Debat • 28/05/2019

Debat: Sæt fokus på det fynske erhvervslivs fremtid

Fyn fra oven

Om en uge er der valg til Folketinget. Bag os ligger tre ugers valgkamp, og med mindre en større slutspurt bliver sat ind, så har det været en valgkamp, hvor erhvervslivet har fået ganske få ord og endnu færre løfter med på vejen.

I stedet har valgkampen – den længste siden 1974 – budt på skræmmende billeder om en utryg fremtid for Danmark, hvis der ikke bliver sat grænsebomme op og sendt mennesker ud af landet. Forventningerne til fremtidens niveau af dansk velfærd har løftet sig op mod de skyer, som de politiske klima-løfter skal sørge for forbliver rene og hvide, og arbejdsmarkedet er åbenbart noget, det gælder om at komme væk fra. Spørgsmålet om tilbagetrækning til en tid som pensionist er noget nær det nærmeste, vi er kommet erhvervslivets virke.

På det fynske erhvervslivs vegne undrer jeg mig, og jeg er også bekymret for, hvad det manglende erhvervspolitiske fokus betyder. Erhvervslivet har økonomisk medgang og vækst, og netop derfor bør der tænkes i reformer og langsigtede løsninger, der sikrer virksomhederne konkurrencekraft i form af velkvalificeret arbejdskraft, forenklinger og afbureaukratisering samt attraktive rammer, der gør det muligt også på sigt at sikre finansieringen af vort velfærdssamfund.

Det er altså nu, vi skal sikre fremtiden. Og vi har i en undersøgelse i Det fynske Erhvervspanel afdækket, hvilke forhold, der har højeste prioritet i det fynske erhvervsliv. Derfor opfordrer vi i Fynsk Erhverv nu de fynske kandidater til at bruge den sidste uges valgkamp på erhvervslivet og fremtidens erhvervspolitik.

Det skal handle om infrastruktur. Fyn binder Danmark sammen trafikalt, og derudover er den centrale placering et vigtigt argument for virksomheder, der gerne vil have udgangspunkt midt i landet. Afgifterne for at køre over Storebæltsbroen er stadig en for stor udskrivning for erhvervslivet. Og på motorvejen bliver godstransporten og pendlerne forsinkede og frustrerede over trængslen. Derfor appellerer vi til at finde sammen på tværs af partierne til at sikre de nødvendige investeringer i en velfungerende og konkurrencedygtig infrastruktur på Fyn, så nye og eksisterende virksomheder kender vilkårene for deres forretning og kan udvikle sig på et oplyst grundlag.

Stadig flere og flere virksomheder har svært ved at skaffe tilstrækkelig og vel kvalificeret arbejdskraft. Det kommer vi til at mærke. Vi ser virksomheder, der har opgivet nye tiltag, da det ikke er lykkedes at finde de rigtige medarbejdere i ansøgerfeltet. Samtidig er der arbejdspladser, der har job, som ikke bliver besat, fordi der ikke er et ansøgerfelt. Så vi kigger i virksomhederne ud over grænserne for at finde medarbejdere. Det er både administrativt og økonomisk tungt, og vi ser gerne beløbsgrænsen sænket, så flere jobs i forskellige branchen kan besættes med velkvalificerede ansatte fra andre dele af verden end EU. Det kræver politisk mod og vilje – den vil vi gerne se omsat straks efter dette valg.

Klima-politikken er et vigtigt emne, også for erhvervslivet. Flere og flere virksomheder arbejder bæredygtigt, omstiller sig og investerer, så f.eks. forureningen og forbruget af emballager og andre affaldsprodukter kan mindskes. Men det koster penge at være ’first mover’. Derfor efterspørger fynske virksomheder nye økonomiske incitamenter til at sætte fart på omstillingen til bæredygtig produktion. På samme vis har mange fynske virksomheder fokus på digitalisering og automatisering. Det kræver udrulning af en digital infrastruktur, der kan understøtte IOT og AI i produkter og virksomheder.

Vi ønsker alle kandidater på tværs af partier et godt valg og ser frem til at fortsætte den gode dialog. Brug resten af valgkampen til at vise klare holdninger og visioner for et godt erhvervsklima, og giv os fynske erhvervsledere det bedste grundlag at gå til stemmeurnerne på og sætte vores kryds.

Af Henrik Neelmeyer, formand for Fynsk Erhverv og adm. direktør på Egeskov

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.

Unge ledere skal styrkes i nye netværk hos Fynsk Erhverv

Hos Fynsk Erhverv åbnes dørene nu til et helt særligt Young Pro-netværk, der skal hjælpe unge ledere med at udvikle sig fagligt og personligt i et fortroligt og inspirerende forum. Thomas Olsen, som er udpeget til at facilitere netværket, bringer mere end 20 års erfaring med ledelse og udvikling af nye ledere ind i projektet. […]

BCM Transtech: Fra lokal maskinfabrik til global markedsleder

Broby: Da BCM Transtech besluttede at satse alt på en enkelt niche, ændrede det virksomhedens kurs for altid. Fra at have været en klassisk, lokal maskinfabrik med et bredt fokus på at løse alle nærværende udfordringer, blev fokus i begyndelsen af 2000’erne skarpt rettet mod ét enkelt marked. Den strategi har gjort dem til verdens […]

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]

Nyt MasterClass-forløb: Anerkendt forretningsudvikler klæder fynske SMV’ere på til en foranderlig verden

Fynske Bank og Fynsk Erhverv tilbyder nu i samarbejde en helt ny MasterClass for fynske SMV’er, der får mulighed for at styrke deres forretningsmodel gennem et forløb med den anerkendte forretningsudvikler Michael N. Wilkens. Han har erfaring med strategiarbejde i mere end 200 danske og internationale virksomheder og oplever stor succes med sit fokus på […]

Lucia Care: Boost produktiviteten og arbejdsglæden

Dyb træthed er i dag et problem mange oplever, hvilket er med til at reducere både arbejdsglæden, kreativiteten og performance i de danske virksomheder. For at komme problemet til livs, har speciallægerne Nanna Kirkebjerg og Christian Bøving fra Lucia Care invitereret partnervirksomheder til foredrag om danskernes søvnudfordringer.

Lyt til erhvervslivet

De kommunale budgetter for det kommende år er på plads, og det afslører, at 2025 er kommunalt valgår. Fyn er et naturligt arbejdskraftopland for enhver virksomhed, uanset postnummer. Eller burde i hvert fald være det. Desværre har vi en utilstrækkelige kollektiv trafik, der gør det vanskeligere at tiltrække dygtige medarbejdere udenfor Odense og de fynske købstæder. Det kalder på en plan og på handling.

Orifarm: Imponerende vækstrejse bygger på mod og ambitioner

Orifarms imponerende vækstrejse har fra starten været præget af at tænke ud over Danmarks grænser. I dag ser virksomheden et stort potentiale for Odense inden for Life Science, som kan være med til at styrke hele Fyn.