Nyheder • 03/03/2023

Talentspejdere kan skaffe flere hænder

Manglen på arbejdskraft er et af tidens helt store problemer. Ikke mindst når det kommer til håndværksfagene, hvor der ikke uddannes nok unge mennesker til at opfylde behovet. Hverken nu eller i fremtiden.

Det problem har organisationen Talentspejderne en løsning på. Kort fortalt bliver unge mennesker i udskolingen koblet med frivillige mentorer, der er klædt på til at hjælpe den unge. Gennem personlige møder hjælper de med at finde motivation og retning til at komme videre i uddannelse eller i arbejde.

Vi har en gruppe på omkring 45.000 unge mellem 15-25 år, der ikke er i arbejde, og et erhvervsliv, der skriger på arbejdskraft. Det er en udfordring, som skal løses.

“Med vores talentprogram har vi udviklet nogle redskaber, som beviseligt kan være med til at motivere flere unge til at vælge netop de fag, hvor de skal bruge deres hænder,” siger Tom Pedersen, som er chefkonsulent i Landsforeningen Talentspejderne.

Organisationens landsdækkende korps af frivillige mentorer har allerede hjulpet 1.500 unge videre. Ifølge Tom Pedersen er fire ud af fem unge, der har været gennem programmet på landsplan, enten i job eller i gang med en erhvervsuddannelse I Silkeborg er succesraten hele 95%.

Tom Th. Pedersen, Chefkonsulent og fundraiser, Talentspejderne

”Forløbet varer i 24 uger, hvor den unge mødes med talentspejderne i halvanden time om ugen. Sammen arbejder de på at finde, udvikle og styrke de unge menneskers talenter. Ofte er der tale om røre-gøre-unge, som ikke er boglige, og deres evner er ikke opdaget på samme måde i skolesystemet. Der kan talentspejderne være med til at åbne deres øjne for en vej, hvor de skal bruge deres krop og deres hænder. Og det er jo i høj grad de talenter, som samfundet har brug for at få i spil som f.eks. tømrere, murere, bagere, CNC-operatører og så videre,” konstaterer Tom Pedersen.

Ifølge chefkonsulenten er nøglen til succes at skabe koblingen mellem erhvervslivet og de unge mennesker, og han håber derfor også på at få endnu flere virksomheder med i projektet.

De eneste, der er gode til virkelig at se potentialet i de unge menneskers talenter, er de mennesker, som selv har erfaring fra arbejdsmarkedet. Vores erfaring er, at mentorerne og virksomhederne også får noget igen.

“Mentoren udvikler lederevner og færdigheder, som man kan få gavn af i sit job. Virksomhederne kan også styrke deres sociale ansvarlighed ved at indgå i talentspejder-programmet,” siger Tom Pedersen videre.

Du kan høre mere fra Tom Pedersen og blive klogere på talentspejderne ved vores fælles-arrangement tirsdag den 14. marts i Fynsk Erhverv i de nye lokaler i Cortex Business Park.

Her vil der være oplæg fra bl.a. den tidligere eliteatlet Arne Nielsson, der ud over OL-sølv og VM-guld kan bryste sig med tre kåringer som Årets foredragsholder; Susanne Crawley Larsen, rådkvinde i Børn og Unge i Odense kommune samt forretningsudviklingsdirektør i Fynsk Erhverv, Kim Lyngbek.

Intet tages for givet hos Claus Andersen Rustfri Stål

Direktøren for Claus Andersen Rustfri Stål Lars Jensen kom til præsentation af Det fynske Vækstbarometer for at blive klogere og for at netværke

Netværk giver Egekærlund flere grønne fingre

Den familiedrevne virksomhed Egekærlund A/S har i mere end 70 år serviceret landbrug, kommuner og større virksomheder over hele Fyn. Specialet for den – med egne ord – ualmindelige maskinstation, med 15 ansatte, er drift af boldbaner. Men ikke desto mindre har der været brug for ekstra grønne fingre, netværk og god sparring til at […]

Velkommen til nye, stærke kræfter i Fynsk Erhverv

Vi er glade for at byde 2 nye kollegaer med om bord på Team Fynsk Erhverv. Susanne Willers træder ind som markedskonsulent og Kim Grandjean Mathiassen er vores nye koordinator. Vi er meget glade for at kunne byde Susanne Willers og Kim Grandjean Mathiassen velkommen i Fynsk Erhverv. De kommer med spændende baggrunde og en række efterspurgte kompetencer, […]

Gør-det-selv med effektive software-robotter

Hvis din virksomhed martres af gentagne, kedelige og tidsrøvende arbejdsprocesser, der tager tid fra medarbejderne, er der rigtigt godt nyt. Den moderne teknologi gør det nemlig muligt at automatisere rigtig meget, og faktisk er værktøjerne nu blevet så nemme at arbejde med, at de ansatte selv kan sætte systemerne op. Det fortæller Jesper Hansen, der […]

Klimapilot klædte virksomhed bedre på til grøn omstilling

Mathias Høck har bekræftet vognmandsvirksomheden Peder Olsen & Søn i, at nytænkning kan være lønsomt

Det fynske Vækstbarometer 2023

Det fynske Vækstbarometer 2023 er klar. Her er viden og inspiration fra de fynske virksomheder til at realisere yderligere potentiale og skabe en positiv udvikling og vækst i virksomhederne i fremtiden.

Trængte budgetter flytter aben videre til virksomhederne

De kommunale budgetter for 2024 er på agendaen i de fynske kommuner lige nu og traditionen tro er der besparelser og omprioriteringer i sigte. Det giver god mening i mange tilfælde, men det går sjældent stille af sig.

Tempur-direktør anbefaler øget fokus på sikkerhed

Selv om man er ret sikker på, at man har sine sikkerhedsforanstaltninger godt på plads, kan det ikke skade at blive klogere

Mindeord om Preben Nielsen

Æresmedlem i Fynsk Erhverv, Preben Nielsen, er gået bort. Empatisk, nærværende, lyttende og vidende – et skattet medlem i foreningen gennem rigtig mange år.

Gratis værktøjer og ressourcer til at sikre normal drift under kommende kriser

35 fynske virksomheder fik kort før sommerferien fyldt deres værktøjskasse, da de deltog i seminaret “Beyond the Crisis”. Bag overskriften “Beyond the Crisis” gemmer sig et omfattende projekt, som  Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut (GTS-Institut) netop har afsluttet.  Projektet har det formål at blive klogere på, hvordan man sikrer fortsat drift under kriser. Vi har […]

Vigtigt at kunne trykprøve ideer i sit netværk

Muligheden for faglig sparring og idéudvikling står øverst på listen når Martin Murrekilde skal fortælle om værdierne i et HR-netværk

Klimaregnskaber sikrer virksomheder et forspring

Den 29. august indleder Udvikling Assens, Totalbankens og Fynsk Erhverv i fællesskab forløbet “GO GREEN – Lav dit første klimaregnskab”