Nyheder • 30/04/2020

Temperaturmåling af coronakrisens indvirkning på de fynske virksomheder

Fynsk Erhverv har i uge 17 gennemført en temperaturmåling af corona-krisens indvirkning på de fynske virksomheder.

Temperaturmålingen giver bl.a. følgende situationsrapport fra det fynske erhvervsliv:

  • Knap 80 % af virksomhederne oplever hel eller delvis nedgang i omsætningen. Og forventningerne til de kommende måneder afslører, at virksomhederne kigger langt efter nye ordrer og derfor også forventer et øget pres på likviditet og indtjening.
  • To ud af 3 virksomheder har på nuværende tidspunkt ikke reduceret i arbejdsstyrken. Derimod er en del hjemsendt med løn eller på individuelle aftaler og løser deres opgaver herfra. For 20% af de berørte virksomheder har det dog været nødvendigt at opsige medarbejdere, og undersøgelsen viser også, at det tal vil stige i løbet af de kommende måneder.
  • For mange virksomheder (46%) er hjælpepakkerne en livline på den korte bane. For andre er der ingen hjælp at hente eller også er hjælpen utilstrækkelig.
  • 48% har på nuværende tidspunkt gjort brug af de statslige hjælpepakker og 18% overvejer fortsat. 14% oplever ikke at være omfattet af hjælpepakkerne.  20% klarer sig uden hjælp overhovedet.
  • Hjælpepakkerne bidrager til at sikre den nødvendige likviditet her og nu (42%), men næppe på sigt (34%). Generelt hersker der en del usikkerhed omkring hjælpepakkerne, som nok er lette at søge, men det tager for lang tid at få pengene udbetalt.
  • De kommunale hjælpepakker er ’ukendt land’ for de fleste (71%). Og det er den generelle vurdering, at det forslår for lidt og primært hjælper byggebranchen.
  • Halvdelen af virksomhederne forventer at møde udfordringer, når de skal genåbne. Primært på grund af krav til afstand ml. kollegerne, men i høj grad også i forhold til, hvor hurtigt kunderne kommer på banen.

Behov for politisk lederskab og plan for genåbning
Der hersker generelt stor usikkerhed omkring fremtiden i virksomhederne.  Det afspejler sig internt – og ikke mindst i markedet.  Det kalder på politisk lederskab med en klar plan og retning for genåbning af samfundet.  Det vil reducere utrygheden og bidrage til at holde fokus på forretningen fremadrettet.  Forhåbentligt vil det også betyde, at beslutningsprocesserne både i det offentlige og private (læs kunderne) bliver kortere, så aktivitetsniveauet vil stige, og der vil blive indgået nye aftaler og lagt nye ordrer i de fynske virksomheder.

Fynsk Erhverv opfordrer regeringen til: 

  • at udvide og udvikle hjælpepakkerne løbende i indhold, omfang og varighed, så de reelt kan imødekomme virksomheders og specifikke branchers behov
  • at forbedre de generelle rammevilkår for erhvervslivet ved at sanere og lempe afgifter og restriktioner, der belaster virksomheder generelt og brancher specielt.

I forbindelse med temperaturmålingen har virksomhederne givet en række konstruktive input til forbedringer af hjælpepakkerne og til nye tiltag, der dels kan sikre tilstrækkelig likviditet dels kan bidrage til at stimulere efterspørgslen.  Disse indgår i Fynsk Erhvervs møder og dialoger med politikere, beslutningstagere og mediei forbindelse med varetagelse af det fynske erhvervslivs interesser lokalt og nationalt.

For yderligere information eller gode idéer m.v.: kontakt direktør Jytte Reinholdt, jre@fynskerhverv.dk eller mobil 29130330.

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]

Nyt MasterClass-forløb: Anerkendt forretningsudvikler klæder fynske SMV’ere på til en foranderlig verden

Fynske Bank og Fynsk Erhverv tilbyder nu i samarbejde en helt ny MasterClass for fynske SMV’er, der får mulighed for at styrke deres forretningsmodel gennem et forløb med den anerkendte forretningsudvikler Michael N. Wilkens. Han har erfaring med strategiarbejde i mere end 200 danske og internationale virksomheder og oplever stor succes med sit fokus på […]

Lucia Care: Boost produktiviteten og arbejdsglæden

Dyb træthed er i dag et problem mange oplever, hvilket er med til at reducere både arbejdsglæden, kreativiteten og performance i de danske virksomheder. For at komme problemet til livs, har speciallægerne Nanna Kirkebjerg og Christian Bøving fra Lucia Care invitereret partnervirksomheder til foredrag om danskernes søvnudfordringer.

Lyt til erhvervslivet

De kommunale budgetter for det kommende år er på plads, og det afslører, at 2025 er kommunalt valgår. Fyn er et naturligt arbejdskraftopland for enhver virksomhed, uanset postnummer. Eller burde i hvert fald være det. Desværre har vi en utilstrækkelige kollektiv trafik, der gør det vanskeligere at tiltrække dygtige medarbejdere udenfor Odense og de fynske købstæder. Det kalder på en plan og på handling.

Orifarm: Imponerende vækstrejse bygger på mod og ambitioner

Orifarms imponerende vækstrejse har fra starten været præget af at tænke ud over Danmarks grænser. I dag ser virksomheden et stort potentiale for Odense inden for Life Science, som kan være med til at styrke hele Fyn.