Nyheder • 15/02/2021

Vestfyn i fælles coronaindsats

Kiilto-direktør Bo Eriksen foran covid-19-testbilen

Mens coronaepidemien på 11. måned har lagt en dæmper på mange initiativer over hele verden, har en lang række virksomheder holdt hjulene i fuld gang trods skiftende rejserestriktioner, hjemmeskoling og lignende udfordringer.

Det gælder også i Assens kommune, hvor borgmester Søren Steen Andersen (V) priser sig lykkelig over det gode samarbejde, som kommunen har med produktionsvirksomhederne, og for de initiativer, som virksomhederne i fællesskab har ført ud i livet undervejs.

Seneste skud på stammen er, at både kommune og virksomheder har arbejdet på at øge antallet af testfaciliteter, så virksomhedernes ansatte kan blive coronatestet hyppigt, uden det lægger beslag på alle testtider for kommunens øvrige borgere.

“Et samfund er intet uden erhverv, og samtidig skal borgerne kunne være rolige over udviklingen, så det betyder alt for mig som borgmester, at virksomhederne kan få setuppet til at fungere. Vi er en spredt landkommune, så vi har gjort det sådan, at der er PCR-test i Glamsbjerg mandag, og de andre dage er der mulighed for at få foretaget kviktest skiftevis i Hårby, Assens, Aarup og i Vissenbjerg,” fortæller borgmester Søren Steen Andersen om den aftale, der blev lavet, da Carelink overtog udbuddet den 1. februar.

Stærkt netværk deler testkapaciteten

Kiilto-direktør Bo Eriksen foran covid-19-testbilen
Kiilto-direktør Bo Eriksen foran covid-19-testbilen

Ved siden af Carelinks tilbud om test har en række Assens-virksomheder desuden slået sig sammen, så deres ansatte bliver testet i Region Syddanmarks COVID-testbiler.

Rent praktisk betyder det, at der hver torsdag fremover står en gul ambulance hos Kiilto i Assens, hvor medarbejderne fra blandt andre Kiilto, Broen-Lab, Fipros, Bryggeriet Vestfyn, STC og Strøjer Tegl kan blive testet efter et fastlagt skema, som sikrer den maksimale effektivitet for både testbil og virksomheder.

“Vores produktion har kørt for fuld kraft i hele forløbet, og vi har haft en aftale i Odense, hvor medarbejderne blev testet. Med den nye løsning står testbilen fysisk på vores matrikel, og så har vi koordineret tiderne i blokke med en række af byens andre store produktionsvirksomheder, på en måde der gør, at så mange som muligt bliver testet,” fortæller Bo Eriksen, der er direktør i Kiilto, som blandt andet producerer løsninger til håndhygiejne.

“Vi har haft en tæt dialog med kommunen, om hvordan vi kunne løse det sammen, og vi har også et godt netværk i de store produktionsvirksomheder, hvor alle har lagt sig i selen og gjort, hvad de kunne,” forklarer Bo Eriksen.

“Det betyder rigtig meget, at vi kan arbejde sammen. Hvis virksomhederne hver for sig havde ringet, havde det givet et stort puslespil, hvor testbilen fra Ambulance Syd ikke havde kunnet udnytte dagen så effektivt, som den kan nu,” konstaterer Kiilto-direktøren.

Aarup-virksomhed med 180 testtider

Kasper Lundgaard Sørensen, adm dir Tempur
Kasper Lundgaard Sørensen, adm dir Tempur

Mens virksomhederne i Assens har haft gavn af at deles om en testbil fra Region Syddanmark, er situationen en lidt anden 20 kilometer væk hos Tempur i Aarup.

Siden tirsdag den 19. januar er virksomhedens ansatte i stort omfang blevet testet på virksomheden i Aarup. Da myndighederne i januar bad om, at folk, der tager på arbejde testes hver uge, tog direktør Kasper Lundgaard Sørensen og hans kollegaer fat i Region Syddanmark for at høre om mulighederne, og også her blev løsningen en aftale med en bil fra Ambulance Syd.

“Vi har lavet en aftale, som gør, at vores ansatte kan blive testet hver anden tirsdag, hvor testbilen kommer til Tempur.  At vi har kunnet få testet op til 180 medarbejdere på blot fire timer, det flytter noget ,” siger direktør Kasper Lundgaard Sørensen, der i øvrigt også glæder sig over det gode tværkommunale samarbejde.

“Koordineringen mellem virksomhederne og kommunen har betydet, at vi har en god løsning i kommunen. Vores ansatte bliver jo også testet i Glamsbjerg, Hårby, Assens, Aarup og Glamsbjerg eller i Odense, hvis de bor dér. Men nu har vi ved siden af øget antallet af testmuligheder i kommunen ved at sikre, at vores ansatte kan blive testet her,” fortæller Tempur-direktøren, der understreger, at virksomhedens testordning er helt frivillig for de ansatte.

ESG-strategien er bestyrelsens ansvar – Er din SMV-bestyrelse klædt på?

Af Professor Annabeth Aagaard, Aarhus Universitet I takt med at EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) trækker virksomhederne tættere på en ny virkelighed, står danske SMV’er over for en afgørende transformation. CSRD kræver, at store virksomheder systematisk rapporterer på en lang række ESG-parametre, herunder deres samlede CO₂-aftryk. Dette indebærer ikke blot deres egen udledning (Scope […]

Direktør Jytte Reinholdt forlader Fynsk Erhverv i 2025

Efter 17 år som direktør har Jytte Reinholdt meddelt Fynsk Erhvervs bestyrelse, at hun ønsker at overlade stafetten til en ny direktør i løbet af 2025. Beslutningen vil først træde i kraft, når en passende afløser er fundet. “Under Jytte Reinholdts ledelse har Fynsk Erhverv gennemgået en markant udvikling. Organisationen og bestyrelsen er blevet professionaliseret, […]

Revy-ejer: “Jeg er vant til at skabe noget ud af ingenting”

Lars Arvad er direktør og ejer af Odense Sommerrevy, en af Danmarks førende revyer. Virksomheden drives i dag med en professionel bestyrelse og et strategisk fokus, der sikrer både kunstnerisk og økonomisk succes. Lars Arvad har selv haft en central rolle i udviklingen, fra at stå for alt i starten til at samarbejde med erhvervsfolk, […]

Nytårskur og boblende netværk

Til årets nytårskur i Fynsk Erhverv var huset fyldt med engagerede medlemmer, der kom til en inspirerende eftermiddag fyldt med netværk, videndeling og spændende oplæg om det nye års muligheder og udfordringer for erhvervslivet. Bestyrelsesleder Henrik Neelmeyer bød velkommen og satte ord på nogle af de muligheder, 2025 kan bringe for erhvervet. Direktør Jytte Reinholdt […]

Nytårshilsen 2025

Når vi siger farvel til 2024 og byder 2025 velkommen, er det en oplagt anledning til at reflektere over året, der er gået, og se fremad mod de muligheder og udfordringer, der ligger foran os.

Flere fynske virksomheder står foran et generationsskifte

Behovet for generationsskifte blandt små og mellemstore virksomheder har aldrig været større, fordi mange ejere nærmer sig pensionsalderen, samtidig med at flere ejere allerede sælger deres livsværk, når de er 45-50 år gamle.

Lokal vidensdeling driver udviklingen af HR-rollen

HR har en unik mulighed for at tage en endnu mere aktiv rolle i udviklingen af fremtidens bæredygtige organisationer. Og det er præcis, hvad virksomhederne i Fynsk Erhvervs HR-netværk gør. Fynsk Erhvervs HR-netværk er vi ikke bare med på sidelinjen – vi er med til at sætte kursen. HR er ikke blot en støttefunktion eller […]

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.