Nyheder • 10/11/2014

Tre skarpe til Hans Christian Munck

Hans Christian Munck er adm. direktør og grundlægger af entreprenør- og asfaltvirksomheden Munck Gruppen A/S, der voksede fra 10 til 1.000 medarbejdere på et årti og i dag beskæftiger ca. 1.250 mennesker. Han er også hovedtaler til Fynsk Erhvervs traditionsrige Agerhønsegilde den 18. november, og i den forbindelse har vi stillet ham tre skarpe spørgsmål om vækst og fynske erhvervsbetingelser. 

Munck Gruppen er en entrepenørvirksomhed med hovedsæde i Nyborg. Den har i dag ca. 1.250 medarbejdere fordelt over fire kerneområder. Den fynske succeshistorie  startede i 1988, hvor Hans Christian Munck som kun 20-årig investerede i virksomhedens første maskiner.

Munk Gruppens vækst er både sket organisk og igennem opkøb. Læs mere om Munk Gruppens historie her.

Fynsk Erhverv har givet Hans Christian Munck tre skarpe spørgsmål om vækst og om erhvervsbetingelserne på Fyn.

1. Hvorfor ligger Munck Gruppen A/S (stadig) på Fyn?

– Det er historisk betinget, at virksomheden ligger på Fyn. Det er her, jeg kommer fra, og det er her, virksomheden startede. Og vi ligger her stadigvæk, fordi placeringen i Nyborg er rigtig god. Det er lige midt i landet, og det gør samhandel med både Vest- og Østdanmark nemmere – især for en virksomhed som vores, som skal køre ud med meget tungt maskineri, fortæller Hans Christian Munck.

– Men taksten for at køre over Storebæltsbroen er en stor gene. Vi har mest forretning vest for Storebælt, men vi ser størst potentiale i Østdanmark. Der er ingen tvivl om, at vi ville have meget mere forretning på Sjælland og i København uden brotaksten.

2. Oplever Munck Gruppen A/S vanskeligheder med at sikre rekrutteringen af kompetent og nødvendig arbejdskraft?

– Vi laver løbende tiltag for at få et bedre rekrutteringsgrundlag, og vi har ikke generelt problemer med rekruttering af kompetent arbejdskraft. Udbuddet af kvalificeret arbejdskraft er selvfølgelig større i Københavnsområdet, men efterspørgslen efter den er tilsvarende større. Og her er brotaksten så igen til gene, fordi den gør det dyrere at hente folk fra Sjælland.

– Vi er dog udfordret på ingeniørsiden, men uden at have statistik på området, så tror jeg, det er et nationalt problem. Der foregår så mange store, offentlige anlægsprojekter i de her år, at der er stor efterspørgsel efter infrastrukturingeniører, og det tror jeg også bliver et problem fremadrettet.

3. Har du et godt råd til fynske virksomheder, som har lyst til at vækste?

– Det er meget svært at give generelle råd, for det kommer helt an på en virksomheds branche og dens markedsposition, for man skal stå stærkt i konkurrencen for at vækste. Men jeg kan sige, at en forudsætning for vækst er, at man virkelig har lyst til at blive større. Det har altid været en grundtanke i Munck Gruppen, at vi gerne ville vokse, og derfor har vi konstant arbejdet hårdt på at gøre det, men der er mange virksomheder, som har det godt med at være den størrelse, de er.

– For dem er det så vigtigt, at de får indarbejdet nogle andre motivationsfaktorer end væksten, så de ikke kommer til at stagnerer.

 

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.

Unge ledere skal styrkes i nye netværk hos Fynsk Erhverv

Hos Fynsk Erhverv åbnes dørene nu til et helt særligt Young Pro-netværk, der skal hjælpe unge ledere med at udvikle sig fagligt og personligt i et fortroligt og inspirerende forum. Thomas Olsen, som er udpeget til at facilitere netværket, bringer mere end 20 års erfaring med ledelse og udvikling af nye ledere ind i projektet. […]

BCM Transtech: Fra lokal maskinfabrik til global markedsleder

Broby: Da BCM Transtech besluttede at satse alt på en enkelt niche, ændrede det virksomhedens kurs for altid. Fra at have været en klassisk, lokal maskinfabrik med et bredt fokus på at løse alle nærværende udfordringer, blev fokus i begyndelsen af 2000’erne skarpt rettet mod ét enkelt marked. Den strategi har gjort dem til verdens […]

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]