Nyheder • 11/01/2023

Nyt, grønt projekt gør bæredygtighed mere målbar for Automation Lab i Svendborg

I Svendborg-virksomheden Automation Lab har der i de senere år været skarpt fokus på at skrue op for bæredygtigheden og ned for klimaaftrykket. I den forbindelse har virksomheden været testkanin på et nyt tiltag, der nu skal gøre det lettere for alle virksomheder at måle udviklingen på de bæredygtige tiltag. Værktøjet bliver nu rullet ud i Fynsk Erhvervs nye Go Green-netværk for bæredygtighed og grøn omstilling.

Blandt medlemmerne på det første netværk, der får base i Svendborg, er Automation Lab, og her glæder direktør Claus Walther Jensen sig til at føje det nye værktøj til listen over initiativer på det grønne område.

”Vi besluttede for et par år siden, at vi ville finde en grøn vej. I den anledning tog vi fat i Poul Sögren fra HumanRevolution, for at få nogle konkrete råd til, hvad vi kunne gøre som et ingeniørhus. I forbindelse kom vi til at teste et værktøj, som han har udviklet,” siger Claus Walther Jensen, der især er glad for det overblik, som systemet kan give ham og kollegaerne.

”Som et af de mere håndgribelige tiltag i vores proces har vi meldt os ind i FNs Global Compact, hvor vi hvert år forpligter os til at lave en rapport over, hvad vi har gjort.”

Her kan klimaregnskabsværktøjet hjælpe os. Vi ser frem til at anvende det visuelle dashboard, hvor vi håber at kunne følge og dokumentere vores indsats på en måde, så vi kan vise det til omverden, men også lettere kan overskue det selv.

”Vores virksomhed er i vækst, og det i sig selv gør, at det svært at overskue, hvilken vej det faktisk går. For eksempel når vi får flere ansatte, får vi også flere biler. Selvom vi forsøger os med elbiler, hvor det er muligt, så er det ikke altid, at det kan lade sig gøre, og så vil vi have en større udledning end året før. Med værktøjet regner vi med at få en nemmere vej til at få data ind og kan behandle vores CO₂-aftryk i forhold til, hvor mange vi er, så vi kan følge udviklingen. Jeg er ikke selv ekspert på området, så jeg har brug for helt simpelt at kunne se, hvad vi gør ved klimaet nu og få sparring på, hvad vi kan forbedre næste år,” fortæller Claus Walther Jensen.

Automation Lab-direktøren og hans 23 ansatte laver bl.a. automationsløsninger til store biogasanlæg i hele verden. Derfor er virksomheden allerede direkte involveret i store, grønne projekter. Ikke desto mindre slår Claus Walther Jensen fast, at der er rig mulighed for forbedring, og det er en af årsagerne til, at han ser frem til at komme i gang med Go Green-netværket i Fynsk Erhverv:

En del af projektet er selvfølgelig at italesætte udfordringerne, og her er de visuelle værktøjer gode til at se, hvor vi vil få mest ud af at handle.

“Men det er langt fra alle steder, hvor vi som lille virksomhed selv er herre over udviklingen. Derfor har det været meget spændende at høre fra andre virksomheder i FNs Global Compact-webinarer,  hvad de gør, og hvad de har haft succes med. Derfor glæder vi os også til at sparre og dele erfaringer med virksomhederne i det nye Go Green-netværket i Svendborg.”

Ifølge Claus Walther Jensen har Automation Lab endnu ikke mødt kundekrav om dokumentation for bæredygtighed, men han er overbevist om, at det kun er et spørgsmål om tid, før det sker. Nogle fokusområder er allerede blevet grønnere, mener han.

”Der har ikke været kunder eller samarbejdspartnere, der har bedt om bevis på, at vi er grønne. Men jeg har helt klart indtryk af, at der er flere og flere, der kigger en efter i kortene. For eksempel kigger banken og vækstfonden ikke kun på, om produkterne er salgbare, men også om de er bæredygtige. Så når det kommer til finansiering, er bæredygtighed allerede inde i billedet.”

Netværksgrupperne er som en kæmpe konsulentpulje

Igennem mange år har Fynsk Erhvervs netværksgrupper og Videnforum været et vigtigt og fortroligt rum for sparring og vidensdeling hos fynske erhvervsledere. Én af dem, der følger med på tætteste hold, er Marlene Isabel Shirazi Rasmussen. Hun er indehaver af virksomheden Minds Horizon og er facilitator på netværksgruppen Business Challenge Golf. En af de store […]

GK Danmark: Uden bæredygtighed ingen fremtid

I den nordiske entreprenørvirksomhed GK, som er specialiseret inden for blandt andet ventilation, VVS, sprinkling, køling og bygningsautomatik, har der siden 2019 været særligt fokus på at gøre forretningen klimaneutral. Målsætningen inden 2035 er at nå en kundeportefølje, hvor mindst 50 procent er klimaneutrale, og derfor har 35 mand fra alle led i virksomheden fået […]

Netværk giver Egekærlund flere grønne fingre

Den familiedrevne virksomhed Egekærlund A/S har i mere end 70 år serviceret landbrug, kommuner og større virksomheder over hele Fyn. Specialet for den – med egne ord – ualmindelige maskinstation, med 15 ansatte, er drift af boldbaner. Men ikke desto mindre har der været brug for ekstra grønne fingre, netværk og god sparring til at […]

Netværk giver Egekærlund flere grønne fingre

Den familiedrevne virksomhed Egekærlund A/S har i mere end 70 år serviceret landbrug, kommuner og større virksomheder over hele Fyn. Specialet for den – med egne ord – ualmindelige maskinstation, med 15 ansatte, er drift af boldbaner. Men ikke desto mindre har der været brug for ekstra grønne fingre, netværk og god sparring til at […]

Grønne mobilitetsplaner i Odense udfordrer erhvervslivet

Odense Kommune har et mål om at være klimaneutral i 2030. Derfor har tre eksterne ’ekspertgrupper’ på bestilling udarbejdet hvert sit bud på en grøn mobilitetsplan, der på forskellig vis viser vejen til målet i 2030. Fynsk Erhverv bakker helt op om Odenses klimamål og medvirker gerne til at nå dette mål. Men de tre […]

Få højdepunkterne fra Fynsk ErhvervsTopmøde her

Havde du ikke mulighed for at deltage i Fynsk Erhvervs Topmøde den 29. marts 2023, hvor bæredygtig business og masser af netværk var i fokus, får du nu muligheden for at indhente lidt af det tabte.

Velkommen til nye, stærke kræfter i Fynsk Erhverv

Vi er glade for at byde 2 nye kollegaer med om bord på Team Fynsk Erhverv. Susanne Willers træder ind som markedskonsulent og Kim Grandjean Mathiassen er vores nye koordinator. Vi er meget glade for at kunne byde Susanne Willers og Kim Grandjean Mathiassen velkommen i Fynsk Erhverv. De kommer med spændende baggrunde og en række efterspurgte kompetencer, […]

Klimapiloter klar til at hjælpe fynske virksomheder med klimaregnskab m.v.

Fynsk Erhverv kan nu tilbyde fynske virksomheder en klimapilot gratis i 6 uger. Klimapiloterne har forinden gennemgået et forløb i Fynsk Erhverv, der giver dem relevant indsigt, ny viden og værktøjer til selvstændigt at udarbejde aktuel dokumentation for CO2-aftryk og udarbejde virksomhedens første klimaregnskab. Klimapiloterne er tilknyttet Fynsk Erhvervs NEXT talent-program og bliver undervejs professionelt […]

Psykologisk tryghed skaber en sund arbejdskultur

Ønsker du og dine kollegaer at blive endnu bedre til at udnytte jeres forskellighed - og dermed få det bedste ud af hinanden? Så skulle du komme med til Business Bar i Fynsk Erhverv den 18. april.

Talentspejdere kan skaffe flere hænder

Manglen på arbejdskraft er et af tidens helt store problemer. Det problem har organisationen Talentspejderne en løsning på, hvor du kan bruge din lederskab til at hjælpe unge videre.

Annabeth Aagaard: Bæredygtig business – her er så mange gode forretningsmuligheder

Aarhus-professor med speciale i digital og bæredygtig forretningsudvikling tager et kig i krystalkuglen til Fynsk ErhvervsTopmøde

Bæredygtig omstilling kalder på handlekraft

De danske klimamål er ambitiøse og kræver endnu mere handling, end hvad vi har set til dato, for at vi kan nå at opfylde dem. Det slår Klimarådet fast i den årlige statusrapport, der netop er udkommet. Danmarks klimamål skal sikre, at udledningen af drivhusgasser reduceres med 50 % frem til 2025, 70 % frem […]