Nyheder • 05/05/2024

Viden til Vækst: Gode teams har psykologisk tryghed

Når forfatter og foredragsholder Christian Ørsted den 12. september indtager scenen på Odense Teater som første person på Viden til Vækst-konferencen, er han bevæbnet med en lang række konkrete forslag og eksempler på, hvordan psykologisk tryghed kan løfte medarbejderne markant.

”Psykologisk tryghed handler rigtig meget om at skabe et arbejdsmiljø og nogle rammer, hvor medarbejderne gør hinanden gode, og om hvordan man griber samarbejdet an, så opgaverne kan blive løst på den bedste måde. Også når det er svært, eller der er travlt,” siger Christian Ørsted, som med det samme understreger, at psykologisk tryghed ikke skal forveksles med med trivsel,

Så er der en tendens til, at det kommer til at handle om færre krav og en kortere arbejdsuge. Når vi i stedet taler psykologisk tryghed, er det netop, fordi kravene kan være høje, og vi så er nødt til at se på, hvordan vi kan passe på hinanden, så vi stadig kan lykkes med opgaverne.”

Ifølge Christian Ørsted, der har rådgivet en lang række danske og internationale virksomheder, som for eksempel Novo Nordisk, A.P. Møller – Mærsk, LEGO, Microsoft, Coca-Cola, Røde Kors og ministerier, styrelser og kommuner, er målsætningen at opbygge en virksomhedskultur, der understøtter, at de ansattes kompetencer kommer bedst muligt i spil dér.

Det gælder ikke mindst i et samfund som det danske, hvor videnskrævende og innovative projekter ofte kræver tværfaglige samarbejder i virksomhederne.

”Erfaring og kompetencer betyder rigtig meget, og teamets psykologiske tryghed afgør, hvor meget vi får ud af det, folk kan. Det centrale i gode teams og stærke organisationer er kvaliteten af samarbejdsklimaet. Det handler blandt andet om, hvordan man taler om fejl, tvivl og uenigheder, og om man kan gøre det, uden at folk føler sig trådt over tæerne, og taber ansigt. Det kan man kun, hvis man har defineret klare rammer for samarbejdet og kommunikationen. Der er eksempelvis forskel på det at spille hinanden gode og det at være enige med hinanden – enighed er ikke nødvendigvis en forudsætning for godt samarbejde, hvorimod tryghed til at udtrykke uenighed kan være en styrke i samarbejdet”, siger Christian Ørsted, der understreger, at udfordringen kan gribes konkret og lavpraktisk an.

Det grundlæggende er, at man har en dialog, hvor der er åbnet for, at alle kan byde ind med relevante kompetencer, og at man sikrer, at de bliver brugt.

“Hvad er det for et projekt, man skal løse, hvor skal vi hen, hvem gør hvad, hvad er potentialet ved succes, og hvad er der af fejlmuligheder og risici. Her er det vigtige, at der bliver plads til at stille alle de nysgerrige spørgsmål og til at spørge ind til, hvad de andre i teamet har af overvejelser og bekymringer,” fortæller Christian Ørsted, som understreger, at psykologisk tryghed ikke kræver undervisning af alle teammedlemmer, men til gengæld er det vigtigt, at især lederne er åbne over for reflektionen.

”Efterkritik er en svær ting, og det handler om, at der bliver skabt et klima, hvor det er naturligt at følge op på en god måde. Det kan man gøre, hvis man på forhånd aftaler, hvornår man taler om, hvad der gik godt, og hvordan man kunne have gjort det endnu bedre. Men der skal også være plads til at tale konstruktivt om de ting, der ikke har fungeret og om, hvordan det bliver bedre en anden gang,” siger han.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]