Nyheder • 18/06/2015

Nye tider: Bankerne låner igen flere penge ud

I Fynsk Erhvervs undersøgelse af de fynske virksomheders prioriteringer til en kommende regering, var spørgsmålet ‘Sikre adgang til optimale finansieringsmuligheder for danske virksomheder’ på en samlet ottendeplads, og blandt Fynsk Erhvervs medlemsvirksomheder bliver spørgsmålet om finansiering ofte taget op som en reel udfordring. Men nu tyder det på, at kriseårene er ved at være forbi for den danske banksektor, som er begyndt at låne flere penge ud igen – også i Region Syddanmark. 

Siden begyndelsen af 2008 er de danske pengeinstitutters udlån til ikke-finansielle selskaber faldet med 36,5 procent, og antallet af pengeinstitutter er faldet fra 146 før krisen til 88 i den seneste optælling fra 2013.

Finanskrisen gjorde med andre ord et stort indhug i den finansielle sektor og og i dennes lyst til at foretage udlån. Krisen gjorde også, at efterspørgslen efter lån faldt, og bankerne er blevet underlagt skrappere krav til deres udlån, så vækstvirksomheder har nu i flere år lidt under mangel på risikovillig kapital.

Men ifølge Finansrådet og de store banker er det billede nu ved at vende, beretter Børsen.

Danske Bank har således forøget deres udlån til danske virksomheder med 10 procent i år, og også hos Jyske Bank og Sydbank melder man om lignende tendenser, og man tror på, de stigende udlån er en tendens, der fortsætter i de kommende år.

– Pilen peger frem for dansk og europæisk økonomi, og det gør også, at der begynder at komme gang i virksomhedernes investeringer. Dermed kan det også for alvor få gang i bankernes udlånsvækst igen, siger Peter Bojsen Jakobsen, makroøkonom i Sydbank, til Børsen.

Også i Syddanmark
Søren Jan Nielsen, regionsdirektør i Danske Bank og medlem af Fynsk Erhvervs bestyrelse, fortæller, at tendensen også gør sig gældende for Region Syddanmark.

– Siden marts 2014 har vi haft en kontinuerlig stigning i vores udlån, og interessen har været stigende for både de store virksomheder og fra de små- og mellemstore, fortæller Søren Jan Nielsen til Fynsk Erhverv og fortsætter:

– Vi ser særligt væksten i Esbjerg, Trekanstområdet og ved Odense, men der sker også ting andre steder. Vi forventer, fremgangen vil fortsætte og at tendensen vil sprede sig yderligere fra de større byområder i regionen. 

I Fynsk Erhverv ser man meget positivt på tendensen.

– Bankerne er den absolut vigtigste finansieringskilde til vækstvirksomheder i Danmark. Øgede udlån betyder øget vækst for erhvervslivet, så det er gode nyheder, der kommer fra de store banker. Det er fuldt ud forståeligt, at der har været skepsis over for risikovillig kapital i årene efter finanskrisen, men vi mener også, tiden er inde til, at pendulet kan svinge den anden vej igen, siger Jytte Reinholdt, direktør i Fynsk Erhverv.

Lars Mørch, chef for business banking og medlem af direktionen i Danske Bank, mener også, at bankerne står i en stærkere position til at konkurrere om udlån i dag, end de gjorde i årene efter finanskrisen.

– Der er masser af konkurrence, selvom vi er færre banker, end der var i begyndelsen af krisen. Til gengæld er bankerne stærkere nu, siger han til Børsen. 

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]

Er du ny direktør i Fynsk Erhverv?

Vil du arbejde dedikeret for at fremme rammer og vilkår for det fynske erhvervsliv? Fynsk Erhverv mangler en visionær direktør med kommerciel forståelse og politisk tæft. Hvis det er dig, får du mulighed for at blive frontpersonen for Fyns erhvervslivs mest interessante netværksorganisation! Tæt på medlemmerne Fynsk Erhverv er en medlemsfinansieret organisation, som arbejder benhårdt […]

CFB Industri i vækst: Ledelse, fusion og strategi

Det er sjældent, at virksomhedsfusioner og generationsskifter forløber uden gnidninger, og slet ikke, når begge dele sker samtidig. Men det er ikke desto mindre i store træk, hvad der skete for CFB Industri