Nyheder • 22/01/2015

Nyt medlem: “Succes kræver struktur og kritisk masse”

Dansk Sprinkler Teknik er nyt medlem af Fynsk Erhverv – og en forholdsvis ny virksomhed med base i Odense, der er i voldsom vækst og forventer dobbelt så mange ansatte om tre år. Derfor vil de i højere grad professionalisere topledelsen og få hjælp til en ny struktur, og derfor har de meldt sig til Fynsk Erhvervs initiativ NEXT LEVEL.

Dansk Sprinkler Teknik blev startet i 2010 af to mænd, som regnede med, at rygraden af firmaet skulle være servicering af sprinkleranlæg. Men hurtigt blev det tydeligt, at det var i selve fremstillingen af anlæggene, de største forretningsmuligheder lå, og i dag står servicering af anlæg kun for omtrent 15 procent af forretningen – resten er produktionsvirksomhed.

Og den går det forrygende med: fra en omsætning på omkring 26 mio. i 2012 til 73 mio. i 2014, og der er ingen forventinger om, at fremgangen stopper foreløbig.

– For de store og tunge erhvervsbyggerier, der sluttede krisen altså i 2013, og vi får vores største ordrer fra store byggerier, så det går godt. Vi leverer ofte sprinkleranlæg til de helt store totalentrepriser, og vi er til stede i Danmark og i Norge og Sverige, og især i Norge forventer vi stor vækst. Vi regner med at have omkring dobbelt så mange ansatte om tre år, fortæller bestyrelsesformand i Dansk Sprinkler Teknik, Ivan Petz.

“Der er masser af stordriftsfordele, som betyder, at det er en stor konkurrencefordel at være i vækst.”

Af samme årsag har firmaet tilsluttet sig Fynsk Erhvervs nye tiltag NEXT LEVEL, hvor virksomheder kan få hjælp og sparring i form af business advisorer eller bestyrelsesmedlemmer.

– Vi vil gerne have professionaliseret øverste led af vores forretning og få strømlinet vores organisationsstruktur, især til fremtiden, hvor vi bliver større. Så vi vil gerne finde nogen til vores bestyrelse, som har erfaring med store, industrielle foretagender. Målet er, at vi får en professionel, arbejdende bestyrelse på omkring fem personer, siger Ivan Petz, der selv tiltrådte bestyrelsen i 2012 som den eneste udefrakommende.

Vækst gør ting nemmere
Dansk Sprinkler Teknik har altså både prøvet at være i stor vækst og forventer også at være det fremover, og det er ikke et scenarie, der skræmmer den fynske virksomhed.

– Rigtig mange ting bliver meget nemmere, når virksomheden bliver større. Vi kan tiltrække bedre arbejdskraft, vi har råd til at indkøbe bedre elementer, og vi kan lave vores produkter billigere. Der er masser af stordriftsfordele, som betyder, at det er en stor konkurrencefordel at være i vækst. Jeg vil sige, at det kræver to ting for at få varig succes i sin virksomhed: struktur og kritisk masse, siger Ivan Petz, og tilføjer:

– Derudover er held og hårdt arbejde også ret vigtigt.

30 brobizzer
Dansk Sprinkler Teknik fik bl.a. øjnene op for Fynsk Erhverv pga. vores kampagne mod broafgifterne på Storebæltsbroen.

– Det meste af vores arbejde foregår på Sjælland, og selvom vi har afdelinger både i Aalborg og i København, så har vi også en 30 brobizzer liggende. Vi har nogle rigtig gode og erfarne serviceringsfolk ansat, og de bor på Fyn, forklarer Ivan Petz.

Dansk Sprinkler Teknik er derfor blandt de mange fynske virksomheder, som hver dag mærker de konsekvenser, broafgiften har på konkurrenceevnen.

Hjemmelavede ingeniører
Når Ivan Petz skal forklare, hvad der har givet Dansk Sprinkler Teknik deres imponerende markedsandele på så kort tid, svarer han, at der er to ting, der ikke er til at komme udenom.

– Udover heldet og det hårde arbejde, så er specialisering og ekspertise entydigt det, der adskiller os på markedet. Vi specialiserer os især i det danske marked og i nærmarkederne, hvor de har tilsvarende lovgivning mht. brandmyndigheder og bygningsreglementer, som vi har herhjemme, forklarer Ivan Petz, og fortsætter:

– Det er især ingeniørarbejde, vi specialiserer os i, og vi har nu to unge ingeniører gående, som løbende bliver uddannede i sprinklerteknik. Det er et nicheområde, og en erfaren sprinkleringeniør er meget dyr at købe ind, så vi satser på at optræne vores egne eksperter. Lidt ligesom i OB.

En tydeligere kommune
Udover broafgifterne er Dansk Sprinkler Teknik godt tilfreds med det fynske erhvervsklima. Dog kunne de godt tænke sig, at Odense Kommune var lidt mere synlige og servicemindede.

– Det er ikke fordi, vi har haft brug for kommunen, men det kunne da være rart, at man kunne få en slags ‘velkomstpakke’ eller noget andet, hvor man ser, hvad kommunen kan hjælpe med – og hvordan. Det hører man i hvert fald om, at de er gode til mange andre steder, siger Ivan Petz, og slutter:

– På samme måde kunne selve kontakten til kommunen også strømlines og gøres nemmere, så man nemt og hurtigt kan finde frem til det eller dem, man har brug for.

 

ESG-strategien er bestyrelsens ansvar – Er din SMV-bestyrelse klædt på?

Af Professor Annabeth Aagaard, Aarhus Universitet I takt med at EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) trækker virksomhederne tættere på en ny virkelighed, står danske SMV’er over for en afgørende transformation. CSRD kræver, at store virksomheder systematisk rapporterer på en lang række ESG-parametre, herunder deres samlede CO₂-aftryk. Dette indebærer ikke blot deres egen udledning (Scope […]

Direktør Jytte Reinholdt forlader Fynsk Erhverv i 2025

Efter 17 år som direktør har Jytte Reinholdt meddelt Fynsk Erhvervs bestyrelse, at hun ønsker at overlade stafetten til en ny direktør i løbet af 2025. Beslutningen vil først træde i kraft, når en passende afløser er fundet. “Under Jytte Reinholdts ledelse har Fynsk Erhverv gennemgået en markant udvikling. Organisationen og bestyrelsen er blevet professionaliseret, […]

Revy-ejer: “Jeg er vant til at skabe noget ud af ingenting”

Lars Arvad er direktør og ejer af Odense Sommerrevy, en af Danmarks førende revyer. Virksomheden drives i dag med en professionel bestyrelse og et strategisk fokus, der sikrer både kunstnerisk og økonomisk succes. Lars Arvad har selv haft en central rolle i udviklingen, fra at stå for alt i starten til at samarbejde med erhvervsfolk, […]

Nytårskur og boblende netværk

Til årets nytårskur i Fynsk Erhverv var huset fyldt med engagerede medlemmer, der kom til en inspirerende eftermiddag fyldt med netværk, videndeling og spændende oplæg om det nye års muligheder og udfordringer for erhvervslivet. Bestyrelsesleder Henrik Neelmeyer bød velkommen og satte ord på nogle af de muligheder, 2025 kan bringe for erhvervet. Direktør Jytte Reinholdt […]

Nytårshilsen 2025

Når vi siger farvel til 2024 og byder 2025 velkommen, er det en oplagt anledning til at reflektere over året, der er gået, og se fremad mod de muligheder og udfordringer, der ligger foran os.

Flere fynske virksomheder står foran et generationsskifte

Behovet for generationsskifte blandt små og mellemstore virksomheder har aldrig været større, fordi mange ejere nærmer sig pensionsalderen, samtidig med at flere ejere allerede sælger deres livsværk, når de er 45-50 år gamle.

Lokal vidensdeling driver udviklingen af HR-rollen

HR har en unik mulighed for at tage en endnu mere aktiv rolle i udviklingen af fremtidens bæredygtige organisationer. Og det er præcis, hvad virksomhederne i Fynsk Erhvervs HR-netværk gør. Fynsk Erhvervs HR-netværk er vi ikke bare med på sidelinjen – vi er med til at sætte kursen. HR er ikke blot en støttefunktion eller […]

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.