Nyheder • 11/06/2015

Vækstfonden: Finansieringshjælp til danske virksomheder

Onsdag den 17. juni holder Vækstfonden i samarbejde med Fynsk Erhverv et gratis informationsmøde i Odense. Vi har talt med erhvervskundedirektør fra Vækstfondens kontor i Vojens, Henrik Holst Elstrøm, om, hvad Vækstfonden er, og hvordan den kan hjælpe det fynske erhvervsliv. 

Finansiering er en udfordring for rigtig mange virksomheder – særligt siden finanskrisen. Pengeinstitutterne er blevet pålagt strammere krav, og det har betydning for adgangen til risikovillig kapital.

Mange virksomheder kæmper derfor med at finde kapital til alt fra ekspansionsplaner, at etablere produktion, markedsudvidelser og eksporttiltag. Der kan Vækstfonden måske være en attraktiv løsning.

– Vi er ikke helt så kendte på Fyn som i mange andre steder af landet. Det vil vi gerne lave om på, fortæller Henrik Hols Elstrøm.

Vækstfonden er en statslig investeringsfond, der  investerer med egenkapital i partnerskab med private investorer og finansierer med kautioner i samarbejde med danske finansieringsinstitutter. Siden 1992 har Vækstfonden finansieret over 5.400 virksomheder fra hele landet.

Vækstfonden samarbejder med de danske banker på den måde, at de tager en del af bankernes risiko ved udlån til sunde virksomheder.

Der er ikke noget loft for størrelsen af Vækstfondens finansiering, og den kan finansiere alle typer virksomheder med op til 250 ansatte og en  omsætning under 372 mio. kr. eller en balance under 320 mio. kr. Der er dog minimumkrav til finansieringens størrelse for forskellige ydelser. 

Andre krav end bankerne
Særligt for små- og mellemstore virksomheder kan det være svært at finde finansiering, fordi de ikke kan stille sikkerheder nok for deres lån, eller fordi deres egenkapital er for lille.

– Vi har nogle andre krav til sikkerhed og egenkapital end bankerne, og vi ser også anderledes på både virksomheders fortid og på deres fremtidsmuligheder, fortæller Henrik Hols Elstrøm.

Er en virksomheds egenkapital f.eks. for spinkel til at få et traditionelt banklån, kan man gennem Vækstfonden få et såkaldt Ansvarligt Lån på mindst tre millioner kroner, som har en højere forrentning end andre lån, men ikke kræver sikkerhed. Læs om Ansvarlige Lån her.

Små- og mellemstore virksomheder kan også få et såkaldt Vækstlån, som skal være på mindst to millioner kroner, og som også gives til iværksættere, eller hvis en virksomhed ikke kan stille med nok sikkerhed, kan den få en en Vækstkaution eller en Vækstgaranti.

Til alle brancher – og større behov efter krisen 
Henrik Hols Elstrøm forklarer, at virksomheder inde for alle brancher kan få hjælp af Vækstfonden, og han opfordrer alle interesserede til at give fonden et kald.

– Det er meget bredt, hvilke brancher vi hjælper. De kommer fra alle dele af erhvervslivet. Det er også meget bredt, hvad vi hjælper dem med at investere i. Der er ikke nogle særlige nicher, vi specialiserer os i, ligesom vores aktiviteter fordeler sig ret jævnt efter regionernes andel af BNP, fortæller han.

Vækstfondens aktiviteter er konjukturbetonede. Før finanskrisen hjalp de omkring 400
virksomheder på et år. I 2014 nåede fonden at medfinansiere knap 700 virksomheder.

– Vi har i høj grad mærket eftervirkningerne af finanskrisen. Der er større finansieringsbehov i erhvervslivet nu end tidligere. De 3.750 virksomheder, vi har hjulpet siden 1992, som stadig er aktive, havde i 2014 en samlet omsætning på 69 millarder kroner og 41.000 ansatte. Vi har regnet ud, at i de seneste fem år har Vækstfondens lån, kautioner og investeringer været med til at sikre, at der i 2014 blev skabt 8.000 nye job, af BNP blev forøget med 5,6 milliarder kroner, og at den offentlig saldo blev forøget med 2,6 milliarder kroner, fortæller Henrik Hols Elstrøm. 

Micro Matic ruller globale kundeoplevelser ud fra Odense

Udgangspunktet er en niche. Fadøl, kobling og haner. Men ambitionerne er globale, og de digitale redskaber er blevet afgørende, når Micro Matic skal skabe stærke kundeoplevelser i mere end 120 lande.

Dialog om udfordret varedistribution i Odense City

Varedistribution i Odense City har altid været et problem, og kombinationen af stigende godsmængder og byfortætning gør ikke udfordringerne mindre. Distributørerne oplever bl.a. dagligt trængsel og forsinkelser og P-bøder som følge af manglende parkeringsbåse til de store biler.

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.

Ekspert: Virksomheder skal holde fokus på det væsentlige

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.