universitet, og i efterårssemesteret 2015 tilbragte han fem måneder hos National University of Singapore, hvor han udfærdigede en markedsrapport for Odense-virksomheden H. C. Andersen Wathces.

Fynsk Erhvervs studielegater har i nu 100 år støttet studerende med tilknytning til Fyn til at studere eller få praktikophold i udlandet. De studerende skal læse på en merkantil eller handelsorienteret uddannelse, der skal være på bachelor- eller kandidatniveau.

De studerende skal også have en særlig tilknytning til Fyn. Dvs., at de enten skal være født her eller have boet på Fyn i en længere periode, som ikke var i forbindelse med uddannelse. Og så skal de have en aftale på plads med en fynsk virksomhed, som den studerende under opholdet udfører en konsulentopgave for.

Legatudvalget under Fynsk Erhverv bestemmer, hvilke ansøgere der kan få legatmidler.

Blandt de studerende, som modtog studielegat fra Fynsk Erhverv i efteråret 2015, var bl.a. Lars Ullehus Iversen fra Odense, som  læser til diplomingeniør i Global Management and Manufacturing på Syddansk Universitet. Han er netop kommet hjem fra et fem måneders ophold i østaten Singapore, hvor han tog et semester på National University of Singapore og samtidig udfærdigede en markedsrapport for Odense-virksomheden H. C. Andersen Wathces.

Asiens bedste universitet
– Jeg valgte National University of Singapore, fordi det er det højest rangerede af SDUs samarbejdsuniversiteter. Det er helt i toppen over asiatiske universiteter, i nogle målinger faktisk det bedste, og også langt foran de danske på verdensranglisterne. Og så pga. klimaet. Der er varmt i Singapore, det må jeg indrømme også spillede ind, fortæller Lars Ullehus Iversen.

Kulturen på universitetet var mærkbart anderledes end herhjemme.

– Engagementet var det samme, men de bruger langt mere tid på at læse. Hvis nogen skrev et spørgsmål på vores online studieportal kl. to om natten, svarede alle med det samme. De var oppe for at læse lektier. På samme måde var der aktivitet på campus fra tidligt om morgenen til meget sent om aftenen, fortæller Lars Ullehus Iversen.

H. C. Andersen i Asien
Udover undervisningen arbejdede Lars Ullehus Iversen på en markedsundersøgelse for Odense-virksomheden H.C. Andersen Watches, der har fået lov til at bruge den kendte forfatters underskrift og kontrafej på deres ure.

– Jeg tænkte, der kunne være et marked for deres produkter i Asien, fordi H.C. Andersen er meget populær derovre, så jeg tog kontakt til virksomheden for at høre, om de var interesserede i en markedsanalyse – og det var de, fortæller han og fortsætter:

– Jeg har ikke afleveret min rapport til dem endnu, men jeg har fundet ud af, at der er interesse for produktet hos i hvert fald de uddannede derovre. De kender H. C. Andersen, og hans navn er i sig selv et godt brand. Der findes f.eks. også en Andersen’s of Denmark Ice Cream i Singapore, som er drevet af australiere. H. C. Andersen Watches kunne evt. søge et samarbejde med dem, fortæller Lars Ullehus Iversen og fortsætter:

– Jeg fandt også ud af, at H.C. Andersen i høj grad forbindes med eventyr og noget eventyrligt, så koncernen Norbreeze, som jeg var i kontakt med, foreslog, at repertoiret skulle udvides med smykker, da den slags produkter ligger i forlængelse af den eventyrlige fortælling om H.C. Andersen.

Markedsundersøgelse og kontakter
Henning Glasdam, direktør i H.C. Andersen Watches, fortæller, at virksomheden takkede ja til at få lavet en rapport fra Lars Ullehus Iversen, fordi det var en god måde at undersøge et spændende marked på, samtidig med at han kunne skabe kontakter.

– Vi er generelt interesserede i det asiatiske marked, og Norbreeze er bl.a. til stede i Singapore. Det var interessant for os at få lavet en markedsanalyse af mulighederne for vores produkter, samtidig med at vi måske kunne få nogle gode kontakter, der kunne være med til at gøde jorden, siger Henning Glasdam.

Søg om et studielegat
Studerende, som har planlagt et semester eller praktikophold i udlandet, kan ansøge om Fynsk Erhvervs Studielegat, hvis følgende fire kriterier er opfyldt: 

  1. Ansøger er i gang med en videregående uddannelse med et handelsorienteret fokus (dog ingen ph.d.-studerende.) 
  2. Ansøger er født og opvokset eller har været bosiddende på Fyn gennem en længere årrække (mere end et studieforløb)
  3. Ansøger under opholdet i udlandet udfører en konsulentopgave for en fynsk virksomhed, der dokumenteres i en selvstændig rapport.
  4. Ansøger efter hjemkomst returnerer en skriftlig rapport til Fynsk Erhverv underskrevet af den pågældende virksomhed.

Der er ansøgningsfrist 1. maj og 1. november

ESG-strategien er bestyrelsens ansvar – Er din SMV-bestyrelse klædt på?

Af Professor Annabeth Aagaard, Aarhus Universitet I takt med at EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) trækker virksomhederne tættere på en ny virkelighed, står danske SMV’er over for en afgørende transformation. CSRD kræver, at store virksomheder systematisk rapporterer på en lang række ESG-parametre, herunder deres samlede CO₂-aftryk. Dette indebærer ikke blot deres egen udledning (Scope […]

Direktør Jytte Reinholdt forlader Fynsk Erhverv i 2025

Efter 17 år som direktør har Jytte Reinholdt meddelt Fynsk Erhvervs bestyrelse, at hun ønsker at overlade stafetten til en ny direktør i løbet af 2025. Beslutningen vil først træde i kraft, når en passende afløser er fundet. “Under Jytte Reinholdts ledelse har Fynsk Erhverv gennemgået en markant udvikling. Organisationen og bestyrelsen er blevet professionaliseret, […]

Revy-ejer: “Jeg er vant til at skabe noget ud af ingenting”

Lars Arvad er direktør og ejer af Odense Sommerrevy, en af Danmarks førende revyer. Virksomheden drives i dag med en professionel bestyrelse og et strategisk fokus, der sikrer både kunstnerisk og økonomisk succes. Lars Arvad har selv haft en central rolle i udviklingen, fra at stå for alt i starten til at samarbejde med erhvervsfolk, […]

Nytårskur og boblende netværk

Til årets nytårskur i Fynsk Erhverv var huset fyldt med engagerede medlemmer, der kom til en inspirerende eftermiddag fyldt med netværk, videndeling og spændende oplæg om det nye års muligheder og udfordringer for erhvervslivet. Bestyrelsesleder Henrik Neelmeyer bød velkommen og satte ord på nogle af de muligheder, 2025 kan bringe for erhvervet. Direktør Jytte Reinholdt […]

Nytårshilsen 2025

Når vi siger farvel til 2024 og byder 2025 velkommen, er det en oplagt anledning til at reflektere over året, der er gået, og se fremad mod de muligheder og udfordringer, der ligger foran os.

Flere fynske virksomheder står foran et generationsskifte

Behovet for generationsskifte blandt små og mellemstore virksomheder har aldrig været større, fordi mange ejere nærmer sig pensionsalderen, samtidig med at flere ejere allerede sælger deres livsværk, når de er 45-50 år gamle.

Lokal vidensdeling driver udviklingen af HR-rollen

HR har en unik mulighed for at tage en endnu mere aktiv rolle i udviklingen af fremtidens bæredygtige organisationer. Og det er præcis, hvad virksomhederne i Fynsk Erhvervs HR-netværk gør. Fynsk Erhvervs HR-netværk er vi ikke bare med på sidelinjen – vi er med til at sætte kursen. HR er ikke blot en støttefunktion eller […]

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.