Nyheder • 05/02/2024

10 år efter: Gamle Mursten er stadig en god forretning

For præcis 10 år siden kom Svendborg-virksomheden Gamle Mursten i Fynsk Erhvervs positive søgelys, fordi et patent til afrensning og genbrug af gamle mursten efter ti års liv i ubemærkethed havde fået opmærksomhed fra blandt andre daværende Energi- Klima og Bygningsminister Martin Lidegaard, der var med på åbningsdagen af en ny fabrik.

I dag viser det sig, at konceptet i den grad holder, og bortset fra 2013 er samtlige regnskaber i virksomhedens historie endt med sorte tal, og fremtiden ser ifølge direktør Claus Juul Nielsen meget lys ud.

”Jeg kommer fra landet, og der smider man ikke noget ud. Alle bønder har en stak mursten stående, og alle ved, at de holder lige så længe, det skal være. Så jeg var ikke i tvivl om potentialet, da vi fik patent på en løsning, der kunne rense dem. Vi har også muret en testmur op af rensede sten fra 1600-tallet, og den holder uden problemer,” fortæller Claus Juul Nielsen, der også har fået kunderne til at købe ind på idéen i stor stil. Bogstaveligt talt.

”Vores kunder er primært store byggerier som FL Schmidts nye hovedkontor og en del nye børnehaver og skoler i København, samt en række store byggerier rundt omkring i Skandinavien. Jeg tror ikke, at vi leverer til mere end 10 parcelhuse om året, og der er et klart vækstpotentiale” vurderer han.

Ny teknologi – nye muligheder

Siden 2014 er der placeret adskillige milepæle i Gamle Murstens historiebøger. Selvom Claus Juul Nielsens virksomhed bygger på fortiden, har lovgivningen banet vejen for mere succes, og endelig er investering i moderne teknologi en væsentlig del af fundamentet for fremtiden.

Den helt store game changer kom i 2018, hvor vi som den første virksomhed i Europa fik CE-mærket et genbrugsprodukt.

“Dermed kunne vi både sælge og markedsføre gamle mursten, som er dokumenteret til at leve op til de kvalitetskrav der er. Det har betydet utrolig meget, fordi vi nu kan bevise, at de genbrugte sten lever op til de samme harmoniserede krav, som nye sten gør,” konstaterer Claus Juul Nielsen, der i disse dage også kan løfte sløret for en anden udfordring, som har begrænset succespotentialet.

”Vores gamle system kan fjerne kalkmørtel uden at ødelægge stenene. Siden 1960 har man muret op med cementmørtel, som hidtil ikke har været til at rense af, men det har vi fundet en løsning på nu. Vores prototypemaskine har kørt i sidste uge i et fint, rentabelt tempo, og det betyder, at vi også kan genbruge sten fra nye byggerier, ligesom vi også kan leje maskinerne ud til eksport for eksempel Norge, Sverige og Tyskland, og det åbner for nye muligheder,” siger Claus Juul Nielsen:

”Fordi den hårde mørtel ikke har været til at få af, er mursten fra nyere danske byggerier blevet knust eller gravet ned, og det er et stort spild af ressourcer, så det glæder mig meget, at vi er på vej med en løsning, der holder,” slår direktøren fast.

Nyt mindset ændrer vilkårene

Selvom det seneste årti har budt på flere store landvindinger for Gamle Mursten, og selvom CE-mærkninger og EPD-rapporter har åbnet nye døre for virksomheden, er Claus Juul Nielsen ikke i tvivl om, hvor det største paradigmeskifte har været:

Vores teknologiske evner er blevet meget bedre i løbet af årene, men den største forandring har været, at folk er blevet meget mere obs på miljøet og nødvendigheden af genbrug.

”I dag gør det ondt helt ind i folks sjæl at smide ting ud, hvis de stadig kan bruges. Det betyder, at tanken om genbrug i høj grad er blevet en del af processen i nye byggerier. Det hjælper selvfølgelig også vores forretning, at nye mursten er blevet meget dyrere, og jeg glæder mig til at snakke om vores udvikling igen om 10 år,” slutter Claus Juul Nielsen.

Fakta:

Gamle Mursten har som mål at rense og genbruge 30 millioner mursten om året. Det svarer til det antal sten, der skal benyttes til 3.000 parcelhuse af gennemsnitsstørrelse. I Danmark er der de senere år blevet bygget omkring 8.000 parcelhuse årligt.

Læs vores tidligere artikler med Gamle Mursten her:

GAMLE MURSTEN: Cirkulær økonomi i firkantede sten

Ny fabrik til Gamle Mursten: “EU-støtte gav det første skub”

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Aabo-Ideal satser benhårdt på service og support som en del af international konsolidering

Aabo-Ideal er en international topspiller inden for fremstilling af industrielle lak- og overfladebehandlingsanlæg. Men den position er ikke kommet af sig selv, og fremtidens succes kræver, at ærmerne forbliver opsmøgede.

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]

Nyt MasterClass-forløb: Anerkendt forretningsudvikler klæder fynske SMV’ere på til en foranderlig verden

Fynske Bank og Fynsk Erhverv tilbyder nu i samarbejde en helt ny MasterClass for fynske SMV’er, der får mulighed for at styrke deres forretningsmodel gennem et forløb med den anerkendte forretningsudvikler Michael N. Wilkens. Han har erfaring med strategiarbejde i mere end 200 danske og internationale virksomheder og oplever stor succes med sit fokus på […]

Lucia Care: Boost produktiviteten og arbejdsglæden

Dyb træthed er i dag et problem mange oplever, hvilket er med til at reducere både arbejdsglæden, kreativiteten og performance i de danske virksomheder. For at komme problemet til livs, har speciallægerne Nanna Kirkebjerg og Christian Bøving fra Lucia Care invitereret partnervirksomheder til foredrag om danskernes søvnudfordringer.

Lyt til erhvervslivet

De kommunale budgetter for det kommende år er på plads, og det afslører, at 2025 er kommunalt valgår. Fyn er et naturligt arbejdskraftopland for enhver virksomhed, uanset postnummer. Eller burde i hvert fald være det. Desværre har vi en utilstrækkelige kollektiv trafik, der gør det vanskeligere at tiltrække dygtige medarbejdere udenfor Odense og de fynske købstæder. Det kalder på en plan og på handling.

Orifarm: Imponerende vækstrejse bygger på mod og ambitioner

Orifarms imponerende vækstrejse har fra starten været præget af at tænke ud over Danmarks grænser. I dag ser virksomheden et stort potentiale for Odense inden for Life Science, som kan være med til at styrke hele Fyn.