Nyheder • 26/01/2016
Nyt fynsk biogasanlæg: Lokale arbejdspladser og bæredygtig energi
D. 29. januar åbnede Nature Energy Nordfyn et nyt biogasanlæg ved Bogense. “Det betyder ikke kun ren energi – det betyder også gode, lokale arbejdspladser, der ikke bliver outsourcet, og et nyt sted, erhvervslivet kan komme af med deres organiske affald”, udtaler Ole Hvelplund, adm. direktør i NGF Nature Energy.
NGF Nature Energy (det tidligere Naturgas Fyn) har i dag biogasanlæg i Ålborg og Holsted. Den 29. januar startede NGF biogassatsningen på Fyn, da virksomheden indviede et anlæg ved Bogense på Nordfyn, som giver energi til hvad der svarer til 6.000 parcelhuse. Til marts åbner endnu et anlæg på Midtfyn.
Der har været naturgasanlæg på Fyn i flere år, men det er første gang, NGF indvier anlæg på øen, og det er også første gang, et fynsk biogasanlæg kobles på naturgasnettet.
– Vi opgraderer gassen fra den biomasse, vi får ind, til helt problemfrit at kunne indgå i naturgasnettet, fortæller Ole Hvelplund.
Naturgas udfaset i 2050
Biogas er en CO2-neutral og dermed grønnere energikilde end den nuværende naturgas, vi modtager fra Nordsøen.
– Folketinget har besluttet, at naturgassen skal udfases i 2050, men det betyder ikke, at naturgasnettet skal udfases. Derfor skal vi igang nu, fortæller Ole Hvelplund om baggrunden for, at NGF Nature Energy indvier biogasanlæg i Danmark.
– Vi har lavet en aftale med leverandørforeninger, så vi får gylle ind ude fra landmændene og organisk affald fra bl.a. industrien og detailhandlen – og på længere sigt vil vi også kunne tage imod husstandsaffald, som kommunerne har indsamlet. Det bliver således også et affaldssorteringsanlæg, hvor vi omdanner organisk materiale til biogas.
Lokale arbejdspladser og effektiv affaldshåndtering
Biogasanlæg skal både bygges, driftes og forsynes, så etableringen af anlæg på Fyn skaber gode, blivende arbejdspladser.
– Man taler meget om, hvordan vi får skabt virksomheder med job til højtuddannede, og det får vi her. Miljøingeniører f.eks. og driftsteknikere ude på anlæggene – og derudover en række chauffører, der transporterer materialet. Det er gode, lokale arbejdspladser, som helt sikkert ikke bliver outsourcet, fortæller Ole Hvelplund og fortsætter:
– Når et biogasanlæg er etableret, får erhvervslivet et sted at aflevere deres organiske affald. Det er ikke kun en fordel for de fynske kommuner, men også for erhvervslivet. Efter vi har forarbejdet gylle fra landbruget, giver vi et finere og afgasset gødningsprodukt tilbage, som ikke lugter nær så slemt. Vi låner så at sige bare gyllen, og værdiforædler den for landbruget.
Flere anlæg i fremtiden
NGF Nature Energys biogasanlæg ved Bogense bliver højst sandsynligt ikke det sidste, virksomheden opfører.
– Vi planlægger at bygge flere biogasanlæg både på Fyn og i resten af landet. Der er organisk materiale nok til det, og i vores planer kan vi rigeligt erstatte Nordsøgassen med biogas. Fordi vi bruger naturgasnettet, kan biogassen også bruges til at forsyne kraftvarmeværker rundt omkring i landet og dermed gøre elproduktionen stabil, så vi også har energirigtig strøm, når solen ikke skinner, og det ikke blæser, slutter Ole Hvelplund.