Nyheder • 11/06/2015

Nyt medlem: “Interessen for gode spisesteder er steget helt enormt”

Under Lindetræet er en gourmetrestaurant i hjertet af Odense med en meget lang historie – og så er de helt nyt medlem af Fynsk Erhverv. Vi har talt med ejer og køkkenchef Brian Madsen om restauranten, om dansk gastronomis store opgangstid og om udfordringerne ved at være leder i restaurationsbranchen – med alle de kasketter det medfører. 

Bygningen ligger midt i Odense – meget tæt på H.C. Andersens barndomshjem – og er fra 1770, men det er 70 år siden, Under Lindetræet startede som restauration. Først som likørstue og siden som restaurant. Med årene er Lindetræet, som stedet også kaldes, gået fra at være et mere almindeligt spisested til i dag at være en gourmetrestaurant. En tendens, der har grebet mange gamle kroer og restaurationer i de senere år i takt med, at danske restauranter og dansk gastronomi har fået et stort løft.

– Det er en bygning og en restaurant med en meget længere historie end os, men vi har 10 års jubilæum til august med mig som ejer. Jeg er stolt af at have Lindetræet, fordi det i så mange år har haft et godt navn, fortæller Brian Madsen til Fynsk Erhverv.

Da Brian Madsen var færdigudlært kok fra Kold College tog han med sin kone til først Schweiz og derefter Frankrig for at lære faget bedre. Det gør gode danske kokke ofte, men det var endnu mere udbredt for 15 år siden, fordi vi ikke havde så mange virkelig gode steder herhjemme dengang. Det har Danmark i høj grad fået siden.

– Danske kokke er blevet eftertragtede i udlandet; de kender til os i nu. Det skyldes især NOMA, men også mange andre af de nye, gode restauranter og verdenskendte kokke. Den omtale smitter af på hele branchen. Vi møder nu kunder på Lindetræet, der rejser rundt for at prøve de gode steder i landet og kommer ind til os, og så bliver man lidt stolt, siger Brian Madsen og fortsætter:

– Interessen for gode spisesteder er steget helt enormt. For 10 år siden var der måske 80 procent forretningsfolk til middag på en aften hos os og 20 procent andre – det er nærmest vendt rundt nu, og det er altså ikke fordi, vi har mistet forretningsfolkene. Interessen for mad er simpelthen eksploderet, også blandt almindelige folk.

– Vi kan ikke lave tre portioner mad til 120 kroner, og det ved de fleste godt i dag. Det er ikke de restaurationer, som tager høje priser, som scorer kassen. Danskerne er blevet mere villige til at betale for kvalitet.

Under Lindetræet serverer en klassisk, franskinspireret menu, men bruger så vidt muligt lokale, fynske råvarer, som følger sæsonerne.

– Vi bruger de gamle tilberedelsesmetoder, hvor tingene bliver brasseret og stegt på gammel vis, men vi bliver bestemt også inspireret af nye tendenser, forklarer Brian Madsen.

Leder i køkkenet – og alle andre steder
Som køkkenchef, kok og ejer har man mange kasketter på, og det er en af de ting, der adskiller ledere i restaurationsbranchen fra mange andre erhverv.

– Vi har måske et møde med en forsikringsmand om morgenen, og så skal man tage imod varer, før man går i gang med madlavningen, og så slutter man måske af med at lave regnskab. Samtidig skal vi præstere overfor vores kunder hver eneste gang – det kan aldrig udskydes, så der er meget pres på. Vi bliver næsten som en lille familie på et mindre sted som vores, hvor vi bruger mange timer sammen og sidder og spiser til aften sammen også, det gør de fleste direktører nok ikke, forklarer Brian Madsen og fortsætter:

– Jeg er uddannet som kok – ikke som leder, men pludselig står man i spidsen for en virksomhed og har 10 ansatte; så er der en del learning by doing. Der er mange dygtige kokke, der åbner gode restauranter, hvor de må lukke ned efter et stykke tid, fordi de har svært ved at løfte de andre ledelsesområder, og det er en skam. Mange bliver nok overraskede over, hvor meget mere der er til faget end bare at lave god mad. Der er heldigvis kommet mange tilbud til, efteruddannelse, netværk og andet,  som man kan tilmelde sig, men det kræver så, at man rent faktisk gør det.

Dobbelt så mange ansatte – hvis det lå i Tyskland
Under Lindetræet er som gourmetrestaurant en del af en positiv bølge, som især københavnske restauranter har givet Danmark, men en stor, fynsk succes ville gøre meget for branchen.

– Den positive omtale, restauranterne i København får, smitter også af på os på Fyn, men det ville virkelig betyde meget, hvis vi fik en restaurant i Michelin-klassen her midt i landet. Det siger også noget om branchens udvikling, at vi overhovedet taler om Michelinstjerner i Danmark og på Fyn – det havde man nok rystet på hovedet af for nogle årtier siden, siger Brian Madsen.

Men der er forhold for den danske restaurationsbranche, som gør, at det kan være en udfordring at få især de udenlandske turister til at bruge penge på at spise ude i Danmark.

– Momsen i Danmark er meget høj i forhold til restauranter i udlandet, men vores største udgifter er dog til lønninger. Omkostningsniveauet er generelt meget højt herhjemme, og havde vi den samme restaurant i Tyskland, kunne vi have dobbelt så mange ansatte – og måske også nogen til at klare regnskaber og indkøb mere effektivt og hurtigt. Det kan være et problem i forhold til turister, som ikke er vant til at betale så høje priser for at spise ude, som man er nødt til i Danmark. Vores priser svarer næsten til en to eller trestjernet Michelin-restaurant i Tyskland eller Italien, slutter Brian Madsen.

Nyt MasterClass-forløb: Anerkendt forretningsudvikler klæder fynske SMV’ere på til en foranderlig verden

Fynske Bank og Fynsk Erhverv tilbyder nu i samarbejde en helt ny MasterClass for fynske SMV’er, der får mulighed for at styrke deres forretningsmodel gennem et forløb med den anerkendte forretningsudvikler Michael N. Wilkens. Han har erfaring med strategiarbejde i mere end 200 danske og internationale virksomheder og oplever stor succes med sit fokus på […]

Lucia Care: Boost produktiviteten og arbejdsglæden

Dyb træthed er i dag et problem mange oplever, hvilket er med til at reducere både arbejdsglæden, kreativiteten og performance i de danske virksomheder. For at komme problemet til livs, har speciallægerne Nanna Kirkebjerg og Christian Bøving fra Lucia Care invitereret partnervirksomheder til foredrag om danskernes søvnudfordringer.

Lyt til erhvervslivet

De kommunale budgetter for det kommende år er på plads, og det afslører, at 2025 er kommunalt valgår. Fyn er et naturligt arbejdskraftopland for enhver virksomhed, uanset postnummer. Eller burde i hvert fald være det. Desværre har vi en utilstrækkelige kollektiv trafik, der gør det vanskeligere at tiltrække dygtige medarbejdere udenfor Odense og de fynske købstæder. Det kalder på en plan og på handling.

Orifarm: Imponerende vækstrejse bygger på mod og ambitioner

Orifarms imponerende vækstrejse har fra starten været præget af at tænke ud over Danmarks grænser. I dag ser virksomheden et stort potentiale for Odense inden for Life Science, som kan være med til at styrke hele Fyn.

Aabo-Ideal satser benhårdt på service og support som en del af international konsolidering

Aabo-Ideal er en international topspiller inden for fremstilling af industrielle lak- og overfladebehandlingsanlæg. Men den position er ikke kommet af sig selv, og fremtidens succes kræver, at ærmerne forbliver opsmøgede.

DAMIFO: Vidensdeling kan være genvejen til fremtidens løsninger

Vidensdeling og samarbejde er, Ifølge direktør i DAMIFO Martin Johansen, nøglen til at klare de stigende krav til virksomheden og føre den trygt videre. Derfor har han meldt sig ind i Fynsk Erhvervs direktørnetværk for at drøfte hverdagens udfordringer og hente inspiration fra andre erhvervsledere.

Fynsk Erhvervs cykelnetværk på toppen

Som om de stejle bjerge ikke i sig selv var udfordring nok. Også vejret viste sig fra den lunefulde side, da 40 fynske erhvervsfolk sled sig op ad Pyrenæernes nådesløse stigninger under årets strabadserende udfordring i Fynsk Erhvervs cykelnetværk Business Challenge. Men hverken regn, torden og kølige vinde over grænselandet mellem Frankrig og Spanien forhindrede netværket […]

Vi kan hjælpe dig med arbejdskraft

Optimismen stiger i det fynske erhvervsliv, og det samme gør efterspørgslen efter kvalificeret arbejdskraft. Vi kan hjælpe dig med at rekruttere dine næste medarbejdere. Som partnervirksomhed i Fynsk Erhverv har du direkte adgang til veluddannede medarbejdere, der står klar til med ny viden og energi at løse netop de arbejdsopgaver, som presser sig på i […]

Mindeord om Preben Greibe

Preben Greibe (79 år) er gået bort. Han vil blive husket som en tidligere respekteret og dedikeret administrerende direktør for Danske Fragtmænd Fyn og for hans mangeårige engagement i Industri- og Handelskammeret Odense-Fyn. Her gjorde han et varigt indtryk som formand i en strategisk vigtig periode frem til 2008, idet han var en central figur […]