Debat • 28/05/2019

Debat: Sæt fokus på det fynske erhvervslivs fremtid

Fyn fra oven

Om en uge er der valg til Folketinget. Bag os ligger tre ugers valgkamp, og med mindre en større slutspurt bliver sat ind, så har det været en valgkamp, hvor erhvervslivet har fået ganske få ord og endnu færre løfter med på vejen.

I stedet har valgkampen – den længste siden 1974 – budt på skræmmende billeder om en utryg fremtid for Danmark, hvis der ikke bliver sat grænsebomme op og sendt mennesker ud af landet. Forventningerne til fremtidens niveau af dansk velfærd har løftet sig op mod de skyer, som de politiske klima-løfter skal sørge for forbliver rene og hvide, og arbejdsmarkedet er åbenbart noget, det gælder om at komme væk fra. Spørgsmålet om tilbagetrækning til en tid som pensionist er noget nær det nærmeste, vi er kommet erhvervslivets virke.

På det fynske erhvervslivs vegne undrer jeg mig, og jeg er også bekymret for, hvad det manglende erhvervspolitiske fokus betyder. Erhvervslivet har økonomisk medgang og vækst, og netop derfor bør der tænkes i reformer og langsigtede løsninger, der sikrer virksomhederne konkurrencekraft i form af velkvalificeret arbejdskraft, forenklinger og afbureaukratisering samt attraktive rammer, der gør det muligt også på sigt at sikre finansieringen af vort velfærdssamfund.

Det er altså nu, vi skal sikre fremtiden. Og vi har i en undersøgelse i Det fynske Erhvervspanel afdækket, hvilke forhold, der har højeste prioritet i det fynske erhvervsliv. Derfor opfordrer vi i Fynsk Erhverv nu de fynske kandidater til at bruge den sidste uges valgkamp på erhvervslivet og fremtidens erhvervspolitik.

Det skal handle om infrastruktur. Fyn binder Danmark sammen trafikalt, og derudover er den centrale placering et vigtigt argument for virksomheder, der gerne vil have udgangspunkt midt i landet. Afgifterne for at køre over Storebæltsbroen er stadig en for stor udskrivning for erhvervslivet. Og på motorvejen bliver godstransporten og pendlerne forsinkede og frustrerede over trængslen. Derfor appellerer vi til at finde sammen på tværs af partierne til at sikre de nødvendige investeringer i en velfungerende og konkurrencedygtig infrastruktur på Fyn, så nye og eksisterende virksomheder kender vilkårene for deres forretning og kan udvikle sig på et oplyst grundlag.

Stadig flere og flere virksomheder har svært ved at skaffe tilstrækkelig og vel kvalificeret arbejdskraft. Det kommer vi til at mærke. Vi ser virksomheder, der har opgivet nye tiltag, da det ikke er lykkedes at finde de rigtige medarbejdere i ansøgerfeltet. Samtidig er der arbejdspladser, der har job, som ikke bliver besat, fordi der ikke er et ansøgerfelt. Så vi kigger i virksomhederne ud over grænserne for at finde medarbejdere. Det er både administrativt og økonomisk tungt, og vi ser gerne beløbsgrænsen sænket, så flere jobs i forskellige branchen kan besættes med velkvalificerede ansatte fra andre dele af verden end EU. Det kræver politisk mod og vilje – den vil vi gerne se omsat straks efter dette valg.

Klima-politikken er et vigtigt emne, også for erhvervslivet. Flere og flere virksomheder arbejder bæredygtigt, omstiller sig og investerer, så f.eks. forureningen og forbruget af emballager og andre affaldsprodukter kan mindskes. Men det koster penge at være ’first mover’. Derfor efterspørger fynske virksomheder nye økonomiske incitamenter til at sætte fart på omstillingen til bæredygtig produktion. På samme vis har mange fynske virksomheder fokus på digitalisering og automatisering. Det kræver udrulning af en digital infrastruktur, der kan understøtte IOT og AI i produkter og virksomheder.

Vi ønsker alle kandidater på tværs af partier et godt valg og ser frem til at fortsætte den gode dialog. Brug resten af valgkampen til at vise klare holdninger og visioner for et godt erhvervsklima, og giv os fynske erhvervsledere det bedste grundlag at gå til stemmeurnerne på og sætte vores kryds.

Af Henrik Neelmeyer, formand for Fynsk Erhverv og adm. direktør på Egeskov

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]