Nyheder • 22/06/2023

Odense sætter retning mod ”En storby med omtanke”

(kilde: VisitOdense)

Det er temaet for den nye Bystrategi 2023. Bag det ligger ambitionen om at være en storby, der tør gå modigt og ambitiøst til samfundets vigtigste udfordringer. som f.eks. det globale klima, hvor Odense vil være klimaneutral allerede i 2030, og de store velfærdsudfordringer generelt.

I planen ligger også en ambition om at være det attraktive valg for eksisterende og nye virksomheder, at videreudvikle verdens bedste robotby og skabe en attraktiv, åben og international by, der får talentfulde medarbejdere til at til og blive i Odense.

Bystrategien er Odense byråds vision og overordnede strategi for Odenses udvikling frem mod 2035.  Strategien indeholder en ny byudviklingsplan, der skal sætte retning for bæredygtig byudvikling og mobilitet, skabe en mere grøn by, binde byen sammen og skabe attraktive og levende bykvarterer frem mod 2035 efter følgende principper:

  1. Byudvikling indefra og ud
  2. Bæredygtig mobilitet og byudvikling i udviklingskorridorer
  3. Den grønne ring

Fynsk Erhverv har som det lokale erhvervslivs talerør læst planen og på den baggrund afgivet et høringssvar.

Erhvervslivet mener:

  • Overordnet set en interessant plan med gode perspektiver.
  • Vigtigt at udvikle en sammenhængende by, der får hverdagen til at fungere for borgere, virksomheder, leverandører m.fl.
  • Undlad at indføre nulemissionszoner i bymidten og at stille krav om omlastning af varer fra konventionel varedistribution til mindre, ikke-fossile køretøjer i udkanten af byen.
  • Løs det aktuelle problem med holdepladser til varedistributører, håndværkere og andre, der servicerer bymidtens butikker, dagligvareforretninger, restaurationer, cafeer, beboere m.fl.
  • Sikr tilgængelighed og fremkommelighed i udviklingskorridorerne
  • Indfør brint- eller el-busser i stedet for at etablere Letbanens etape 2
  • Samtænk lokal mobilitet med regional, national og international infrastruktur
  • Sørg for, at den grønne ring rundt om byen ikke på sigt bliver en hindring for fremtidig udvikling, f,.eks. af ny infrastruktur, arealudlæg til erhverv m.fl.
  • Bak op om nyt tilslutningsanlæg til den fynske motorvej i forbindelse med erhvervsområderne i kommunens vestlige del

Fynsk Erhverv deltager gerne i den videre udvikling og udmøntning af Bystrategi 2023.

Læs Forslag til Bystrategi 2023 for Odense Kommune her

Læs Fynsk Erhvervs høringssvar her

#Politik

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.

Ekspert: Virksomheder skal holde fokus på det væsentlige

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen