Nyheder • 17/12/2014

Se hvor danskerne helst vil arbejde

Konsulenthuset Universum laver hvert år en stor undersøgelse blandt danskere,  ansat i forskellige brancher og blandt forskellige kategorier af danske studerende om, hvem de ser som den ideelle arbejdsgiver. Over en bred kam er det de store, kendte private virksomheder, der er mest populære i 2014.

Der har været én gennemgående tendens i  konsulenthusets Universums danske lister over attraktive arbejdspladser de senere år: de store, kendte virksomheder er mest populære, og således også i år. Virksomheder som Lego, Google, Carlsberg, Novo og A.P. Møller Mærsk topper hos både studerende og folk i arbejde.

– De kendte organisationer topper listerne af forskellige årsager. Det er her, man går ud fra, der er bedst karrieremuligheder, og der kan også være mere prestige forbundet med at arbejde et stort

“Bare sidste år var de offentlige arbejdspladser mere populære, og for 10-15 år siden var de langt mere populære end i dag.”

sted, men mest af alt skyldes det, at de er mere kendte. Folk i undersøgelsen bliver bedt om at vælge en ideel arbejdsgiver, og så vil de organisationer, den brede offentlighed bedst kender, altid toppe de andre. Det kan jo godt være, at Sparekassen Fyn er en fantastisk arbejdsplads, men hvis der ikke er nok, der kender den, så kommer den heller ikke i top i en national rundspørge, fortæller Jesper Dansholm, Country Manager for Danmark hos Universum, til Fynsk Erhverv.

At Lego, som ligger i Billund, topper årets liste, viser til gengæld, at en virksomhed ikke nødvendigvis behøver ligge i København, for at blive populær.

– Man skal huske på, at folk bliver bedt om at udpege en ideel arbejdsgiver, og altså ikke nødvendigvis én, de kunne tænke sig at arbejde for i morgen. I virkeligheden vil praktiske hensyn såsom geografi nok betyde en del for de fleste, siger Jesper Dansholm.

Direktør i Fynsk Erhverv, Jytte Reinholdt, mener, at virksomhederne på listerne viser, at det er vigtigt, at også fynske virksomheder gør noget ud af deres branding.

– Når en virksomhed som Lego, der ligger i Billund, kommer ind på førstepladsen, så er det tydeligt, at kendte, populære arbejdspladser ikke nødvendigvis har noget at gøre med en placering i København. Det skal vi huske på her på Fyn. Vi har brug for at brande vores virksomheder bedre, så deres omdømme som gode arbejdspladser bliver kendt i hele landet, siger Jytte Reinholdt.

Se alle listerne for Danmark her.

Se hvilke arbejdspladser folk fra hele verden finder mest interessante her.

På verdensplan er Google den mest attraktive arbejdsplads i 2014 efterfulgt af navne som PriceWaterHouseCoopers, BMW, Ernst & Young, Microsoft og Apple.

Tiltro til det private erhvervsliv
Universums ranglister laves i en lang række lande, heriblandt Danmark. Både offentlige og private arbejdspladser tæller med, så det er faktisk bemærkelsesværdigt, at de private virksomheder dominerer så voldsomt, som det er tilfældet i 2014.

– Det er noget, der har ændret sig med årene. Bare sidste år var de offentlige arbejdspladser mere populære, og for 10-15 år siden var de langt mere populære end i dag, fortæller Jesper Dansholm, og fortsætter:

– Dengang var der en lang række offentlige institutioner og offentligt ejede virksomheder, som havde mere prestige, end det er tilfældet i dag. I en periode lige efter finanskrisen blev offentlige arbejdspladser pludselig igen meget populære, fordi de blev anset som en sikker havn, men i takt med, at det har været en række nedskæringer mange steder i det offentlige, er det ry blevet ændret. Samtidig er danskerne igen begyndt at tro på fremgang i det private erhvervsliv.

Karriere mindre vigtigt end prestige
Selvom en årsag til de fraværende offentlige arbejdspladser på Universums lister ifølge Jesper Dansholm bl.a. skyldes, at der ikke længere er så mange offentlige arbejdspladser, som anses som særligt prestigefyldte, så er der samtidig en ny tendens blandt både studerende og folk i arbejde til at vægte prestige mindre, når de skal pege på en ideel arbejdsgiver.

– For nogle år siden var A.P. Møller Mærsk den mest populære arbejdsgiver herhjemme, fordi det var den, der var forbundet med mest prestige. Mærsk ligger stadig højt oppe på vores lister, men det er på grund af nogle andre ting nu, forklarer Jesper Dansholm til Fynsk Erhverv.

– A.P. Møller Mærsk scorer højt, fordi folk kan forestille sig en international karriere der. Det er så at sige blevet vigtigere end manchetknapper.

Her er de danske ingeniører/naturvidenskabelige ansattes ideelle arbejdspladser:

Ingeniør

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her er de danske handels- og forretningsansattes ideelle arbejdsgivere i 2014:

Handel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her er de danske ingeniør/naturvidenskabelige studerendes ideelle arbejdspladser i 2014:

Ingeniørstuderende

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her er de danske handelstuderendes ideelle arbejdspladser i 2014:

Handelsstuderende

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her er de danske jurastuderendes ideelle arbejdspladser i 2014:

Jurastuderende

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]

Er du ny direktør i Fynsk Erhverv?

Vil du arbejde dedikeret for at fremme rammer og vilkår for det fynske erhvervsliv? Fynsk Erhverv mangler en visionær direktør med kommerciel forståelse og politisk tæft. Hvis det er dig, får du mulighed for at blive frontpersonen for Fyns erhvervslivs mest interessante netværksorganisation! Tæt på medlemmerne Fynsk Erhverv er en medlemsfinansieret organisation, som arbejder benhårdt […]

CFB Industri i vækst: Ledelse, fusion og strategi

Det er sjældent, at virksomhedsfusioner og generationsskifter forløber uden gnidninger, og slet ikke, når begge dele sker samtidig. Men det er ikke desto mindre i store træk, hvad der skete for CFB Industri