Nyheder • 03/03/2016
“Teknisk innovation bag 91 procent vækst i omsætningen”
Universal Robots har i 2015 haft en fremgang i omsætningen på 91 procent i forhold til året før – til 418 millioner kroner og et resultat på 65,4 millioner kroner før skat. “Robotindustrien er i fremgang, men selv inden for industrien er det et virkeligt godt regnskab,” fortæller Enrico Krog Iversen, direktør i Universal Robots.
Robotvirksomheden Universal Robots fra Odense har haft nogle rigtig gode år, og regnskabet for 2015 var bestemt ingen undtagelse med en fremgang i omsætningen på 91 procent og og et resultat før skat på 65,4 millioner kroner.
Universal Robots har udviklet verdens første samarbejdende robotter, de såkaldte cobots, som interagerer med mennesker. Den første cobot blev sendt på markedet i december 2008, og sidste år blev markedet for cobots vurderet til 677 millioner kroner. Nogle analytikere vurderer det til at nå op på 20 milliarder kroner i 2020.
– Vores vækstrater ligger signifikant over gennemsnittet i robotindustrien, men selvfølgelig bliver vi også hjulpet af en branche i fremgang, fortæller Enrico Krog Iversen og fortsætter:
– Vi har i øjeblikket 90 procent af markedet for samarbejdende robotter, så det er i høj grad vores unikke produkt, der er hovedårsag til fremgangen. Det, og så nogle dygtige sælgere rundt omkring i verden.
Siden 2012 har Universal Robots i gennemsnit øget sit årlige salg med ca. 75 procent. Al produktion foregår i Odense, og de færdige robotter leveres via 200 forhandlere i hele verden. I 2015 blev 45 procent af robotterne leveret til industrien i Europa, 30 procent til Nord- og Sydamerika og 25 procent til Asien.
En helt ny måde at tænke robotter
Robotindustrien har været i fremgang i flere år, og den breder sig til flere og flere brancher. Men de samarbejdende robotter er noget helt nyt.
– Samarbejdende robotter er en helt ny måde at tænke robotter på, som vi har bragt på markedet og er ved at rulle ud til virksomheder i hele verden. Vi har ikke fokus på bestemte industrier, og hele idéen bag vores robotter er, at de kan bruges meget forskelligt, siger Enrico Krog Iversen.
Samlet i Odense
I foråret 2015 blev Universal Robots købt af amerikanske Teradyne, der betalte mere end 285 USD for virksomheden, men ifølge Enrico Krog Iversen har opkøbet ikke haft indflydelse på hverken forretningsplanen eller Universal Robots imponerende 2015-regnskab, og både produktion og hovedkvarter ligger fortsat i Odense.
“Jeg er stor tilhænger af, at viden og produktion er samlet. Det giver klart den bedste dialog internt, at ingeniøren kan komme ud og se, om det, de arbejder med, rent faktisk virker i praksis, og produktionsfolkene kan nemt rette spørgsmål den anden vej.”
– Jeg er stor tilhænger af, at viden og produktion er samlet. Det giver klart den bedste dialog internt, at ingeniøren kan komme ud og se, om det, de arbejder med, rent faktisk virker i praksis, og produktionsfolkene kan nemt rette spørgsmål den anden vej. Hele den interaktion er meget værdiskabende, fortæller Enrico Krog Iversen.
Rekruttering den største udfordring
Universal Robots regner med, at fremgangen fortsætter i de kommende år. Den største udfordring ift. at håndtere væksten er adgangen til kvalificeret arbejdskraft.
– Den ubetinget største udfordring for den fremtidige vækst er at finde de rigtige mennesker – både til Fyn og til vores internationale kontorer. På Fyn handler det i høj grad om ingeniører og udviklingspersonel af en hver art. Det er faktisk nemmere at tiltrække udenlandsk arbejdskraft til Fyn end folk fra andre steder i landet. Udlændinge flytter til Danmark, og tænker ikke så meget over til hvilken del af landet, siger Enrico Krog Iversen og slutter:
– Det er delvist et image-spørgsmål – flere synes, det er sjovere at bo tæt på Købehavn end på Fyn, og så er det også et spørgsmål om job til partner og ægtefælle, hvis en medarbejder skal flytte hertil.