Nyheder • 18/11/2014

Sådan startede Claus Meyer sin virksomhed

Den kendte kok og forretningsmand Claus Meyer har netop solgt sin forretning, ‘Meyer’, til den britiske kapitalfond IK Investment Partners. Til Fynsk Erhvervs Handelskonference i september måned fortalte Claus Meyer om, hvordan historien om de igennem tiden mange forretninger startede. 

Claus Meyer har i denne uge solgt sin virksomhed til den britiske kapitalfond IK Investment partners, der købte den sammen med gourmetvirksomheden Løgismose til en samlet pris på 800 mio. kr.

Salget indebærer, at Claus Meyer og familien Grønlykke, der står bag Løgismose, bruger 30 procent af deres fortjeneste ved salget til at investere i det nye selskab, hvilket betyder, at Claus Meyer og familien Grønlykke hver især får en gevinst på omkring 280 millioner kroner.

På Fynsk Erhvervs Handelskonference i september var Claus Meyer én af dagens hovedtalere, og han fortalte bl.a. om, hvordan han igennem sine mange forretninger er blevet motiveret af idéen om, at han vil ændre den danske madkultur.

Et ophold i Frankrig som ung fik ham til at indse, at den danske madkultur i 1970´erne lod meget tilbage at ønske, og alle Meyers mange – og meget forskellige – forretningseventyr har været forgreninger af et samlet forsøg på, at få os til at spise bedre og tage mad mere seriøst.

Lige fra den spæde start som leder af kantinen på Handelshøjskolen i København til de senere restauranter, tv-optrædender og fødevareproduktioner har det været en kulturændring snare end forretningsdrømme, der har været brændstoffet bag Meyers virksomheder.

Ingen vækstplaner
I videoen foroven taler Claus Meyer bl.a. om, hvordan han aldrig har navigeret efter forretningsplaner eller store vækstønsker, og om, hvordan han faktisk passer meget godt ind i en kritik, han havde læst i Børsen, om ejerledere, der manglede vækstplaner og brugte for meget tid på fagligt arbejde og personalespørgsmål.

– Jeg har mest haft fokus på at starte nye ting op, ikke på at gøre de nuværende ting større, fortæller Claus Meyer.

ESG-strategien er bestyrelsens ansvar – Er din SMV-bestyrelse klædt på?

Af Professor Annabeth Aagaard, Aarhus Universitet I takt med at EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) trækker virksomhederne tættere på en ny virkelighed, står danske SMV’er over for en afgørende transformation. CSRD kræver, at store virksomheder systematisk rapporterer på en lang række ESG-parametre, herunder deres samlede CO₂-aftryk. Dette indebærer ikke blot deres egen udledning (Scope […]

Direktør Jytte Reinholdt forlader Fynsk Erhverv i 2025

Efter 17 år som direktør har Jytte Reinholdt meddelt Fynsk Erhvervs bestyrelse, at hun ønsker at overlade stafetten til en ny direktør i løbet af 2025. Beslutningen vil først træde i kraft, når en passende afløser er fundet. “Under Jytte Reinholdts ledelse har Fynsk Erhverv gennemgået en markant udvikling. Organisationen og bestyrelsen er blevet professionaliseret, […]

Revy-ejer: “Jeg er vant til at skabe noget ud af ingenting”

Lars Arvad er direktør og ejer af Odense Sommerrevy, en af Danmarks førende revyer. Virksomheden drives i dag med en professionel bestyrelse og et strategisk fokus, der sikrer både kunstnerisk og økonomisk succes. Lars Arvad har selv haft en central rolle i udviklingen, fra at stå for alt i starten til at samarbejde med erhvervsfolk, […]

Nytårskur og boblende netværk

Til årets nytårskur i Fynsk Erhverv var huset fyldt med engagerede medlemmer, der kom til en inspirerende eftermiddag fyldt med netværk, videndeling og spændende oplæg om det nye års muligheder og udfordringer for erhvervslivet. Bestyrelsesleder Henrik Neelmeyer bød velkommen og satte ord på nogle af de muligheder, 2025 kan bringe for erhvervet. Direktør Jytte Reinholdt […]

Nytårshilsen 2025

Når vi siger farvel til 2024 og byder 2025 velkommen, er det en oplagt anledning til at reflektere over året, der er gået, og se fremad mod de muligheder og udfordringer, der ligger foran os.

Flere fynske virksomheder står foran et generationsskifte

Behovet for generationsskifte blandt små og mellemstore virksomheder har aldrig været større, fordi mange ejere nærmer sig pensionsalderen, samtidig med at flere ejere allerede sælger deres livsværk, når de er 45-50 år gamle.

Lokal vidensdeling driver udviklingen af HR-rollen

HR har en unik mulighed for at tage en endnu mere aktiv rolle i udviklingen af fremtidens bæredygtige organisationer. Og det er præcis, hvad virksomhederne i Fynsk Erhvervs HR-netværk gør. Fynsk Erhvervs HR-netværk er vi ikke bare med på sidelinjen – vi er med til at sætte kursen. HR er ikke blot en støttefunktion eller […]

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.