Debat • 25/02/2022

Slaget om Storebælt

Debat: Storebæltsforbindelsen er ubetinget en gevinst. Men broafgiften er en barriere og står i vejen for de samfundsøkonomiske gevinster, som en gratis bro ville bringe med sig over en bred front, erhvervsmæssigt, kulturelt, socialt.

Når jeg ser på min egen branche, ser jeg med al tydelighed, hvordan broafgifterne f.eks. er en barriere for både danske, svenske og finske turister.

Trods en stribe eftertragtede attraktioner og hoteller her på Fyn hører jeg ofte, at broafgiften over Storebælt, og for de svenske og finske turisters vedkommende også over Øresund, gør udslaget, når feriedestinationen skal vælges. Det er synd for turisterne og ærgeligt for alle os i oplevelsesindustrien.

Det er så tydeligt, at vi har taget konsekvensen heraf på Egeskov og er ophørt med al markedsføring i Sverige.

Næppe andre politiske tiltag vil med ét både åbne op for samarbejde og vækst i hele landet, forbedre sammenhængskraften mellem Øst- og Vestdanmark og dæmpe udkantsproblematikken mere end at afskaffe broafgiften. Og i en tid, hvor varer-, tjenesteydelser- og arbejdskraftens fri bevægelighed er en selvfølge indenfor Europas grænser, så er det åbenlyst tåbeligt, at vi i Danmark selv har skabt en ’handelsbarriere’ midt i landet.

Populært sagt så triller milliarderne fortsat ind i betalingsanlægget på Halsskov. Ingen tvivl om, at broen er en succes.  Endda så stor en succes, at man politisk ad flere omgange har valgt at finansiere andre projekter, herunder senest Infrastrukturplan 2035 med kr. 8 mia.,  af dette overskud med forlænget tilbagebetalingstid til følge.  Det er helt uacceptabelt, og det er høje tid at få gjort op med den praksis.

Vi har i Fynsk Erhverv i mere end 10 år kæmpet for at få nedsat broafgifterne, og pr. 1. januar 2023 er der planlagt en yderligere sænkelse af broafgifterne således, at de sammenlagt er reduceret med 25%.

Vi har også taget initiativ til at nedsætte Den Nationale Storebæltskomité, hvor vi sammen med bl.a. en række tunge erhvervsvirksomheder og Nyborg og Slagelse Kommuner konstant lægger pres på politikerne på Christiansborg for at få stoppet ‘malkningen’ af Storebæltsforbindelsen, reduceret broafgifterne og indført flere rabatter til f.eks. trafikanter/godstransport på grønne drivmidler.

Den ene kommission efter den anden har i lighed med Fynsk Erhvervs samfundsøkonomiske analyse fra 2016 påvist positive samfundsøkonomiske effekter ved at sænke eller afskaffe broafgiften – i størrelsesordenen min. kr. 30 mia.  Men det kræver politisk vilje – og mod til at åbne forlig og gøre op med denne uacceptable praksis at trække midler ud af Storebæltsforbindelsen til finansiering af andre projekter.  Infrastrukturprojekter skal finansieres af fællesskabet, og ikke gennem en særbeskatning af trafikken over Storebælt.  Disse indtægter skal alene gå til at afdrage restgælden og til løbende vedligeholdelse af broanlægget.

Derfor appellerer vi politikerne om at udvise den fornødne vilje og mod til at ændre på den praksis, som har udviklet sig i takt med broens succes, læs overskud.

Slaget om Storebælt skal vindes. Derfor skal vi stå sammen nu – i hele DK, hvor et borgerforslag fra Nordjylland får sat fjernelse af broafgiften over Storebæltsforbindelse til behandling i Folketingssalen.

I Fynsk Erhverv jagter vi det uforløste potentiale for vækst, mobilitet og samhandel, som en gratis bro over Storebælt rummer. Så vi vil fortsat være at finde på slagmarken.

Af Henrik Neelmeyer, formand for Fynsk Erhverv og adm. direktør på Egeskov

DAMIFO: Vidensdeling kan være genvejen til fremtidens løsninger

Vidensdeling og samarbejde er, Ifølge direktør i DAMIFO Martin Johansen, nøglen til at klare de stigende krav til virksomheden og føre den trygt videre. Derfor har han meldt sig ind i Fynsk Erhvervs direktørnetværk for at drøfte hverdagens udfordringer og hente inspiration fra andre erhvervsledere.

Fynsk Erhvervs cykelnetværk på toppen

Som om de stejle bjerge ikke i sig selv var udfordring nok. Også vejret viste sig fra den lunefulde side, da 40 fynske erhvervsfolk sled sig op ad Pyrenæernes nådesløse stigninger under årets strabadserende udfordring i Fynsk Erhvervs cykelnetværk Business Challenge. Men hverken regn, torden og kølige vinde over grænselandet mellem Frankrig og Spanien forhindrede netværket […]

Vi kan hjælpe dig med arbejdskraft

Optimismen stiger i det fynske erhvervsliv, og det samme gør efterspørgslen efter kvalificeret arbejdskraft. Vi kan hjælpe dig med at rekruttere dine næste medarbejdere. Som partnervirksomhed i Fynsk Erhverv har du direkte adgang til veluddannede medarbejdere, der står klar til med ny viden og energi at løse netop de arbejdsopgaver, som presser sig på i […]

Mindeord om Preben Greibe

Preben Greibe (79 år) er gået bort. Han vil blive husket som en tidligere respekteret og dedikeret administrerende direktør for Danske Fragtmænd Fyn og for hans mangeårige engagement i Industri- og Handelskammeret Odense-Fyn. Her gjorde han et varigt indtryk som formand i en strategisk vigtig periode frem til 2008, idet han var en central figur […]

Fremtidens arbejdskraft og attraktive arbejdspladser i fokus

Engagementet var højt og stemningen god ved Viden til Vækst-Konferencen i september på Odense Teater.  Det var også et vigtigt tema, der var på agendaen og havde trukket flere end 200 fynske erhvervsledere til, nemlig fremtidens arbejdskraft og attraktive arbejdspladser. Gik du glip af konferencen? Så kommer her nogle af pointerne: Psykologisk tryghed er en […]

Nyt Whitepaper afslører mod og handlekraft i fynske virksomheder

Det ligger dybt forankret i Fynsk Erhvervs DNA, at vi bidrager til hinandens udvikling og vækst ved at bringe værdifuld viden, erfaringer og kontakter i spil for hinanden på tværs af  virksomheder og ledelser. Det er dette Whitepaper et godt eksempel på.  Her møder du Lars Hedal, Mads Pedersen, Mogens B. Christensen, Michael Søndergaard, Kim Birkerød og Erik Sandberg - alle topchefer i spændende fynske virksomheder, der viser vejen til succes.

De yngste skal sikre fremtiden i tømrerfirma

Foto: Lasse Gade Bonde og Patrick Vangsgaard Christiansen fra Tømrer- og Snedkerfirma Kolster A/S på Craft-festival i Middelfart Middelfart: Ligesom i resten af byggebranchen har ledelsen i Tømrer- og Snedkerfirma Kolster A/S for længe siden set skriften på væggen: Middelfart-virksomhedens fremtidsudsigter står og falder med evnen til at fastholde og tiltrække nye medarbejdere. Af samme grund […]

Guldtfeldt: Investering i medarbejderne og fællesskaber er en god forretning

Interview med Kim Birkerød, administrerende direktør i Guldfeldt og Hans Jørgensen & Søn Da Kim Birkerød tiltrådte som direktør for otte år siden, var det en målsætning, at Guldfeldt ikke længere udelukkende skulle være et tømrer- og snedkerfirma men derimod Central Danmarks bedste entreprenørfirma. ”For at påbegynde den proces måtte jeg vide, hvordan forretningen fungerede. […]

Egeskov-direktør er blevet klogere på bæredygtig forretningsudvikling

Egeskov Slot har skærpet fokus på dokumentation af bæredygtighedsindsatsen for at leve op til kravene fra kunder og gæster. Og for at være klar til fremtiden har direktøren trådt ind i Fynsk Erhvervs Videnforum for Bæredygtig Forretningsudvikling.