En ny analyse fra Kommunernes Landsforening viser, at Danmark er det land i Europa, der mellem 2004 og 2014 havde den femtelaveste vækst i turistbranchen. Kun Kirgisistan, Slovakiet, Luxembourg og Cypern har klaret sig dårligere det seneste årti. “Vi er det eneste land i Europa, der ikke har differentieret moms på restaurant- og hoteldrift,” forklarer Fynsk Erhvervs brancherepræsentant.
For Europa som helhed har turistbranchen oplevet en fremgang på 25 procent mellem 2004 og 2014 målt på antal overnatninger, men den danske turistbranche har i samme periode kun haft en fire procents fremgang – den femtelaveste vækst på hele kontinentet. Det viser en ny undersøgelse fra Kommunernes Landsforening (Se kort forneden).
Ifølge Tom Pelle Jensen, direktør for Hotel Svendborg og turistbranchens repræsentant i Fynsk Erhverv, skyldes den lave vækst i Danmark især de danske momsregler.
– Vi er det eneste land i Europa, der ikke har differentieret moms på hotel- og restaurantdrift, så når der omsættes for 1.000 kr. i Danmark, skal et hotel betale 25 procent i moms. Når det samme sker i Tyskland, skal hotellet betale syv procent, i Polen otte procent, i Luxembourg tre, i Norgen otte osv. (se kort til højre.) Dermed bliver vores land ganske enkelt for dyrt at holde ferie i for udlændinge, forklarer Tom Pelle Jensen.
Danmark har foruden manglende momsdifferentiering også en meget høj moms i det hele taget samt et generelt højt udgiftsniveau, hvilket i forvejen er med til at gøre Danmark til et dyrt land at holde ferie i.
Flere, men kortere ferier …
Ifølge Dansk Erhvervs chef for turisme og erhverv, Susanne Nordenbæk, er udviklingen en del af en større tendens, der på flere fronter presser Danmark.
– Det er blevet billigere at rejse til fjernere egne, og det er et nyt konkurrenceparameter for Danmark. Man skal også være opmærksom på, at folks rejsemønstre har ændret sig. Hvor man tidligere tog til en destination i tre uger, rejser folk i dag oftere, men i kortere tid. Det kan betyde, at vi ikke har tabt i antallet af tyske hoveder, men i antallet af overnatninger, siger hun.
Der er i de senere år sket en voldsom forbedring af de tyske kystområder, og det kan også være en del af forklaringen på den lave danske vækst.