Nyheder, Tips og gode råd • 05/11/2014

Sikkerhedschefer: Sådan sikrer du dig mod tyveri fra byggepladser

Tyveri fra byggepladser er et stort problem i Danmark og en enorm udgift for det danske erhvervsliv. Men der er ting, man kan gøre for at sikre sig bedst muligt. “Man kan kombinere mekanisk og elektronisk sikring”, siger sikkerhedschef fra Stark – “og husk at fordele ansvaret over byggepladsen,” supplerer lederen af Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter. 

Dansk Byggeri lavede sidste år en rapport, som viste, at tyverier fra danske byggepladser koster Danmark 600 mio. kr. om året. 60 procent af det beløb bruges på nyindkøb og 40 procent på spildtid, hvor byggepladserne står stille.

Der stjæles alt fra brændstof og kabler til store gravemaskiner, og det er ifølge politiet i stigende grad professionelle bander fra både udlandet og Danmark, der står bag.

Antallet af anmeldelser om tyverier fra byggepladser er faktisk faldet fra ca. 2.000 om året i 2008 til ca. 1.200 nu, fortæller politiinspektør Jørgen Kjær, chef for Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter, til Fynsk Erhverv, men han betvivler ikke branchens tal om selve værdien af det stjålne, og han understreger, at der kan ligge mange ting til grund for faldet i anmeldelser – de store tyverier kan f.eks. være i stigning – det ved han ikke.

Jørgen Kjær oplyser også, at politiet opklarer omkring 11-12 procent af tyverierne fra byggepladser.

Hos Fynsk Erhverv hører vi ofte om medlemmer, som har store problemer med tyverier – både fra byggepladser og fra lagre og opmagasineringspladser – og vi taler jævnligt med Folketingspolitikere om problemstillingen, som slet ikke er ukendt på Christiansborg. Men der er kun så meget, politikerne og politiet kan gøre ved sagen; virksomheder er nødt til selv at gøre alt, hvad de kan, for at sikre sig mod tyverier.

Både mekanisk og elektronisk sikring
Jan Lindegaard, sikkerhedschef i byggekoncernen Stark, fortæller til Fynsk Erhverv, at mange byggepladser med fordel kan kombinerer mekanisk sikring, som stærke låse og tunge hegn, med elektroniske systemer, som overvågning, lys på pladsen og alarmer. (Se Stark og vagtselskabet G4S’ 12 gode råd mod tyveri fra byggepladser nederst i artiklen.)

– Der kommer hele tiden ny teknologi til, som f.eks. GPS-signaler, man kan implementere i værdifulde ting eller usynligt DNA-blæk, man kan putte på sit værktøj. Der kan sagtens komme gode og effektive innovationer, men de almindelige mekaniske og elektriske sikringssystemer er stadig grundstammen, når man vil forhindre tyverier, fortæller Jan Lindegaard, og fortsætter:

“Især på store byggeprojekter, hvor der er mange entreprenører i gang på ét sted, kan det være svært at bevare overblikket over, hvem der kommer og går, og med hvem der ejer hvilke maskiner og hvilket værktøj. Der kan det være en kæmpe fordel at udpege en hovedansvarlig for hele pladsen, også selvom der er mange forskellige virksomheder til stede på den.”

– På samme måder er en vagt nok blandt de mest effektive måder til at afskrække tyve, men det er så også én af de dyreste. Man kan så overveje, om det giver mening med en vagt på bestemte tidspunkter af byggefasen. F.eks. hvis man skal have installeret køkkener i en ny bygning, så kan en fysisk vagt være en god idé, når elementerne er ankommet til pladsen, for tyvene ved godt, hvornår der er noget værdifuldt at komme efter.

Hvem har overblikket?
Politiinspektør og leder af Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter, Jørgen Kjær, mener også, at det kan være en idé med periodevis vagtbemanding, da de organiserede tyvebander holder øje med pladser og sagtens kan finde på at vente med at bryde ind, til der er nok værdifulde ting at stjæle.

Men han siger også, at man generelt kommer langt i forebyggelsen ved at tage nogle generelle forholdsregler, som ofte bliver glemt.

– Især på store byggeprojekter, hvor der er mange entreprenører i gang på ét sted, kan det være svært at bevare overblikket over, hvem der kommer og går, og med hvem der ejer hvilke maskiner og hvilket værktøj. Der kan det være en kæmpe fordel at udpege en hovedansvarlig for hele pladsen, også selvom der er mange forskellige virksomheder til stede på den, siger han.

– Belysning er et andet simpelt, men vigtigt redskab. Hvis alle kan kigge ind på pladsen, så kan alle også se, hvis nogen er ved at stjæle noget, og det virker meget forebyggende – ligesom ordentlig belysning på villaveje virker forebyggende mod indbrud.

Jørgen Kjær opfordrer også til, at alle på en byggeplads mærker deres værktøj og deres maskiner, og til at store maskiner parkeres, så de ikke uden videre kan flyttes ubemærket – og til at man generelt tænker sig om, før man går hjem.

12 gode råd fra Stark og G4S

1. Sørg for, at sikringsforanstaltningerne fra starten tænkes ind i logistik og planlægning.
Så undgår du, at de besværliggør produktionen eller i værste fald forsinker den.

2. Tænk over, hvad der betyder mest for dig at miste – ikke bare i kr. og øre, men også hvor lang tid
det tager at skaffe nyt. Gem de værdifulde og tyvetækkelige genstande væk, så de er vanskelige
for tyven at fjerne og komme til.

3. Hvis det er muligt, så lav et prioriteret sikret område på pladsen, hvor værdier opbevares og overvåges.

4. Byggepladsen ændrer sig over tid i takt med byggeriets faser. Tjek derfor, at det, der stod sikkert i går,
også står sikkert i dag.

5. Undlad at have mere stående på pladsen end højst nødvendigt i løbet af hver fase af byggeriet.

6. Prioritér orienteringslys, da lyset skræmmer tyven væk.

7. Brug alarmgivere på skure og container. Tjek, at de er slået til hver dag, når du går.

8. Brug videoovervågning med signal til kontrolcentral. Tjek jævnligt, at overvågningen virker.

9. Skilt med den anvendte alarm og overvågning.

10. Få ting væk fra hegnet, så de ikke bare kan fiskes over.

11. Det kan være din håndværkerkollegas ubetænksomhed, der påkalder tyvens opmærksomhed.
Gør derfor sikkerhed til et fælles projekt på hele pladsen.

12. Ha’ system og orden på tingene under hele byggeriet.

Print din egen tjekliste ud
Byggekoncernen Stark har sammen med sikkerhedsfirmaet G4S lavet en tjekliste, man med fordel kan printe ud og krydse af hver dag inden fyraften.

Er hele tjeklisten krydset af, før sidste mand forlader pladsen, så er du stadig ikke garanteret mod tyverier, men du har gjort rigtig meget for at besværliggøre tyvenes arbejde og for at undgå at friste svage sjæle.

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]

Nyt MasterClass-forløb: Anerkendt forretningsudvikler klæder fynske SMV’ere på til en foranderlig verden

Fynske Bank og Fynsk Erhverv tilbyder nu i samarbejde en helt ny MasterClass for fynske SMV’er, der får mulighed for at styrke deres forretningsmodel gennem et forløb med den anerkendte forretningsudvikler Michael N. Wilkens. Han har erfaring med strategiarbejde i mere end 200 danske og internationale virksomheder og oplever stor succes med sit fokus på […]

Lucia Care: Boost produktiviteten og arbejdsglæden

Dyb træthed er i dag et problem mange oplever, hvilket er med til at reducere både arbejdsglæden, kreativiteten og performance i de danske virksomheder. For at komme problemet til livs, har speciallægerne Nanna Kirkebjerg og Christian Bøving fra Lucia Care invitereret partnervirksomheder til foredrag om danskernes søvnudfordringer.

Lyt til erhvervslivet

De kommunale budgetter for det kommende år er på plads, og det afslører, at 2025 er kommunalt valgår. Fyn er et naturligt arbejdskraftopland for enhver virksomhed, uanset postnummer. Eller burde i hvert fald være det. Desværre har vi en utilstrækkelige kollektiv trafik, der gør det vanskeligere at tiltrække dygtige medarbejdere udenfor Odense og de fynske købstæder. Det kalder på en plan og på handling.

Orifarm: Imponerende vækstrejse bygger på mod og ambitioner

Orifarms imponerende vækstrejse har fra starten været præget af at tænke ud over Danmarks grænser. I dag ser virksomheden et stort potentiale for Odense inden for Life Science, som kan være med til at styrke hele Fyn.