Nyheder • 05/02/2024

10 år efter: Gamle Mursten er stadig en god forretning

Claus-med-mursten-scaled-980x500

For præcis 10 år siden kom Svendborg-virksomheden Gamle Mursten i Fynsk Erhvervs positive søgelys, fordi et patent til afrensning og genbrug af gamle mursten efter ti års liv i ubemærkethed havde fået opmærksomhed fra blandt andre daværende Energi- Klima og Bygningsminister Martin Lidegaard, der var med på åbningsdagen af en ny fabrik.

I dag viser det sig, at konceptet i den grad holder, og bortset fra 2013 er samtlige regnskaber i virksomhedens historie endt med sorte tal, og fremtiden ser ifølge direktør Claus Juul Nielsen meget lys ud.

”Jeg kommer fra landet, og der smider man ikke noget ud. Alle bønder har en stak mursten stående, og alle ved, at de holder lige så længe, det skal være. Så jeg var ikke i tvivl om potentialet, da vi fik patent på en løsning, der kunne rense dem. Vi har også muret en testmur op af rensede sten fra 1600-tallet, og den holder uden problemer,” fortæller Claus Juul Nielsen, der også har fået kunderne til at købe ind på idéen i stor stil. Bogstaveligt talt.

”Vores kunder er primært store byggerier som FL Schmidts nye hovedkontor og en del nye børnehaver og skoler i København, samt en række store byggerier rundt omkring i Skandinavien. Jeg tror ikke, at vi leverer til mere end 10 parcelhuse om året, og der er et klart vækstpotentiale” vurderer han.

Ny teknologi – nye muligheder

Siden 2014 er der placeret adskillige milepæle i Gamle Murstens historiebøger. Selvom Claus Juul Nielsens virksomhed bygger på fortiden, har lovgivningen banet vejen for mere succes, og endelig er investering i moderne teknologi en væsentlig del af fundamentet for fremtiden.

Den helt store game changer kom i 2018, hvor vi som den første virksomhed i Europa fik CE-mærket et genbrugsprodukt.

“Dermed kunne vi både sælge og markedsføre gamle mursten, som er dokumenteret til at leve op til de kvalitetskrav der er. Det har betydet utrolig meget, fordi vi nu kan bevise, at de genbrugte sten lever op til de samme harmoniserede krav, som nye sten gør,” konstaterer Claus Juul Nielsen, der i disse dage også kan løfte sløret for en anden udfordring, som har begrænset succespotentialet.

”Vores gamle system kan fjerne kalkmørtel uden at ødelægge stenene. Siden 1960 har man muret op med cementmørtel, som hidtil ikke har været til at rense af, men det har vi fundet en løsning på nu. Vores prototypemaskine har kørt i sidste uge i et fint, rentabelt tempo, og det betyder, at vi også kan genbruge sten fra nye byggerier, ligesom vi også kan leje maskinerne ud til eksport for eksempel Norge, Sverige og Tyskland, og det åbner for nye muligheder,” siger Claus Juul Nielsen:

”Fordi den hårde mørtel ikke har været til at få af, er mursten fra nyere danske byggerier blevet knust eller gravet ned, og det er et stort spild af ressourcer, så det glæder mig meget, at vi er på vej med en løsning, der holder,” slår direktøren fast.

Nyt mindset ændrer vilkårene

Selvom det seneste årti har budt på flere store landvindinger for Gamle Mursten, og selvom CE-mærkninger og EPD-rapporter har åbnet nye døre for virksomheden, er Claus Juul Nielsen ikke i tvivl om, hvor det største paradigmeskifte har været:

Vores teknologiske evner er blevet meget bedre i løbet af årene, men den største forandring har været, at folk er blevet meget mere obs på miljøet og nødvendigheden af genbrug.

”I dag gør det ondt helt ind i folks sjæl at smide ting ud, hvis de stadig kan bruges. Det betyder, at tanken om genbrug i høj grad er blevet en del af processen i nye byggerier. Det hjælper selvfølgelig også vores forretning, at nye mursten er blevet meget dyrere, og jeg glæder mig til at snakke om vores udvikling igen om 10 år,” slutter Claus Juul Nielsen.

Fakta:

Gamle Mursten har som mål at rense og genbruge 30 millioner mursten om året. Det svarer til det antal sten, der skal benyttes til 3.000 parcelhuse af gennemsnitsstørrelse. I Danmark er der de senere år blevet bygget omkring 8.000 parcelhuse årligt.

Læs vores tidligere artikler med Gamle Mursten her:

GAMLE MURSTEN: Cirkulær økonomi i firkantede sten

Ny fabrik til Gamle Mursten: “EU-støtte gav det første skub”

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Aabo-Ideal satser benhårdt på service og support som en del af international konsolidering

Aabo-Ideal er en international topspiller inden for fremstilling af industrielle lak- og overfladebehandlingsanlæg. Men den position er ikke kommet af sig selv, og fremtidens succes kræver, at ærmerne forbliver opsmøgede.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]

Er du ny direktør i Fynsk Erhverv?

Vil du arbejde dedikeret for at fremme rammer og vilkår for det fynske erhvervsliv? Fynsk Erhverv mangler en visionær direktør med kommerciel forståelse og politisk tæft. Hvis det er dig, får du mulighed for at blive frontpersonen for Fyns erhvervslivs mest interessante netværksorganisation! Tæt på medlemmerne Fynsk Erhverv er en medlemsfinansieret organisation, som arbejder benhårdt […]

CFB Industri i vækst: Ledelse, fusion og strategi

Det er sjældent, at virksomhedsfusioner og generationsskifter forløber uden gnidninger, og slet ikke, når begge dele sker samtidig. Men det er ikke desto mindre i store træk, hvad der skete for CFB Industri