Debat • 17/09/2020

Uden bredbåndspuljen forsvinder jobs

Det er et paradoks, at regeringen i sit finanslovsforslag for 2021 har sløjfet bredbåndspuljen samtidig med, at corona-pandemien aktuelt ad flere omgange har vist, at det er nødvendigt for voksne at kunne passe deres arbejde og børn og unge deres studier og skole hjemmefra.

Forsyningsselskaber m.fl. har udrullet fibernet på store dele af Fyn, men der er brug for støtte fra det offentlige i de områder, hvor det ikke er rentabelt for de private aktører på markedet.  Adgang til lynhurtigt internet er et rammevilkår anno 2020, på lige fod med rent vand og elektricitet.

Derfor må jeg på det kraftigste rette en appel til regeringen og vores fynske folketingspolitikere om at sikre bredbåndspuljens videreførelse til vi alle har adgang til fibernet.

Lynhurtigt internet er omdrejningspunktet for den digitale udvikling i virksomhederne og for udnyttelse af de teknologier, der skal gøre virksomhederne endnu mere konkurrencedygtige.   Hvad nytter det f.eks. at have udviklet en fantastisk webshop, hvis ordrerne går tabt undervejs.  Eller hvis opdateringerne fra ’de kørende medarbejdere’ bliver forsinket, og diverse varer og forsyninger ikke bliver bestilt.  Det er direkte kontraproduktivt og står i skærende kontrast til erhvervslivets konstante jagt på øget produktivitet, indtjening og jobskabelse.

Fleksibilitet står højt på agendaen overalt – det gælder både i virksomhederne og hos de ansatte. Mange virksomheder har i hast fået installeret udstyr og internetforbindelser hjemme hos deres ansatte igennem det seneste halve år, så deres medarbejdere kan arbejde hjemmefra. Det er ikke kun en konsekvens af corona-pandamien, men en trend i tiden, der understøtter den fleksibilitet, der efterspørges.

Fleksibilitet er ikke kun efterspurgt i erhvervslivet. Vores børn og unge er også dybt afhængige af lynhurtigt internet for at kunne passe deres skole og studier. Det ser vi ikke mindst i de perioder, hvor skoler og institutioner er lukket ned.   Hvad nytter det, når fire børn på forskellige uddannelsestrin i samme husstand samtidig skal følge undervisning og forelæsninger via Teams – og internetforbindelsen er ustabil og langsom?  Det er en klar forudsætning fra skolernes og uddannelsesinstitutionernes side, at den enkelte elev kan deltage digitalt uden tekniske udfald.

Derfor har vi brug for bredbåndspuljen, så vi hurtigst muligt får udbygget den digitale infrastruktur med de sidste 7.693 tilskudsberettigede adresser på Fyn, får uddannet fremtidens arbejdskraft og løst opgaverne, så vi kan fastholde de gode jobs i de fynske virksomheder.

Debatindlæg af Henrik Neelmeyer, formand for Fynsk Erhverv, publiceret i Fyens Stiftstidende mandag, den 21. september 2020

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.

Ekspert: Virksomheder skal holde fokus på det væsentlige

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen