Nyheder • 10/11/2014

Tre skarpe til Hans Christian Munck

Hans Christian Munck er adm. direktør og grundlægger af entreprenør- og asfaltvirksomheden Munck Gruppen A/S, der voksede fra 10 til 1.000 medarbejdere på et årti og i dag beskæftiger ca. 1.250 mennesker. Han er også hovedtaler til Fynsk Erhvervs traditionsrige Agerhønsegilde den 18. november, og i den forbindelse har vi stillet ham tre skarpe spørgsmål om vækst og fynske erhvervsbetingelser. 

Munck Gruppen er en entrepenørvirksomhed med hovedsæde i Nyborg. Den har i dag ca. 1.250 medarbejdere fordelt over fire kerneområder. Den fynske succeshistorie  startede i 1988, hvor Hans Christian Munck som kun 20-årig investerede i virksomhedens første maskiner.

Munk Gruppens vækst er både sket organisk og igennem opkøb. Læs mere om Munk Gruppens historie her.

Fynsk Erhverv har givet Hans Christian Munck tre skarpe spørgsmål om vækst og om erhvervsbetingelserne på Fyn.

1. Hvorfor ligger Munck Gruppen A/S (stadig) på Fyn?

– Det er historisk betinget, at virksomheden ligger på Fyn. Det er her, jeg kommer fra, og det er her, virksomheden startede. Og vi ligger her stadigvæk, fordi placeringen i Nyborg er rigtig god. Det er lige midt i landet, og det gør samhandel med både Vest- og Østdanmark nemmere – især for en virksomhed som vores, som skal køre ud med meget tungt maskineri, fortæller Hans Christian Munck.

– Men taksten for at køre over Storebæltsbroen er en stor gene. Vi har mest forretning vest for Storebælt, men vi ser størst potentiale i Østdanmark. Der er ingen tvivl om, at vi ville have meget mere forretning på Sjælland og i København uden brotaksten.

2. Oplever Munck Gruppen A/S vanskeligheder med at sikre rekrutteringen af kompetent og nødvendig arbejdskraft?

– Vi laver løbende tiltag for at få et bedre rekrutteringsgrundlag, og vi har ikke generelt problemer med rekruttering af kompetent arbejdskraft. Udbuddet af kvalificeret arbejdskraft er selvfølgelig større i Københavnsområdet, men efterspørgslen efter den er tilsvarende større. Og her er brotaksten så igen til gene, fordi den gør det dyrere at hente folk fra Sjælland.

– Vi er dog udfordret på ingeniørsiden, men uden at have statistik på området, så tror jeg, det er et nationalt problem. Der foregår så mange store, offentlige anlægsprojekter i de her år, at der er stor efterspørgsel efter infrastrukturingeniører, og det tror jeg også bliver et problem fremadrettet.

3. Har du et godt råd til fynske virksomheder, som har lyst til at vækste?

– Det er meget svært at give generelle råd, for det kommer helt an på en virksomheds branche og dens markedsposition, for man skal stå stærkt i konkurrencen for at vækste. Men jeg kan sige, at en forudsætning for vækst er, at man virkelig har lyst til at blive større. Det har altid været en grundtanke i Munck Gruppen, at vi gerne ville vokse, og derfor har vi konstant arbejdet hårdt på at gøre det, men der er mange virksomheder, som har det godt med at være den størrelse, de er.

– For dem er det så vigtigt, at de får indarbejdet nogle andre motivationsfaktorer end væksten, så de ikke kommer til at stagnerer.

 

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.

Ekspert: Virksomheder skal holde fokus på det væsentlige

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen