Nyheder • 26/01/2016

Nyt fynsk biogasanlæg: Lokale arbejdspladser og bæredygtig energi

D. 29. januar åbnede Nature Energy Nordfyn et nyt biogasanlæg ved Bogense. “Det betyder ikke kun ren energi – det betyder også gode, lokale arbejdspladser, der ikke bliver outsourcet, og et nyt sted, erhvervslivet kan komme af med deres organiske affald”, udtaler Ole Hvelplund, adm. direktør i NGF Nature Energy. 

NGF Nature Energy (det tidligere Naturgas Fyn) har i dag biogasanlæg i Ålborg og Holsted. Den 29. januar startede NGF biogassatsningen på Fyn, da virksomheden indviede et anlæg vedNature Energy Nordfyn Bogense på Nordfyn, som giver energi til hvad der svarer til 6.000 parcelhuse. Til marts åbner endnu et anlæg på Midtfyn.

Der har været naturgasanlæg på Fyn i flere år, men det er første gang, NGF indvier anlæg på øen, og det er også første gang, et fynsk biogasanlæg kobles på naturgasnettet.

– Vi opgraderer gassen fra den biomasse, vi får ind, til helt problemfrit at kunne indgå i naturgasnettet, fortæller Ole Hvelplund.

Naturgas udfaset i 2050
Biogas er en CO2-neutral og dermed grønnere energikilde end den nuværende naturgas, vi modtager fra Nordsøen.

– Folketinget har besluttet, at naturgassen skal udfases i 2050, men det betyder ikke, at naturgasnettet skal udfases. Derfor skal vi igang nu, fortæller Ole Hvelplund om baggrunden for, at NGF Nature Energy indvier biogasanlæg i Danmark.

– Vi har lavet en aftale med leverandørforeninger, så vi får gylle ind ude fra landmændene og organisk affald fra bl.a. industrien og detailhandlen – og på længere sigt vil vi også kunne tage imod husstandsaffald, som kommunerne har indsamlet.  Det bliver således også et affaldssorteringsanlæg, hvor vi omdanner organisk materiale til biogas.

Lokale arbejdspladser og effektiv affaldshåndtering
Biogasanlæg skal både bygges, driftes og forsynes, så etableringen af anlæg på Fyn skaber gode, blivende arbejdspladser.

– Man taler meget om, hvordan vi får skabt virksomheder med job til højtuddannede, og det får vi her. Miljøingeniører f.eks. og driftsteknikere ude på anlæggene – og derudover en række chauffører, der transporterer materialet. Det er gode, lokale arbejdspladser, som helt sikkert ikke bliver outsourcet, fortæller Ole Hvelplund og fortsætter:

– Når et biogasanlæg er etableret, får erhvervslivet et sted at aflevere deres organiske affald. Det er ikke kun en fordel for de fynske kommuner, men også for erhvervslivet. Efter vi har forarbejdet gylle fra landbruget, giver vi et finere og afgasset gødningsprodukt tilbage, som ikke lugter nær så slemt. Vi låner så at sige bare gyllen, og værdiforædler den for landbruget.

Flere anlæg i fremtiden
NGF Nature Energys biogasanlæg ved Bogense bliver højst sandsynligt ikke det sidste, virksomheden opfører.

– Vi planlægger at bygge flere biogasanlæg både på Fyn og i resten af landet. Der er organisk materiale nok til det, og i vores planer kan vi rigeligt erstatte Nordsøgassen med biogas. Fordi vi bruger naturgasnettet, kan biogassen også bruges til at forsyne kraftvarmeværker rundt omkring i landet og dermed gøre elproduktionen stabil, så vi også har energirigtig strøm, når solen ikke skinner, og det ikke blæser, slutter Ole Hvelplund.

 

ESG-strategien er bestyrelsens ansvar – Er din SMV-bestyrelse klædt på?

Af Professor Annabeth Aagaard, Aarhus Universitet I takt med at EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) trækker virksomhederne tættere på en ny virkelighed, står danske SMV’er over for en afgørende transformation. CSRD kræver, at store virksomheder systematisk rapporterer på en lang række ESG-parametre, herunder deres samlede CO₂-aftryk. Dette indebærer ikke blot deres egen udledning (Scope […]

Direktør Jytte Reinholdt forlader Fynsk Erhverv i 2025

Efter 17 år som direktør har Jytte Reinholdt meddelt Fynsk Erhvervs bestyrelse, at hun ønsker at overlade stafetten til en ny direktør i løbet af 2025. Beslutningen vil først træde i kraft, når en passende afløser er fundet. “Under Jytte Reinholdts ledelse har Fynsk Erhverv gennemgået en markant udvikling. Organisationen og bestyrelsen er blevet professionaliseret, […]

Revy-ejer: “Jeg er vant til at skabe noget ud af ingenting”

Lars Arvad er direktør og ejer af Odense Sommerrevy, en af Danmarks førende revyer. Virksomheden drives i dag med en professionel bestyrelse og et strategisk fokus, der sikrer både kunstnerisk og økonomisk succes. Lars Arvad har selv haft en central rolle i udviklingen, fra at stå for alt i starten til at samarbejde med erhvervsfolk, […]

Nytårskur og boblende netværk

Til årets nytårskur i Fynsk Erhverv var huset fyldt med engagerede medlemmer, der kom til en inspirerende eftermiddag fyldt med netværk, videndeling og spændende oplæg om det nye års muligheder og udfordringer for erhvervslivet. Bestyrelsesleder Henrik Neelmeyer bød velkommen og satte ord på nogle af de muligheder, 2025 kan bringe for erhvervet. Direktør Jytte Reinholdt […]

Nytårshilsen 2025

Når vi siger farvel til 2024 og byder 2025 velkommen, er det en oplagt anledning til at reflektere over året, der er gået, og se fremad mod de muligheder og udfordringer, der ligger foran os.

Flere fynske virksomheder står foran et generationsskifte

Behovet for generationsskifte blandt små og mellemstore virksomheder har aldrig været større, fordi mange ejere nærmer sig pensionsalderen, samtidig med at flere ejere allerede sælger deres livsværk, når de er 45-50 år gamle.

Lokal vidensdeling driver udviklingen af HR-rollen

HR har en unik mulighed for at tage en endnu mere aktiv rolle i udviklingen af fremtidens bæredygtige organisationer. Og det er præcis, hvad virksomhederne i Fynsk Erhvervs HR-netværk gør. Fynsk Erhvervs HR-netværk er vi ikke bare med på sidelinjen – vi er med til at sætte kursen. HR er ikke blot en støttefunktion eller […]

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.