Debat • 16/04/2015

Togfond giver tusindvis af fynske job – hvis den bliver til noget

Analysebureauet COWI har udarbejdet en rapport for Trafikstyrelsen, BaneDanmark, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering og Uddannelses- og Forskningsministeriet, der viser, at hvis Togfonden realiseres, vil den over de kommende 10 år skabe fuldtidsbeskæftigelse for 13.146 personer, hvoraf 4.386 vil være fra Region Syddanmark. Det er dog stadig usikkert, hvordan Togfonden skal finansieres, og dermed om den overhovedet bliver gennemført. 

Togfonden er en politisk aftale fra 2013 indgået af Regeringen, Enhedslisten og Dansk Folkeparti, hvor 28,5 mia. kr. reserveres til ny og opgraderet jernbaneinfrastruktur, der muliggør timemodellen, og elektrificering af resten af hovedbanenettet, så rejsetiden reduceres på tværs af landet.

Analysebureauet COWI fastslår i en ny rapport, at en fuld implementering af Togfondens planer betyder, beskæftigelsen vil stige med 13.146 årsværk over de næste 10 år. De største investeringer vil ske i Region Syddanmark, som også vil opleve næstflest nye arbejdspladser som følge af aftalen.

– Det er selvfølgelig en god nyhed, at mange af de nye arbejdspladser, der skabes, når Togfonden skal anlægge nye spor og sikre timedriften i den kollektive trafik, forventes at tilfalde vores region. Men der henstår stadig stor usikkerhed omkring Togfonden. For det første finansieres Togfonden ved en harmonisering af beskatningen på råolieudvinding i Nordsøen, men så længe oliepriserne er så lave, som de er nu, er realiseringen af Togfonden langt fra sikker. Seneste opgørelse fra tænketanken Kraka fra januar måned viste, at med en råoliepris på 48 dollar tønden mangler Togfonden 18 mia. kr. Det er to tredjedele af finansieringen. Dags dato er prisen på en tønde råolie lidt over 52 dollar, siger Jytte Reinholdt, direktør i Fynsk Erhverv, og fortsætter:

– For det andet er arbejdspladser i forbindelse med offentlige anlægsprojekter i sagens natur midlertidige. Derfor tæller de selvfølgelig stadig og er ubetinget et plus for det danske arbejdsmarked, mens de er der, men på sigt er det erhvervslivets rammevilkår, der skaber job.

Mangel på arbejdskraft
De anlægsprojekter, der igangsættes i investeringsperioden, vil især kræve et stort antal ikke-faglærte og et større antal ingeniører, herunder især mange ingeniører inden for bygge- og anlægsområdet, samt et mærkbart antal elektrikere, murer og teknikere, beretter rapporten. Flere, end der umiddelbart er ledige hænder til, hvorfor det er vigtigt, at erhvervsskolerne får øget optaget af studerende meget hurtigt.

Konkret viser de fremskrivninger, der er foretaget i forbindelse med analysen, at der vil være risiko for rekrutteringsproblemer eller mangel på arbejdskraft på følgende faggrupper i hele fremskrivningsperioden 2014 – 2020’erne.

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.

Unge ledere skal styrkes i nye netværk hos Fynsk Erhverv

Hos Fynsk Erhverv åbnes dørene nu til et helt særligt Young Pro-netværk, der skal hjælpe unge ledere med at udvikle sig fagligt og personligt i et fortroligt og inspirerende forum. Thomas Olsen, som er udpeget til at facilitere netværket, bringer mere end 20 års erfaring med ledelse og udvikling af nye ledere ind i projektet. […]

BCM Transtech: Fra lokal maskinfabrik til global markedsleder

Broby: Da BCM Transtech besluttede at satse alt på en enkelt niche, ændrede det virksomhedens kurs for altid. Fra at have været en klassisk, lokal maskinfabrik med et bredt fokus på at løse alle nærværende udfordringer, blev fokus i begyndelsen af 2000’erne skarpt rettet mod ét enkelt marked. Den strategi har gjort dem til verdens […]

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]