Debat • 08/10/2015

Statsjob: Se mulighederne, Fyn

Leder: Ganske som lovet spillede regeringen ud med sin plan for udflytning af statslige arbejdspladser til provinsen inden Folketingets åbning. Og ganske som forventet gav det anledning til en del murren i krogene – både i de berørte styrelser og institutioner, der ligefrem fik tilbudt krisehjælp, og i de byer og egne, der føler sig forbigået.

Uanset resultatet er der grund til at rose regeringen for at sætte handling bag ord. Det er en af de beslutninger, hvor der ved første øjekast er flere tabere end vindere. Men det er en beslutning, som er nødvendig for at genskabe noget af den tabte sammenhængskraft i Danmark.

Mere end hver tredje fynske virksomhedsleder udpegede før Folketingsvalget i juni måned ’Flere statslige arbejdspladser i provinsen’ som et af de væsentligste temaer, den nye regering skulle tage fat på.  Hvorfor nu det? Jo, fordi statslige arbejdspladser kan være med til at skabe øget aktivitet og gøre et område attraktivt for nye familier, hvor den ene part kan gør karriere i det private erhvervsliv, og ægtefællen kan søge job i den offentlige sektor. Altså et godt argument, når man ønsker at tiltrække den dygtigste specialist eller skarpeste tekniker til et godt job i en fynsk virksomhed. Hertil kommer muligheden for at få skabt flere attraktive studiejobs samt nye offentlige/private partnerskaber.

I alt 38.000 statslige jobs er vurderet at være egnede til udflytning. Det betyder, at kun godt 10 procent af disse flyttes ud i provinsen inden 2018. Knap 400 af dem placeres på Fyn, nærmere bestemt i Odense og Middelfart. De fleste placeres i Odense, hvor Socialstyrelsen samler sit hovedkontor, og så tilføres Spillemyndigheden og Det Frie Forskningsråd. I Middelfart får SKAT tilført såvel nye som eksisterende jobs.

Det er fuldt forståeligt, at Svendborg føler sig overset i forhold til Søfartsstyrelsen. En placering her ville netop have levet op til regeringens egne kriterier for udflytning.  Af planen ”Bedre balance – statslige arbejdspladser tættere på borgere og virksomheder – Oktober 2015” fremgår det, ”… at statslige institutioner tilstræbes placeret i områder, hvor der kan opnås sammenhængende faglige miljøer og synergier. Ved at samle statslige arbejdspladser, der har overlappende eller ensartede opgaveområder og medarbejderprofiler, skabes der grobund for nyttige samarbejder institutioner imellem, ligesom det bliver muligt at opnå synergieffekter mellem statslige institutioner, uddannelsesinstitutioner og private aktører i erhvervslivet.”  Set fra Fyn stod der Svendborg på Søfartsstyrelsen.  Men det faldt som bekendt anderledes ud.

Når skuffelsen har lagt sig, kan vi glæde os over, at det lykkedes andre stærke faglige miljøer på Fyn at tiltrække nye kolleger og funktioner.  Der er dermed skabt basis for at optimere processer og arbejdsgange og udvikle mere velfungerende organisationer og myndigheder – til gavn for borgere og erhvervsliv. Der vil med garanti også blive ledige stillinger til besættelse i disse statslige myndigheder, og det vil komme hele Fyn til gavn.  Generelt er der udsigt til, at de statslige myndigheder over tid vil få større indsigt i og flere nuancer på den virkelighed, der tegner sig uden for Hovedstaden, og at det vil påvirke kulturen, attituden og på sigt centraladministrationens input til politikskabelsen. Så vil der være flere vindere end tabere.

Regeringen varsler, at flere tiltag er i spil for at styrke balancen mellem hovedstanden og provinsen, herunder en ny politiskole i Vestdanmark. Det bliver spændende at se, hvilke kriterier der vil ligge til grund for placeringen af den. Med et glimt i øjet måske antallet af kriminelle eller fartsyndere i området …

 

ESG-strategien er bestyrelsens ansvar – Er din SMV-bestyrelse klædt på?

Af Professor Annabeth Aagaard, Aarhus Universitet I takt med at EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) trækker virksomhederne tættere på en ny virkelighed, står danske SMV’er over for en afgørende transformation. CSRD kræver, at store virksomheder systematisk rapporterer på en lang række ESG-parametre, herunder deres samlede CO₂-aftryk. Dette indebærer ikke blot deres egen udledning (Scope […]

Direktør Jytte Reinholdt forlader Fynsk Erhverv i 2025

Efter 17 år som direktør har Jytte Reinholdt meddelt Fynsk Erhvervs bestyrelse, at hun ønsker at overlade stafetten til en ny direktør i løbet af 2025. Beslutningen vil først træde i kraft, når en passende afløser er fundet. “Under Jytte Reinholdts ledelse har Fynsk Erhverv gennemgået en markant udvikling. Organisationen og bestyrelsen er blevet professionaliseret, […]

Revy-ejer: “Jeg er vant til at skabe noget ud af ingenting”

Lars Arvad er direktør og ejer af Odense Sommerrevy, en af Danmarks førende revyer. Virksomheden drives i dag med en professionel bestyrelse og et strategisk fokus, der sikrer både kunstnerisk og økonomisk succes. Lars Arvad har selv haft en central rolle i udviklingen, fra at stå for alt i starten til at samarbejde med erhvervsfolk, […]

Nytårskur og boblende netværk

Til årets nytårskur i Fynsk Erhverv var huset fyldt med engagerede medlemmer, der kom til en inspirerende eftermiddag fyldt med netværk, videndeling og spændende oplæg om det nye års muligheder og udfordringer for erhvervslivet. Bestyrelsesleder Henrik Neelmeyer bød velkommen og satte ord på nogle af de muligheder, 2025 kan bringe for erhvervet. Direktør Jytte Reinholdt […]

Nytårshilsen 2025

Når vi siger farvel til 2024 og byder 2025 velkommen, er det en oplagt anledning til at reflektere over året, der er gået, og se fremad mod de muligheder og udfordringer, der ligger foran os.

Flere fynske virksomheder står foran et generationsskifte

Behovet for generationsskifte blandt små og mellemstore virksomheder har aldrig været større, fordi mange ejere nærmer sig pensionsalderen, samtidig med at flere ejere allerede sælger deres livsværk, når de er 45-50 år gamle.

Lokal vidensdeling driver udviklingen af HR-rollen

HR har en unik mulighed for at tage en endnu mere aktiv rolle i udviklingen af fremtidens bæredygtige organisationer. Og det er præcis, hvad virksomhederne i Fynsk Erhvervs HR-netværk gør. Fynsk Erhvervs HR-netværk er vi ikke bare med på sidelinjen – vi er med til at sætte kursen. HR er ikke blot en støttefunktion eller […]

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.