Nyheder • 02/11/2020

Rane Willerslev: Kreativitet kan skabes alle steder

Rane Willerslev Fynsk Erhverv ErhvervsTopmøde

Når Nationalmuseets direktør Rane Willerslev stiller sig på scenen – og foran kameraet – som taler ved årets topmøde i Fynsk Erhverv, har han et stort ønske på dagsordenen: Han vil gerne lægge kimen til, at kreativiteten får endnu mere plads i de fynske virksomheder i fremtiden:

Jeg tør godt sige, at jeg er ret optimistisk. Hele min karriere har været i tunge institutioner, og lige nu er jeg i Staten. Det er den tungeste af dem alle sammen, og når det kan løses dér, kan det løses alle steder.

Rane Willerslev er professor i social antropologi fra Aarhus Universitet, og han har desuden beviser på sin forskning med en kandidatgrad fra Manchester University og en ph.d. fra Cambridge University.

Rane Willerslev er i den brede befolkning kendt for sine ekspeditioner til Sibiriens ødemark, hvor han blandt andet har været pelsjæger, og selvom det måske ikke synes logisk, har han netop taget ledelsesideer med hjem fra Sibirien til Nationalmuseet:

“Jæger-samlerne har en egalitær, flad organisationsform, som jeg til en vis grad har implementeret i en statsorganisation. I stedet for en struktur, hvor alle beslutninger blev truffet i dødsstjernen i København, har vi decentraliseret organisationen og indført autonomi, så vi arbejder hen imod økonomisk selvbærende enheder, der hver især kan se målet med det, de laver, og som laver strukturelle alliancer, når det giver mening. Det kræver selvfølgelig tillid, og hvis noget går galt derude, så er det mit hoved, der ryger,” siger Rane Willerslev helt uden at lyde det mindste utryg ved at løbe den risiko.

Hvis man er helt klar med en kollektiv målsætning, så kan man helt afskaffe ledelsen.

Nogle gange sker det, at en ansat udtaler sig om noget i pressen, hvor jeg tænker, at det skal centraliseres. Men det skal det selvfølgelig ikke. For meget ledelse skaber flaskehalse, og det er demotiverende for de ansatte,” konstaterer Rane Willerslev.

Uformelle rum forløser vildt potentiale

Foruden idéen til den decentrale organisering, fik Rane Willerslev inspiration til udvikling og kreativitet med hjem fra Sibirien, og de tanker har aldrig været mere relevante, end de er nu.

“Daglig drift kommer meget hurtigt til at æde alle vores ressourcer i Danmark, og det er ødelæggende for nyskabelse og udvikling. Jæger-samlerne bruger måske 20 procent af deres tid på drift, og resten af tiden innoverer de og slapper af. De har opfundet våddragten og nogle vilde kajakker, længe før vi kendte til det,” siger museumsdirektøren.

Helt generelt er det super vigtigt at sikre råderum til de kreative processer, men det er især vigtigt i krisetider. Her skal man være villig til at satse lidt af kerneydelserne i bestræbelserne på at udvikle nyt.

Virkeligheden, der kommer efter corona-krisen, er helt sikkert en anden, end den var før,” konstaterer Rane Willerslev, som også lover, at tilhørerne ved topmødet får nogle redskaber, der kan hjælpe dem med at slippe kreativiteten løs i deres egne virksomheder efterfølgende.

“Det kræver ikke omstruktureringer at lave store ændringer. En af mulighederne er at opstille nogle uformelle rum uden hieraki. Der ligger et helt enormt potentiale i den kreative dynamik, der opstår, og lige så vigtigt er det, at man lige så let kan lukke det pågældende projekt ned igen, hvis det ikke bærer,” forklarer Rane Willerslev, der understreger, at de uformelle rum skal prioriteres højt og tages seriøst for ikke at blive kvalt i hverdagens drift.

“Det er selvfølgelig vigtigt, at der altid er fokus på den nødvendige drift, og der er jeg selv heldig at være omgivet af mennesker, der har stærke skills på det område, for det giver mere overskud til at tænke langsigtet og på udvikling. Det er en evig kamp, at driften ikke tager al tiden, og især i krisetider, men den kamp skal man tage,” slutter Rane Willerslev.

Accepter venligst statistikker, markedsføring cookies for at se denne video.

ESG-strategien er bestyrelsens ansvar – Er din SMV-bestyrelse klædt på?

Af Professor Annabeth Aagaard, Aarhus Universitet I takt med at EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) trækker virksomhederne tættere på en ny virkelighed, står danske SMV’er over for en afgørende transformation. CSRD kræver, at store virksomheder systematisk rapporterer på en lang række ESG-parametre, herunder deres samlede CO₂-aftryk. Dette indebærer ikke blot deres egen udledning (Scope […]

Direktør Jytte Reinholdt forlader Fynsk Erhverv i 2025

Efter 17 år som direktør har Jytte Reinholdt meddelt Fynsk Erhvervs bestyrelse, at hun ønsker at overlade stafetten til en ny direktør i løbet af 2025. Beslutningen vil først træde i kraft, når en passende afløser er fundet. “Under Jytte Reinholdts ledelse har Fynsk Erhverv gennemgået en markant udvikling. Organisationen og bestyrelsen er blevet professionaliseret, […]

Revy-ejer: “Jeg er vant til at skabe noget ud af ingenting”

Lars Arvad er direktør og ejer af Odense Sommerrevy, en af Danmarks førende revyer. Virksomheden drives i dag med en professionel bestyrelse og et strategisk fokus, der sikrer både kunstnerisk og økonomisk succes. Lars Arvad har selv haft en central rolle i udviklingen, fra at stå for alt i starten til at samarbejde med erhvervsfolk, […]

Nytårskur og boblende netværk

Til årets nytårskur i Fynsk Erhverv var huset fyldt med engagerede medlemmer, der kom til en inspirerende eftermiddag fyldt med netværk, videndeling og spændende oplæg om det nye års muligheder og udfordringer for erhvervslivet. Bestyrelsesleder Henrik Neelmeyer bød velkommen og satte ord på nogle af de muligheder, 2025 kan bringe for erhvervet. Direktør Jytte Reinholdt […]

Nytårshilsen 2025

Når vi siger farvel til 2024 og byder 2025 velkommen, er det en oplagt anledning til at reflektere over året, der er gået, og se fremad mod de muligheder og udfordringer, der ligger foran os.

Flere fynske virksomheder står foran et generationsskifte

Behovet for generationsskifte blandt små og mellemstore virksomheder har aldrig været større, fordi mange ejere nærmer sig pensionsalderen, samtidig med at flere ejere allerede sælger deres livsværk, når de er 45-50 år gamle.

Lokal vidensdeling driver udviklingen af HR-rollen

HR har en unik mulighed for at tage en endnu mere aktiv rolle i udviklingen af fremtidens bæredygtige organisationer. Og det er præcis, hvad virksomhederne i Fynsk Erhvervs HR-netværk gør. Fynsk Erhvervs HR-netværk er vi ikke bare med på sidelinjen – vi er med til at sætte kursen. HR er ikke blot en støttefunktion eller […]

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.