Nyheder, Tips og gode råd • 29/10/2014

Vi bruger mest IT i EU: “Det digitale skal gennemsyre hele virksomheden”

Danmark er blandt de mest digitalt kyndige i hele EU, viser en ny publikation fra Danmarks Statistik. “Det digitale skal indgå som integreret del af virksomheders forretning, ikke som isolerede projekter,” fortæller Christiane Vejlø , grundlægger og redaktør af sitet Elektronista.dk og vært på Radio 24syv-programmet Elektronista, til Fynsk Erhverv.

Danmarks Statistik har i en ny rapport fundet frem til, at danskerne er EU’s flittigste digitale brugere; f.eks. målt på, at 81 procent af danskerne mellem 16 og 74 år har besøgt offentlige myndigheders hjemmesider, hvilket er en betydeligt større andel end gennemsnittet i EU, der ligger på 37 procent af befolkningen.

Det giver sig også til udtryk i streaming. Fra ung til gammel streamer knap halvdelen af danskerne film og tv. I aldersgruppen 16 til 24 er det otte ud af 10. Men vi er samtidig også skeptiske digitale brugere. 38 procent af danske internetbrugere – eller 1,6 mio. brugere – har således afholdt sig fra at afgive personlige oplysninger til sociale medier af sikkerhedsmæssige årsager.

Generelt tegner rapporten et billede af, at danskerne er blandt de mest IT-brugende og IT-kyndige i EU.

Hele publikationen kan læses her: www.dst.dk/da/Statistik

 

Christiane Vejlø er én af Danmarks klareste og tydeligste stemmer indenfor kommunikationsteknologi og digital underholdning. Hun er vært på Radio 24syv-programmet Elektronista og redaktør på sitet ved samme navn og sidder derudover i flere tænketanke og råd til fremtidssikring af kultur- og forretningslivet i Danmark og er foredragsholder og konsulent gennem sin virksomhed But-Why. 

Til Fynsk Erhvervs Handelskonference holdt hun et meget rost oplæg om netop digitale trends og om, hvad de betyder for danske virksomheder.

Vi har spurgt hende om resultaterne af Danmarks Statistiks undersøgelse.

Er det et billede, du kan genkende, at danskerne er særligt flittige til at bruge IT?

– Jeg oplever faktisk, at interessen er der, men desværre også for tit, at borgere er frustrerede over, at tjenesterne ikke er så nemme at oprette eller betjene i hverdagen. Med den velvilje, der er, kunne Danmark gøre det meget bedre med mere brugervenlige tjenester, fortæller Christiane Vejlø.

Er danske virksomheder generelt gode nok til at implementere digitale strategier i deres forretningsmodeller?

– For mange virksomheder er der helt klart et potentiale i at se fremad og lade den forventede udvikling spille ind i både produktudvikling, forretningsmodeller og organisering af virksomheden. Men det kræver et mindset, hvor man ikke lader det digitale køre som isolerede projekter på sidelinjen, men gør det digitale til en del af virksomhedens kultur.

Undervurderer danske virksomheder deres kunders digitale færdigheder?

– Det handler ikke så meget om færdigheder, men om en brugerorienteret tilgang. Kunderne kan bruge digitale værktøjer og services, hvis de er nemme at gå til. Færdigheder lyder som noget, man skal tilegne sig, men hvis teknologi og digitale produkter fungerer optimalt, så er det netop fordi, de er udarbejdet, så de er nemme at tilgå for almindelige mennesker.

Lægger danske virksomheder for meget vægt på bestemte digitale områder, hvor de måske burde lægge energien andre steder?

– Det digitale skal gennemsyre hele organisationen og kulturen, men når det er sagt, så skal man strategisk vælge sine platforme og investeringer – og igen med brugeren som udgangspunkt.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]

Er du ny direktør i Fynsk Erhverv?

Vil du arbejde dedikeret for at fremme rammer og vilkår for det fynske erhvervsliv? Fynsk Erhverv mangler en visionær direktør med kommerciel forståelse og politisk tæft. Hvis det er dig, får du mulighed for at blive frontpersonen for Fyns erhvervslivs mest interessante netværksorganisation! Tæt på medlemmerne Fynsk Erhverv er en medlemsfinansieret organisation, som arbejder benhårdt […]

CFB Industri i vækst: Ledelse, fusion og strategi

Det er sjældent, at virksomhedsfusioner og generationsskifter forløber uden gnidninger, og slet ikke, når begge dele sker samtidig. Men det er ikke desto mindre i store træk, hvad der skete for CFB Industri