Debat • 14/05/2020

Transparens og realisme skal hjælpe virksomhederne igennem krisen

Peter Eriksen Jensen har som siddende bestyrelsesformand i otte danske virksomheder med en samlet omsætning på mere end fire milliarder kroner – og et i øvrigt alenlangt CV – set mere end de fleste.

Han har siddet i internationale topstillinger hos den amerikanske virksomhed Kelloggs, Novartis i Schweiz, den norske virksomhed Orkla og været administrerende direktør i Odense Marcipan, inden han i 2006 helligede sig bestyrelses- og rådgivningsarbejdet, herunder hos Fynsk Erhverv, hvor han har været medlem af bestyrelsen siden 2018.

Ikke desto mindre er Peter Eriksen Jensen ikke i tvivl om, at Corona-krisen er helt usædvanlig, og at det kræver årvågenhed at klare skærene.

Til trods for min alder og mine erfaringer har jeg aldrig set noget, som var så alvorligt for erhvervslivet, som det her. Det er helt ekstremt og jo globalt, og det påvirker både danske og internationale virksomheder,” siger Peter Eriksen Jensen, der slår fast, at den usædvanlige situation kræver skarpt fokus fra alle direktions- og bestyrelsesmedlemmer.

“Ærmerne skal smøges op, og bestyrelse og ledelse skal gå fra strategi til aktion. Det er nødvendigt at være helt realistisk om, hvordan markederne reagerer, og hvordan kundernes situation er,” siger Peter Eriksen Jensen.

Han peger på, at få virksomheder kan være helt sikre på, hvad morgendagen bringer, og derfor er det især væsentligt at have konstant fokus på likviditeten.

“Der er ikke andet at gøre end at være så realistisk omkring situationen, som vi nu kan være i en uforudsigelig verden. Hvordan ser det ud lige nu? Hvad har vi brug for? Hvad er der af ordrer? Hvilke investeringer og omkostninger kan bremses, før det er for sent. Og så skal der være en fuldstændig transparent dialog med banken,” slår Peter Eriksen Jensen fast.

Han understreger, at en god dialog med pengeinstitutterne i alle situationer er vigtig, men især i krisetider er det væsentligt, at forarbejdet er helt på plads, og at alle kort bliver lagt frem.

“Man skal være på forkant, så selvom man ikke i denne situation har så meget viden, skal man dele den med banken. Åbenhed giver det bedste samarbejde, og man skal ikke gemme noget. Dialogen med banken er en opgave for bestyrelsen sammen med ejeren, hvis der er sådan en. Min egen erfaring er, at hvis vi har styr på facts, har overblik over likviditeten og er ordentligt forberedte, så er vore banker beredt til at støtte en i vanskelige situationer,” fortæller Peter Eriksen Jensen, der understreger, at erhvervslivet i Danmark er meget bedre stillet, end det er tilfældet i mange andre lande:

“Vi skal være glade for, at der er opbygget et system, hvor politikere, finanstilsyn og banker efter finanskrisen har sørget for, at reserverne er i orden. Dem, der skal disponere over pengene, har dem. Forbrugerne har penge, så der er lys derude. Kombineret med et åbnet eksportmarked vil det bringe os tilbage i god gænge, men det vil tage tid. Nu handler det om, at virksomhederne bruger alle erfaringerne fra Corona-krisen, og på det grundlag tager de fornødne træk til nytænkning og effektivisering til styrkelse af vores konkurrenceevne. De, der nu tænker positivt og konstruktivt, bliver fremtidens vindere.”

Den erfarne forretningsmand er ikke i tvivl om, at krisen kommer til at aflæses i regnskaberne fra andet kvartal, ja for hele året 2020 i alle virksomheder – herunder de otte, hvor han selv er bestyrelsesformand – men på sigt er han stadig optimistisk.

Ifølge Peter Eriksen Jensen har danske virksomheder nemlig gode muligheder, blandt andet fordi produktionen i Asien for mange fremover må fordeles mellem Asien og mere lokale leverandører, og her bliver den danske brug af moderne teknologi og robotløsninger vigtig:

“Der er stort set ikke nogen af vores ordrer, der er blevet annulleret, men afleveringen har været udskudt, og jeg beholder den positive hat på. Så længe der er muligheder, er der håb, og efterhånden som landene åbner op igen, tror vi på, at de forskellige ordrer bliver effektueret. Det samme gælder leverancerne fra Asien samt europæisk, der er begyndt at komme op igen. Forhåbentlig begynder der at være mere normale tilstande igen i tredje kvartal, og så kan produktionen og salget specielt også komme rigtigt i gang igen,” siger Peter Eriksen Jensen.

Trods den grundlæggende optimisme beklager Peter Eriksen Jensen, at mange små og mellemstore virksomheder stadig savner den politiske opbakning i deres overlevelseskamp.

”Vores regering har taget gode initiativer til at støtte veldrevne virksomheder i denne alvorlige krise. Desværre må vi, der er tæt på hverdagen, konstatere, at man har overset de reelle behov i de små og mellemstore virksomheder. Alt for mange står hjælpeløse på grund af manglende forståelse og viden hos vores beslutningstagere på Christiansborg,” konstaterer Peter Eriksen Jensen, der efterlyser hastig handling fra de folkevalgte.

”Det er på høje tid, at man sætter sig ind i virksomheders reelle behov og støtter op. Hvis det ikke sker meget hurtigt, mister vi en skov af gode, veldrevne virksomheder, hvor ejerne har investeret et helt liv og deres økonomi. Træd nu i karakter, Christiansborg. Kom ned fra tårnet, og kom ned, hvor alvoren raser – træd nu i karakter,” lyder det fra Peter Eriksen Jensen, der gerne så fokus flyttet fra de helt store virksomheder til de mindre.

 

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.

Ekspert: Virksomheder skal holde fokus på det væsentlige

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen