Nyheder • 03/03/2023

Talentspejdere kan skaffe flere hænder

Manglen på arbejdskraft er et af tidens helt store problemer. Ikke mindst når det kommer til håndværksfagene, hvor der ikke uddannes nok unge mennesker til at opfylde behovet. Hverken nu eller i fremtiden.

Det problem har organisationen Talentspejderne en løsning på. Kort fortalt bliver unge mennesker i udskolingen koblet med frivillige mentorer, der er klædt på til at hjælpe den unge. Gennem personlige møder hjælper de med at finde motivation og retning til at komme videre i uddannelse eller i arbejde.

Vi har en gruppe på omkring 45.000 unge mellem 15-25 år, der ikke er i arbejde, og et erhvervsliv, der skriger på arbejdskraft. Det er en udfordring, som skal løses.

“Med vores talentprogram har vi udviklet nogle redskaber, som beviseligt kan være med til at motivere flere unge til at vælge netop de fag, hvor de skal bruge deres hænder,” siger Tom Pedersen, som er chefkonsulent i Landsforeningen Talentspejderne.

Organisationens landsdækkende korps af frivillige mentorer har allerede hjulpet 1.500 unge videre. Ifølge Tom Pedersen er fire ud af fem unge, der har været gennem programmet på landsplan, enten i job eller i gang med en erhvervsuddannelse I Silkeborg er succesraten hele 95%.

Tom Th. Pedersen, Chefkonsulent og fundraiser, Talentspejderne

”Forløbet varer i 24 uger, hvor den unge mødes med talentspejderne i halvanden time om ugen. Sammen arbejder de på at finde, udvikle og styrke de unge menneskers talenter. Ofte er der tale om røre-gøre-unge, som ikke er boglige, og deres evner er ikke opdaget på samme måde i skolesystemet. Der kan talentspejderne være med til at åbne deres øjne for en vej, hvor de skal bruge deres krop og deres hænder. Og det er jo i høj grad de talenter, som samfundet har brug for at få i spil som f.eks. tømrere, murere, bagere, CNC-operatører og så videre,” konstaterer Tom Pedersen.

Ifølge chefkonsulenten er nøglen til succes at skabe koblingen mellem erhvervslivet og de unge mennesker, og han håber derfor også på at få endnu flere virksomheder med i projektet.

De eneste, der er gode til virkelig at se potentialet i de unge menneskers talenter, er de mennesker, som selv har erfaring fra arbejdsmarkedet. Vores erfaring er, at mentorerne og virksomhederne også får noget igen.

“Mentoren udvikler lederevner og færdigheder, som man kan få gavn af i sit job. Virksomhederne kan også styrke deres sociale ansvarlighed ved at indgå i talentspejder-programmet,” siger Tom Pedersen videre.

Du kan høre mere fra Tom Pedersen og blive klogere på talentspejderne ved vores fælles-arrangement tirsdag den 14. marts i Fynsk Erhverv i de nye lokaler i Cortex Business Park.

Her vil der være oplæg fra bl.a. den tidligere eliteatlet Arne Nielsson, der ud over OL-sølv og VM-guld kan bryste sig med tre kåringer som Årets foredragsholder; Susanne Crawley Larsen, rådkvinde i Børn og Unge i Odense kommune samt forretningsudviklingsdirektør i Fynsk Erhverv, Kim Lyngbek.

Ledelseskonference: Den attraktive arbejdsplads

Den 5. oktober inviterer Fynsk Erhverv og UCL til Ledelseskonference: den attraktive arbejdsplads, hvor Christian Ørsted fortæller om, hvordan det aktuelle begreb om psykologisk tryghed kan være en af løsningerne på ledelses- og fastholdelsesproblematikkerne.

Universal Robots er ikke i tvivl om, hvordan man skal lede knap 1000 medarbejdere

… nøgleordene er tilgængelighed, værdier og empowerment. ”I midten af 2021 kunne vi godt se, at vi skulle bruge mange folk for at blive ved med at vækste, som vi gør. Det handler jo om mennesker i sidste ende,” fortæller Kim Povlsen, CEO i Universal Robots På Fyn, nærmere bestemt i Odense, er et af […]

Virksomheder skal slås for lærlingene

Der har i årenes løb været mange eksempler på, at lærlingene på erhvervsuddannelserne har måttet kigge langt efter lærepladser. I dag er problemet det modsatte, og ifølge Lars Bregnehøj, der er direktør på Syddansk Erhvervsskole, vil udfordringen for virksomhederne blive endnu mere markant i de kommende år.

Bæredygtighed er en hjørnesten i Damixa

Fynskfødte Damixa nærmer sig hundrede år, men er en topmoderne virksomhed. Og at være topmoderne i 2023 handler i høj grad om fokus på bæredygtighed

Tue Mantoni: Virksomhedens rolle i samfundet er vigtig

Ifølge Tue Mantoni, der er tidligere CEO i Bang & Olufsen og motorcykelgiganten Triumph samt tidligere bestyrelsesformand i Vækstfonden, bør alle erhvervsledere have fokus på, hvilken rolle deres virksomhed kan spille i samfundet i 2023. “Man skal selvfølgelig levere værdi til sine aktionærer, men man skal også tænke på, hvordan man kan appellere og kommunikere […]

Tag en bestyrelsesuddannelse og skab større værdi

Som partnervirksomhed i Fynsk Erhverv har du mulighed for at deltage i Bestyrelsesuddannelsen for SMV-virksomheder ved Aarhus Universitet, endda på favorable vilkår. Igennem de senere år har tæt på 40 fynske erhvervsledere gjort brug af denne partnerfordel, og alle uden undtagelse har gennemført uddannelsen med stor begejstring for både form, indhold og netværket.

Nordeas frivillige arbejde er et “win-win”

I de seneste har tre har de ansatte i banken Nordea haft mulighed for at bruge to arbejdsdage hvert år på at arbejde frivilligt i en god sags tjeneste. En del ansatte i Odense-afdelingen er tilknyttet frivilligcenter Odense - et samarbejde alle parter er godt tilfreds med.

FormueFyn satser på smarte IT-løsninger og godt netværk

Selvom FormueFyn var Danmarks første fondsmælgerselskab, så er moderne teknologi, netværk og nytænkning fortsat en meget vigtig del af hverdagen i forretningen. 

Software-eksperter får sparring til nyansættelser

Da Viking Software havde brug for nye kompetencer til deres marketingafdeling, så skete matchet gennem Fynsk Erhvervs Next Talent forløb - to gange.

Nyt, grønt projekt gør bæredygtighed mere målbar for Automation Lab i Svendborg

I Svendborg-virksomheden Automation Lab har der i de senere år været skarpt fokus på at skrue op for bæredygtigheden og ned for klimaaftrykket. I den forbindelse har virksomheden været testkanin på et nyt tiltag, der nu skal gøre det lettere for alle virksomheder at måle udviklingen på de bæredygtige tiltag. Værktøjet bliver nu rullet ud […]

Focus Advokater: Gode HR-værktøjer understøtter forretningen

Digitalisering af HR-processen hjælper Focus Advokater til at bruge ressourcerne mere fordelagtigt med HR-ONs systemer.

Netværk blæste Gitte over fra første møde

Gitte Zimmermann er glad for den fortrolige sparring, hun får sammen med andre ejerledere i Fynsk Erhvervs netværk. Og anbefaler andre at kigge nærmere på tilbuddet.