Nyheder • 18/08/2015

Ny undersøgelse: Kommuner udbyder langt flere opgaver

En ny undersøgelse fra KL viser, at ni ud af 10 danske kommuner har øget antallet af konkurrenceudsatte opgaver fra 2007 til 2014. 68 procent af kommunerne udbyder i dag over 25 procent af opgaverne, og samlet set er der sket en stigning fra 22,6 procent konkurrenceudsatte opgaver i 2007 til 26,4 procent i 2014. 

Kommunernes Landsforening har gennemført en undersøgelse, der viser, at den samlede mængde kommunale opgaver, der sættes i udbud, er steget fra 22,6 procent i 2007 til 26,4 procent i 2014.

Det er særligt de ikke-borgernære opgaver, der udbydes, og ifølge KL vil det være svært at øge andelen yderligere, uden at begynde at udbyde opgaver på borgernære områder.

– Praktisk talt alle kommuner har erfaringer med udbud af tekniske opgaver som eksempelvis dagrenovation, rengøringsopgaver og vedligeholdelse af veje og grønne områder, og mange har gjort det i en længere årrække. På velfærdsområder som ældrepleje og socialområdet er der dog langt større spredning, i hvor mange kommuner der er i gang, og hvor længe de har været i gang med at udbyde for eksempel drift af plejecentre og ældreboliger, siger Ole Helby Petersen, lektor på Roskilde Universitet og leder af et stort forskningsprojekt om effekter af konkurrenceudsættelse, til KL.

Med 52,3 procent er transport og infrastruktur det kommunale område, hvor flest opgaver udsættes for konkurrence fra private leverandører, mens velfærdsområder som dagtilbud til børn og unge og handicap- og ældreområdet ligger lavt med 25,2 procent.

Mellem 70 og 80 procent af kommunernes budgetter går til velfærdsområdet mod 10 til 15 procent på de tekniske områder.

– Det er en positiv udvikling for alle parter, at kommunerne udbyder flere opgaver. Det handler om at sikre, at opgaverne løses til den bedste pris og kvalitet, og her er konkurrenceudsættelse et godt værktøj.   Derudover er udbud velegnede til at teste markedet for nye innovative løsninger, som kan bane vejen for kvalitetsløft, effektiviseringer eller direkte besparelser, udtaler Jytte Reinholdt, direktør i Fynsk Erhverv.

Hun opfordrer de fynske kommuner til at lade sig inspirere af de kommuner i undersøgelsen, som konkurrenceudsætter endnu flere opgaver.

– Der er helt sikkert mere at hente, og de private virksomheder står klar til at byde sig til, siger hun.

De fynske kommuner ligger ca. i midten af tabellen ift., hvem der udbyder flest opgaver.

Kommunalt_opdelt_Danmarkskort_-_Andel_af_kommunale

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.

Ekspert: Virksomheder skal holde fokus på det væsentlige

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen