Nyheder • 30/04/2020

Temperaturmåling af coronakrisens indvirkning på de fynske virksomheder

Fynsk Erhverv har i uge 17 gennemført en temperaturmåling af corona-krisens indvirkning på de fynske virksomheder.

Temperaturmålingen giver bl.a. følgende situationsrapport fra det fynske erhvervsliv:

  • Knap 80 % af virksomhederne oplever hel eller delvis nedgang i omsætningen. Og forventningerne til de kommende måneder afslører, at virksomhederne kigger langt efter nye ordrer og derfor også forventer et øget pres på likviditet og indtjening.
  • To ud af 3 virksomheder har på nuværende tidspunkt ikke reduceret i arbejdsstyrken. Derimod er en del hjemsendt med løn eller på individuelle aftaler og løser deres opgaver herfra. For 20% af de berørte virksomheder har det dog været nødvendigt at opsige medarbejdere, og undersøgelsen viser også, at det tal vil stige i løbet af de kommende måneder.
  • For mange virksomheder (46%) er hjælpepakkerne en livline på den korte bane. For andre er der ingen hjælp at hente eller også er hjælpen utilstrækkelig.
  • 48% har på nuværende tidspunkt gjort brug af de statslige hjælpepakker og 18% overvejer fortsat. 14% oplever ikke at være omfattet af hjælpepakkerne.  20% klarer sig uden hjælp overhovedet.
  • Hjælpepakkerne bidrager til at sikre den nødvendige likviditet her og nu (42%), men næppe på sigt (34%). Generelt hersker der en del usikkerhed omkring hjælpepakkerne, som nok er lette at søge, men det tager for lang tid at få pengene udbetalt.
  • De kommunale hjælpepakker er ’ukendt land’ for de fleste (71%). Og det er den generelle vurdering, at det forslår for lidt og primært hjælper byggebranchen.
  • Halvdelen af virksomhederne forventer at møde udfordringer, når de skal genåbne. Primært på grund af krav til afstand ml. kollegerne, men i høj grad også i forhold til, hvor hurtigt kunderne kommer på banen.

Behov for politisk lederskab og plan for genåbning
Der hersker generelt stor usikkerhed omkring fremtiden i virksomhederne.  Det afspejler sig internt – og ikke mindst i markedet.  Det kalder på politisk lederskab med en klar plan og retning for genåbning af samfundet.  Det vil reducere utrygheden og bidrage til at holde fokus på forretningen fremadrettet.  Forhåbentligt vil det også betyde, at beslutningsprocesserne både i det offentlige og private (læs kunderne) bliver kortere, så aktivitetsniveauet vil stige, og der vil blive indgået nye aftaler og lagt nye ordrer i de fynske virksomheder.

Fynsk Erhverv opfordrer regeringen til: 

  • at udvide og udvikle hjælpepakkerne løbende i indhold, omfang og varighed, så de reelt kan imødekomme virksomheders og specifikke branchers behov
  • at forbedre de generelle rammevilkår for erhvervslivet ved at sanere og lempe afgifter og restriktioner, der belaster virksomheder generelt og brancher specielt.

I forbindelse med temperaturmålingen har virksomhederne givet en række konstruktive input til forbedringer af hjælpepakkerne og til nye tiltag, der dels kan sikre tilstrækkelig likviditet dels kan bidrage til at stimulere efterspørgslen.  Disse indgår i Fynsk Erhvervs møder og dialoger med politikere, beslutningstagere og mediei forbindelse med varetagelse af det fynske erhvervslivs interesser lokalt og nationalt.

For yderligere information eller gode idéer m.v.: kontakt direktør Jytte Reinholdt, jre@fynskerhverv.dk eller mobil 29130330.

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.

Ekspert: Virksomheder skal holde fokus på det væsentlige

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen