Nyheder • 05/11/2015

Rekordmange danske virksomheder står overfor ejerskifte – få sparring til det hos Fynsk Erhverv

81,5 procent af alle private danske virksomheder er ejerledede, og 23.000 af dem står over for et ejerskifte de næste 10 år. Det viser CBS-rapporten ‘Ejerledelse i Danmark, som kortlægger samtlige danske, ejerledede virksomheder. Et ejerskifte kan være en krævende proces, men igennem Fynsk Erhvervs NEXT Level kan du få gode råd og sparring til processen i fortrolighed. 

Ifølge professorerne Morten Bennedsen og Kasper Meisner Nielsen står rekordmange ejerledede, danske virksomheder over for et ejerskifte inden for det næste årti. Det skriver de i rapporten Ejerledelse i Danmark.

bestyrelsesfrekvensEjerskabsstrukturen i Danmark er karakteriseret ved, at der er meget få ejere i de små og mellemstore virksomheder. Samlet set er 67 procent af alle danske aktie- og anpartsselskaber ejet af en enkelt person, og i 81,5 procent af alle private virksomheder i Danmark er den kontrollerende ejer også direktør. Det er 43.000 virksomheder. Af dem skal 23.000 igennem et ejerskifte i løbet af de kommende 10 år.

– Det kan være vigtigt at huske for rådgiverne af de danske virksomheder, at vi har så mange ejerledede virksomheder. Beslutningsgange, incitamenter og hele virksomhedskulturen er oftest stærkt præget af den enkelte ejerleder i disse virksomheder, og det kan have en afgørende rolle for rådgivernes rolle i forhold til virksomhederne, udtaler Morten Bennedsen, Hoffman-professor ved Insead i Frankrig, og fortsætter:

– Samtidig har det en iboende udfordring, idet mange af disse markante ejerledere kan have svært ved at give slip på virksomhederne og overdrage ledelsen og ejerskabet til nye kræfter.

I 10.200 danske virksomheder er ejerlederen således over 65 år gammel. I 13.100 virksomheder er ejerlederen mellem 55 og 65 år. Det antages, at hele den første gruppe og halvdelen af den anden vil foretage ejerskifte inden for 10 år.

Hvordan ejerskiftene i disse virksomheder kommer til at forløbe, bliver afgørende for væksten i Danmark i den nære fremtid, vurderer Morten Bennedsen.

– De kommende år vil der være et stort pres på ejerskifter i danske ejerledede virksomheder. Den store udfordring er nu at skabe viden, udvikle fordeling_af_ejerledede_virksomheder_paa_aktiver_0værktøjer og komme i dialog med virksomhederne, så vi kan sikre de bedste overdragelser, siger han.

Den vigtige bestyrelse
I CBS-rapporten fastslås det endvidere, at kun én ud af 10 anpartselskaber har en bestyrelse.

– Det er interessant, at mange virksomheder ikke prioriterer at have en bestyrelse, fordi man måske ikke mener, det er værd at satse på. Det åbner for spørgsmålet, hvilken rolle bør bestyrelser have? Det er bare et af mange spørgsmål, tallene lægger op til, som vi vil, som vi vil arbejde videre med,  siger Morten Bennedsen.

I Jyllands Posten fortæller Oluf Hjortlund, formand for organisationen Ejerlederne, at ejerledere, der står over for et generationsskifte, meget ofte undervurderer, hvor svært det er at klare opgaven alene.

– Mange ejerledere synes – måske meget naturligt – at de har en fantastisk virksomhed. De tænker: “Den kunne jeg da sikkert sælge i morgen”. Men så let er det sjældent. Det er en kæmpe opgave. Det kræver klart overblik over, hvad virksomheden kan, hvad den rummer, kundeforhold, kontraktforhold, reguleringsforhold, og man kunne blive ved, siger han.

Start processen i Fynsk Erhverv
Lolle Schierff, udviklingschef i Fynsk Erhverv, fortæller, at flere af de virksomheder, som lige nu er med i NEXT Level netop tilmeldte sig for at få hjælp til et ejerskifte.

– NEXT Level er et forløb, hvor virksomheden i første omgang får tilknyttet én eller flere erfarne business advisorer, som skal sparre med virksomheden i et seriøst samarbejde i fuld fortrolighed. Et forekommende ejerskifte er en oplagt årsag til at få en ejerleder med erfaring og kundskab til at bistå med gode råd og sparring og et sæt friske øjne, der ser situationen udefra.

Er du interesseret i NEXT Level, så kontakt udviklingschef,  Lolle H. Schierff, på lhs@fynskerhverv.dk eller på tlf. 29 12 14 40.

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]