Nyheder • 31/10/2018

Trængsel på motorveje giver tab af vækst og velfærd

Køge Bugt Motorvejen

Den 29. oktober havde Fynsk Erhverv besøg af Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), som fremlagde kommunens budgetter for 2019 og gik i dialog med erhvervslivet om behov og udfordringer. Borgmesteren kom blandt andet rundt om initiativer for at øge udbudet af arbejdskraft og gav opdateringer på sager om offentligt/privat samarbejde om affaldshåndtering samt udfordringer med parkering og byggeri i Odense.

Men der er meget mere at tage fat på. På Fyn har vi hårdt brug for udvidelsen af den fynske motorvej helt fra Nr. Aaby til Odense Syd hurtigst muligt. Udover tabt arbejdstid og ulykker hæmmer den voldsomme trængsel også mobiliteten, og det er kritisk nu, hvor virksomhederne for alvor begynder at mangle arbejdskraft for at følge med ordrene.

”I yderste konsekvens går vi glip af vækst og indtjening i vores virksomheder, og det slår igennem på længere sigt i form af færre investeringer og beskæftigelse.”Jytte Reinholdt, direktør, Fynsk Erhverv

Store trafikudfordringer blandt Fynsk Erhvervs partnervirksomheder
I vores seneste undersøgelse i det fynske erhvervspanel svarer knap 60% af de fynske virksomheder, at trængslen på den fynske motorvej betyder ventetid på grund af kø, økonomiske tab og vanskeligheder med at fastholde og tiltrække arbejdskraft.

”Vi må desværre konstatere, at vi for alvor er bagud med de nødvendige infrastrukturinvesteringer for at følge med trafikudviklingen på tværs af Fyn. Derfor opfordrer vi til, at der allerede nu bliver lagt an til at gennemføre en VVM-undersøgelse af strækningen Odense S – Nyborg, inden det er for sent.”Jytte Reinholdt, direktør, Fynsk Erhverv

Men den fynske motorvej er ikke det eneste ømme punkt. I forhold til Odense Midtby ser Danske Fragtmænd sig for eksempel nødsaget til at pålægge trængselstillæg på grund af forsinkelser, manglende holdepladser mv. som følge af bytransformationen og letbanearbejdet.

Konsekvenserne for erhvervslivet er alvorlige: Ventetid og kø, vanskeligheder ved tiltrækning af arbejdskraft, produktionstab og økonomiske tab i form af dyrere varer og forsendelser.

”I forbindelse med vareleverancer i bymidten appellerer Fynsk Erhverv til, at kommunens embedsmænd i højere grad går i dialog med transportørene med henblik på at finde de optimale løsninger for alle parter, både hvad angår miljøbelastning, antal transporter, trængsel, holdepladser mm.”Jytte Reinholdt, direktør, Fynsk Erhverv

Der er akut brug for investering i infrastrukturen
Dansk Industri har beregnet, at trængsel i 2017 alene kostede os alle 20 milliarder kroner (læs mere her), og det er bestemt også dyrt fortsat at udskyde de nødvendige investeringer i infrastrukturen.

Det er vanskeligt at se løsninger på den korte bane. Derfor er det nødvendigt, at der bliver lagt pres på Christiansborg for at finde finansiering til etapen syd om Odense, og det er afgørende, at de fynske virksomheder inviteres til dialog. Fynsk Erhverv er talerør for det lokale erhvervsliv og sætter virksomhedernes behov og udfordringer på dagsordenen. Vi har den daglige kontakt og viden fra jer, som vi bringer videre til politikerne.

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.

Ekspert: Virksomheder skal holde fokus på det væsentlige

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen