Nyheder • 15/08/2024

Vidt forskellige brancher lærer af hinanden i cykelnetværk

Line Svindt, karriererådgiver i Magistrenes A-kasse i Odense

Selvom man er helt grøn på en racercykel og ikke har nogen erfaringer med at ligge i læ bag andre cykelryttere i et felt, kan man sagtens få fuldt udbytte – både fagligt og fysisk – af Fynsk Erhvervs Business Challenge cykelnetværk.

Det kan Line Svindt, der er karriererådgiver i Magistrenes A-kasse i Odense, bevidne, for hun tog springet i februar 2024, og hun har ikke fortrudt, selvom hun var noget nervøs de første gange, hun skulle klikke skoene i pedalerne.

Jeg synes, at det har været en rigtig god oplevelse, og det har på alle måder været utrolig let at blive en del af netværket, selvom jeg var ny på flere måder. “

For mig har det været det helt rigtige at blande det faglige og de fysiske aktiviteter,” siger Line Svindt, der også sætter stor pris på de besøg hos de andre virksomheder, der er en del af programmet.

“Jeg har altid været aktiv, og man lærer hinanden godt at kende, fordi vi mødes relativt hyppigt til træningsturene. Der opstår en god fortrolighed, og mens jeg måske ikke altid har luft eller overskud til at tale, mens vi cykler, får vi altid talt godt sammen, når vi mødes på virksomhedsbesøgene, og når vi kører sammen til de fælles arrangementer i Fynsk Erhverv,” fortæller Line Svindt videre.

Vidensdeling på tværs af brancher

Som karriererådgiver i en A-kasse er hun ikke en typisk repræsentant fra netværket, der blandt andet tæller en række virksomhedsledere, men lige præcis derfor bliver hun klædt endnu bedre på til at udføre sit arbejde, når hun cykler med.

“På flere måder agerer vi som det offentlige, og vi udfylder en myndighedsopgave, men vi er samtidig en privat virksomhed. Vores medlemmer er vores kunder, og vores produkt er at levere viden om arbejdsmarkedet til medlemmerne, så de får viden om, hvilke kompetencer der er brug for på arbejdsmarkedet, og derfor er det i højeste grad relevant for mig at have fingeren på pulsen og være i dialog med virksomhederne,” siger Line Svindt, der er blevet mødt med stor nysgerrighed fra de andre deltagere.

“De fleste begynder med at spørge, hvad man egentlig laver, og det er jo et godt sted at starte. Men ellers handler det rigtig meget om, at jeg er en slags brobygger, der kan fortælle om, hvad det er vores medlemmer kan, og som regel går der ikke ret lang tid, før vi kommer ind på, hvordan det passer med de opgaver, som virksomhederne skal have løst,” siger Line Svindt om sine oplevelser i netværket.

Og når det kommer til selve cykeldelen, har hun også godt nyt at berette efter et lille halvt år i sadlen.

“Jeg vil godt indrømme, at jeg lå søvnløs natten før jeg skulle med ud og cykle første gang, fordi jeg var bange for, at jeg ikke kunne skifte gear. Men jeg fik god hjælp, og det samme har været tilfældet de gange, hvor jeg har punkteret. Der er altid ti hænder klar til at hjælpe, så det har været en fornøjelse, og selv klikpedalerne er jeg blevet gode venner med,” lyder det med glæde i stemmen fra Line Svindt.

Poul Kjærgaard, Fyens Stiftstidende, i aktion i Business Challenge
Poul Kjærgaard (tv), i aktion i Business Challenge

Tovholder glad for det alsidige hold

Mens Line Svindt er ny i sadlen, har Fyens Stiftstidendes chefredaktør Poul Kjærgaard i adskillige år været med i gruppen, hvor han i dag er netværksfacilitator og med til at sørge for, at det faglige indhold holder højt niveau.

Af samme grund er han rigtig glad for den store alsidighed, der er i netværket.

“Som repræsentant for mediebranchen er jeg jo heller ikke som de fleste andre, men ganske som det er tilfældet for Line, så får jeg et uvurderligt udbytte af at møde repræsentanterne for de fynske virksomheder fra nærmeste hold. Indimellem falder jeg over gode historier, og samtidig får jeg også mulighed for at vise flaget for avisen,” siger Poul Kjærgaard, der også som chef bliver klædt bedre på til sit daglige arbejde.

“Der er vidt forskellige brancher med, og det er sindssygt værdifuldt for mig at høre, hvordan man knækker de forskellige udfordringer, som man møder i sin hverdag,”

fortæller chefredaktøren, der også har haft glæde af den fortrolighed, han har opbygget til flere af de andre deltagere.

“Jeg har blandt andet nydt godt af at tale med andre om ledelsesansvar. Det giver en ekstra dimension, at man kan spare og udveksle erfaringer med nogen, som man har et godt og tillidsfuldt forhold til, og det kan man ikke undgå at få, når man mødes flere gange om ugen i flere år i træk,” slutter Poul Kjærgaard.


Fakta:

Business Challenge-netværket afholder infoaften hvert år i december, og netværket begynder normalt med de første aktiviteter efter årsskiftet.

Hver uge cykles der to hverdage og en længere tur i weekenden, og den gennemsnitlige deltager er med to gange om ugen i gennemsnit.

Weekendturene arrangeres ofte som virksomhedsbesøg, hvor udgangspunktet er ved en af netværkets deltagere, og desuden deltager medlemmerne også hyppigt i samlet flok ved Fynsk Erhvervs øvrige arrangementer.

Som prikken over i’et afsluttes hvert år med en cykelrejse, hvor målet er at besejre en af de bjergtoppe, der kendes fra Tour de France, Giro d’Italia og Vuelta a España. I år går turen til Pyrenæerne i september, hvor netværket skal op over Col de Tourmalet, Hautacam og et par andre af de berygtede stigninger fra Tour de France og Vueltaen.

Egeskov-direktør er blevet klogere på bæredygtig forretningsudvikling

Egeskov Slot har skærpet fokus på dokumentation af bæredygtighedsindsatsen for at leve op til kravene fra kunder og gæster. Og for at være klar til fremtiden har direktøren trådt ind i Fynsk Erhvervs Videnforum for Bæredygtig Forretningsudvikling.

Samarbejde og læring er UR’s sikkerhed for den fornødne arbejdskraft

Universal Robots er på mindre end 20 år gået fra at være en start-up-virksomhed, stiftet af tre studerende på Syddansk Universitet, til at være verdenskendt for avanceret robotteknologi, og i dag beskæftiger virksomheden over 1.000 ansatte på verdensplan. Et centralt element i Universal Robots’ strategi er at have fokus på et sundt og inspirerende miljø […]

E-handelskonference: Brugeren skal i centrum

Ved 2024-udgaven af Den Fynske E-handelskonference, der er arrangeret i samarbejde mellem e-handelsvirksomheden Hesehus og Fynsk Erhverv, var der i tidens ånd masser af AI på programmet, men nok så gennemgående var det, at de teknologiske landvindinger skal ske med fokus på forbrugeren, hvis investeringerne skal give mening.

Egeskov-direktør er blevet klogere på bæredygtig forretningsudvikling

Egeskov Slot har skærpet fokus på dokumentation af bæredygtighedsindsatsen for at leve op til kravene fra kunder og gæster. Og for at være klar til fremtiden har direktøren trådt ind i Fynsk Erhvervs Videnforum for Bæredygtig Forretningsudvikling.

Kultursociolog Emilia van Hauen: Ledelsen skal få det bedste frem i alle generationerne

Med et arbejdsmarked, hvor gabet mellem ledige hænder og behovet for arbejdskraft er støt stigende, har det aldrig været vigtigere at tiltrække, fastholde og lede medarbejdere. Og ifølge kultursociolog og forfatter, Emilia van Hauen, betyder det også, at der er særdeles god grund til at fokusere på – og forstå – forskellighederne ved de mange generationer, der er på arbejdsmarkedet i dag.

Vækstdrivere i de fynske virksomheder

Det går godt i det danske erhvervsliv, selvom nye udfordringer har ramt os. Særlig rekruttering og fastholdelse, digitalisering og automatisering samt den grønne omstilling er tre udfordringer, der vil optage erhvervsledere de kommende år. I dette Whitepaper kan du møde seks fynske erhvervsledere, der har knækket koden til succes og fremtidssikret deres virksomheder

Nordic Greens: Revolutionerer branchen med ny teknologi, AI og bæredygtig produktion

Nordic Greens vil knække koden til flere pressende problematikker, som f.eks. stort ressourceforbrug, ustabile forsyningskæder og stigmatisering om forbruget af pesticider. Nu har ejer og administrerende direktør, Mads Petersen, med sit fokus på nye, digitale systemer og bæredygtighed transformeret hele Nordic Greens produktion og revolutioneret hele branchen.

Velfungerende teams er nøglen til succes hos Mag Larsen Service

Når de ansatte i den fynske transportvirksomhed Mag Larsen Service er på vejene, er der ofte brug for både de helt store målestokke og de helt små skydelærer. Virksomheden løser alle former for specialtransporter, men står især stærkt inden for eskort til transport af vindmøller til det svenske marked, og den opgave kræver masser af […]

Samarbejde og læring er UR’s sikkerhed for den fornødne arbejdskraft

Universal Robots er på mindre end 20 år gået fra at være en start-up-virksomhed, stiftet af tre studerende på Syddansk Universitet, til at være verdenskendt for avanceret robotteknologi, og i dag beskæftiger virksomheden over 1.000 ansatte på verdensplan. Et centralt element i Universal Robots’ strategi er at have fokus på et sundt og inspirerende miljø […]

Vi skal gøre os fortjent til fremtidens arbejdskraft

Dagsordenerne er mange i virksomhederne - fra grøn omstilling og rapporteringskrav til digitalisering, usikkerhed i leverandørkæderne, manglende efterspørgsel osv. Der er dog ingen tvivl om, at øverst på listen over udfordringer både på kort og længere sigt står manglen på kvalificerede medarbejdere.

Formandens sommerhilsen

Sommerferien nærmer sig, og Fynsk Erhvervs bestyrelsesformand, Henrik Neelmeyer, sender her sin sommerhilsen med ønsket om en rigtig god sommer til det fynske erhvervsliv og anbefalinger til en sommerferie uden for mange afbrydelser.

VELUX strategiske fokus på psykologisk tryghed handler om af høste værdien af øget diversitet og forbedret kreativitet

Med omkring 2.500 ansatte i Danmark, 11.500 medarbejdere globalt samt solide regnskaber med positive resultater år efter år, er vinduesproducenten VELUX en af landets helt store virksomheder. Men selvom tingene har gået godt i lang tid, er der altid plads til forbedring, hvilket bliver understreget af Senior Director HR, Jon Holst-Christensen, der i 2024 har […]