Nyheder, Tips og gode råd • 05/11/2014

Sikkerhedschefer: Sådan sikrer du dig mod tyveri fra byggepladser

Tyveri fra byggepladser er et stort problem i Danmark og en enorm udgift for det danske erhvervsliv. Men der er ting, man kan gøre for at sikre sig bedst muligt. “Man kan kombinere mekanisk og elektronisk sikring”, siger sikkerhedschef fra Stark – “og husk at fordele ansvaret over byggepladsen,” supplerer lederen af Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter. 

Dansk Byggeri lavede sidste år en rapport, som viste, at tyverier fra danske byggepladser koster Danmark 600 mio. kr. om året. 60 procent af det beløb bruges på nyindkøb og 40 procent på spildtid, hvor byggepladserne står stille.

Der stjæles alt fra brændstof og kabler til store gravemaskiner, og det er ifølge politiet i stigende grad professionelle bander fra både udlandet og Danmark, der står bag.

Antallet af anmeldelser om tyverier fra byggepladser er faktisk faldet fra ca. 2.000 om året i 2008 til ca. 1.200 nu, fortæller politiinspektør Jørgen Kjær, chef for Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter, til Fynsk Erhverv, men han betvivler ikke branchens tal om selve værdien af det stjålne, og han understreger, at der kan ligge mange ting til grund for faldet i anmeldelser – de store tyverier kan f.eks. være i stigning – det ved han ikke.

Jørgen Kjær oplyser også, at politiet opklarer omkring 11-12 procent af tyverierne fra byggepladser.

Hos Fynsk Erhverv hører vi ofte om medlemmer, som har store problemer med tyverier – både fra byggepladser og fra lagre og opmagasineringspladser – og vi taler jævnligt med Folketingspolitikere om problemstillingen, som slet ikke er ukendt på Christiansborg. Men der er kun så meget, politikerne og politiet kan gøre ved sagen; virksomheder er nødt til selv at gøre alt, hvad de kan, for at sikre sig mod tyverier.

Både mekanisk og elektronisk sikring
Jan Lindegaard, sikkerhedschef i byggekoncernen Stark, fortæller til Fynsk Erhverv, at mange byggepladser med fordel kan kombinerer mekanisk sikring, som stærke låse og tunge hegn, med elektroniske systemer, som overvågning, lys på pladsen og alarmer. (Se Stark og vagtselskabet G4S’ 12 gode råd mod tyveri fra byggepladser nederst i artiklen.)

– Der kommer hele tiden ny teknologi til, som f.eks. GPS-signaler, man kan implementere i værdifulde ting eller usynligt DNA-blæk, man kan putte på sit værktøj. Der kan sagtens komme gode og effektive innovationer, men de almindelige mekaniske og elektriske sikringssystemer er stadig grundstammen, når man vil forhindre tyverier, fortæller Jan Lindegaard, og fortsætter:

“Især på store byggeprojekter, hvor der er mange entreprenører i gang på ét sted, kan det være svært at bevare overblikket over, hvem der kommer og går, og med hvem der ejer hvilke maskiner og hvilket værktøj. Der kan det være en kæmpe fordel at udpege en hovedansvarlig for hele pladsen, også selvom der er mange forskellige virksomheder til stede på den.”

– På samme måder er en vagt nok blandt de mest effektive måder til at afskrække tyve, men det er så også én af de dyreste. Man kan så overveje, om det giver mening med en vagt på bestemte tidspunkter af byggefasen. F.eks. hvis man skal have installeret køkkener i en ny bygning, så kan en fysisk vagt være en god idé, når elementerne er ankommet til pladsen, for tyvene ved godt, hvornår der er noget værdifuldt at komme efter.

Hvem har overblikket?
Politiinspektør og leder af Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter, Jørgen Kjær, mener også, at det kan være en idé med periodevis vagtbemanding, da de organiserede tyvebander holder øje med pladser og sagtens kan finde på at vente med at bryde ind, til der er nok værdifulde ting at stjæle.

Men han siger også, at man generelt kommer langt i forebyggelsen ved at tage nogle generelle forholdsregler, som ofte bliver glemt.

– Især på store byggeprojekter, hvor der er mange entreprenører i gang på ét sted, kan det være svært at bevare overblikket over, hvem der kommer og går, og med hvem der ejer hvilke maskiner og hvilket værktøj. Der kan det være en kæmpe fordel at udpege en hovedansvarlig for hele pladsen, også selvom der er mange forskellige virksomheder til stede på den, siger han.

– Belysning er et andet simpelt, men vigtigt redskab. Hvis alle kan kigge ind på pladsen, så kan alle også se, hvis nogen er ved at stjæle noget, og det virker meget forebyggende – ligesom ordentlig belysning på villaveje virker forebyggende mod indbrud.

Jørgen Kjær opfordrer også til, at alle på en byggeplads mærker deres værktøj og deres maskiner, og til at store maskiner parkeres, så de ikke uden videre kan flyttes ubemærket – og til at man generelt tænker sig om, før man går hjem.

12 gode råd fra Stark og G4S

1. Sørg for, at sikringsforanstaltningerne fra starten tænkes ind i logistik og planlægning.
Så undgår du, at de besværliggør produktionen eller i værste fald forsinker den.

2. Tænk over, hvad der betyder mest for dig at miste – ikke bare i kr. og øre, men også hvor lang tid
det tager at skaffe nyt. Gem de værdifulde og tyvetækkelige genstande væk, så de er vanskelige
for tyven at fjerne og komme til.

3. Hvis det er muligt, så lav et prioriteret sikret område på pladsen, hvor værdier opbevares og overvåges.

4. Byggepladsen ændrer sig over tid i takt med byggeriets faser. Tjek derfor, at det, der stod sikkert i går,
også står sikkert i dag.

5. Undlad at have mere stående på pladsen end højst nødvendigt i løbet af hver fase af byggeriet.

6. Prioritér orienteringslys, da lyset skræmmer tyven væk.

7. Brug alarmgivere på skure og container. Tjek, at de er slået til hver dag, når du går.

8. Brug videoovervågning med signal til kontrolcentral. Tjek jævnligt, at overvågningen virker.

9. Skilt med den anvendte alarm og overvågning.

10. Få ting væk fra hegnet, så de ikke bare kan fiskes over.

11. Det kan være din håndværkerkollegas ubetænksomhed, der påkalder tyvens opmærksomhed.
Gør derfor sikkerhed til et fælles projekt på hele pladsen.

12. Ha’ system og orden på tingene under hele byggeriet.

Print din egen tjekliste ud
Byggekoncernen Stark har sammen med sikkerhedsfirmaet G4S lavet en tjekliste, man med fordel kan printe ud og krydse af hver dag inden fyraften.

Er hele tjeklisten krydset af, før sidste mand forlader pladsen, så er du stadig ikke garanteret mod tyverier, men du har gjort rigtig meget for at besværliggøre tyvenes arbejde og for at undgå at friste svage sjæle.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]

Er du ny direktør i Fynsk Erhverv?

Vil du arbejde dedikeret for at fremme rammer og vilkår for det fynske erhvervsliv? Fynsk Erhverv mangler en visionær direktør med kommerciel forståelse og politisk tæft. Hvis det er dig, får du mulighed for at blive frontpersonen for Fyns erhvervslivs mest interessante netværksorganisation! Tæt på medlemmerne Fynsk Erhverv er en medlemsfinansieret organisation, som arbejder benhårdt […]

CFB Industri i vækst: Ledelse, fusion og strategi

Det er sjældent, at virksomhedsfusioner og generationsskifter forløber uden gnidninger, og slet ikke, når begge dele sker samtidig. Men det er ikke desto mindre i store træk, hvad der skete for CFB Industri