Nyheder • 04/11/2014

Vandt Femern-kontrakt: ‘Danmark er stadig kendt for at levere kvalitet’

Det nye Fynsk Erhverv-medlem Lykkegaard A/S har vundet en stor kontrakt på Femern-forbindelsen. Den over 100 år gamle Ferritslev-virksomhed, der stadig er under ledelse af Lykkegaard-familien, peger på kvalitet og specialisering som altafgørende for danske fremstillingsvirksomheder. “Vi er kendt for at producere kvalitet i Danmark, og vi skal virkelig passe på, vi ikke smider den arv på gulvet,” fortæller Karsten Lykkegaard, direktør i Lykkegaard A/S.

Det nye medlem af Fynsk Erhverv, Lykkegaard A/S, er en virksomhed fra Ferritslev, der siden grundlæggelsen i 1883 har produceret store kvalitetspumper – i stigende grad til akvakultursektoren. Firmaet producerer pumperne fra bunden af og klarer selv hele processen fra design til testning. I 1994 overtog Karsten Lykkegaard ledelsen i som den fjerde generation i familien siden opstarten.

– Firmaet har været i familiens eje siden 1883, og vi ligger stadig på samme adresse som for 132 år siden, fortæller Karsten Lykkegaard til Fynsk Erhverv.

Virksomheden har netop vundet en kontrakt på Femern Bælt-forbindelsen til levering og vedligehold af tre store propelpumper til en ny pumpestation i Rødbyhavn. Lykkegaard A/S har også planer om at byde ind på de pumper, der skal benyttes i selve tunnelsen.

Bo Eske Nielsen, direktør i Femern A/S, gav som begrundelse for valget af Lykkegaard A/S, at virksomheden kunne “levere den mest optimale løsning i forhold til pumpekapacitet, drift og vedligehold.”

“Nogle danske virksomheder tænker for kortsigtet på den hurtige vækst – især hvis de er blevet opkøbt af en stor kapitalfond eller lignende. Så gør de meget hurtigt alt hvad de kan for at skære ned på omkostningerne i deres virksomhed, hvilket giver et stort afkast lige nu og her, men i det lange løb kan de ikke konkurrere længere, fordi de også har smidt en del af kvaliteten overbords.”

Og det stemmer overens med Lykkegaards virksomhedsfilosofi: at levere den bedst mulige kvalitet.

– Vi plejer at sige, at vi laver nogle af de dyreste, men absolut bedste pumper på markedet, fortæller Karsten Lykkegaard, og fortsætter:

– Vi eksporterer til over 50 lande, og i udlandet er Danmark stadig kendt for at levere kvalitet. Vi har haft kinesiske kunder, som specifikt gik efter enten danske eller vesttyske virksomheder, fordi de så vidste, at de fik ordentlige produkter. Danmark skal være meget påpasselige med, at vi ikke smider den arv over bord, for så kan det hele risikere at tippe.

Få en bestyrelse – og en langsigtet plan
Da Karsten Lykkegaard i 1994 overtog ledelsen i Lykkegaard A/S var han “bare en håndværker”, som han formulerer det. Han kendte til produktionen og til kundekredsen, men alle de andre ting ved at drive virksomhed vidste han ikke så meget om.

– Derfor fik jeg som noget af det første en professionel bestyrelse, og det er en af de klogeste beslutninger, jeg nogensinde har truffet, siger han.

Sammen med bestyrelsen sørger Karsten Lykkegaard hvert år for, at firmaet har en langsigtet strategi at følge.

– I Danmark kan vi ikke konkurrere med lavtlønslandene om at producere billigst, men vi kan konkurrere om at producere de bedste produkter og om nicheproduktion på specialiserede markeder. Nogle danske virksomheder tænker for kortsigtet på den hurtige vækst – især hvis de er blevet opkøbt af en stor kapitalfond eller lignende. Så gør de meget hurtigt alt hvad de kan for at skære ned på omkostningerne i deres virksomhed, hvilket giver et stort afkast lige nu og her, men i det lange løb kan de ikke konkurrere længere, fordi de også har smidt en del af kvaliteten overbords, forklarer Karsten Lykkegaard.

Et godt ry og kort afstand mellem beslutning og handling
I de 20 år, Karsten Lykkegaard har været direktør i firmaet, har han aldrig oplevet andet end fremgang.

– Vi har kun haft gode år, selv efter finanskrisen. Og det tror jeg, er fordi, vi netop har så godt et ry. Men også fordi vi som mellemstor virksomhed har meget nemt ved at tilpasse os omstændighederne og f.eks. indordne os under et projekt som Femern-forbindelsen. Vi kan have meget kort afstand mellem beslutning og handling, fordi vi kun er en 15-20 mand, fortæller Karsten Lykkegaard.

Han vil i øvrigt gerne rose Femern A/S for at kræve, at de firmaer, der skal være med til at bygge forbindelsen skal ansætte danske lærlinge.

– Det er vigtigt, de på den måde er med til at tage socialt ansvar, siger Karsten Lykkegaard, der i øvrigt mener, det generelt er godt og priviligeret at drive virksomhed i Danmark.

Læs mere om Lykkegaard A/S her.

 

ESG-strategien er bestyrelsens ansvar – Er din SMV-bestyrelse klædt på?

Af Professor Annabeth Aagaard, Aarhus Universitet I takt med at EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) trækker virksomhederne tættere på en ny virkelighed, står danske SMV’er over for en afgørende transformation. CSRD kræver, at store virksomheder systematisk rapporterer på en lang række ESG-parametre, herunder deres samlede CO₂-aftryk. Dette indebærer ikke blot deres egen udledning (Scope […]

Direktør Jytte Reinholdt forlader Fynsk Erhverv i 2025

Efter 17 år som direktør har Jytte Reinholdt meddelt Fynsk Erhvervs bestyrelse, at hun ønsker at overlade stafetten til en ny direktør i løbet af 2025. Beslutningen vil først træde i kraft, når en passende afløser er fundet. “Under Jytte Reinholdts ledelse har Fynsk Erhverv gennemgået en markant udvikling. Organisationen og bestyrelsen er blevet professionaliseret, […]

Revy-ejer: “Jeg er vant til at skabe noget ud af ingenting”

Lars Arvad er direktør og ejer af Odense Sommerrevy, en af Danmarks førende revyer. Virksomheden drives i dag med en professionel bestyrelse og et strategisk fokus, der sikrer både kunstnerisk og økonomisk succes. Lars Arvad har selv haft en central rolle i udviklingen, fra at stå for alt i starten til at samarbejde med erhvervsfolk, […]

Nytårskur og boblende netværk

Til årets nytårskur i Fynsk Erhverv var huset fyldt med engagerede medlemmer, der kom til en inspirerende eftermiddag fyldt med netværk, videndeling og spændende oplæg om det nye års muligheder og udfordringer for erhvervslivet. Bestyrelsesleder Henrik Neelmeyer bød velkommen og satte ord på nogle af de muligheder, 2025 kan bringe for erhvervet. Direktør Jytte Reinholdt […]

Nytårshilsen 2025

Når vi siger farvel til 2024 og byder 2025 velkommen, er det en oplagt anledning til at reflektere over året, der er gået, og se fremad mod de muligheder og udfordringer, der ligger foran os.

Flere fynske virksomheder står foran et generationsskifte

Behovet for generationsskifte blandt små og mellemstore virksomheder har aldrig været større, fordi mange ejere nærmer sig pensionsalderen, samtidig med at flere ejere allerede sælger deres livsværk, når de er 45-50 år gamle.

Lokal vidensdeling driver udviklingen af HR-rollen

HR har en unik mulighed for at tage en endnu mere aktiv rolle i udviklingen af fremtidens bæredygtige organisationer. Og det er præcis, hvad virksomhederne i Fynsk Erhvervs HR-netværk gør. Fynsk Erhvervs HR-netværk er vi ikke bare med på sidelinjen – vi er med til at sætte kursen. HR er ikke blot en støttefunktion eller […]

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.