Nyheder • 25/06/2015

Ny liste: Verdens mest attraktive arbejdspladser for studerende

240.000 studerende fra 55 forskellige lande har udnævnt de virksomheder, de helst vil arbejde for. Det er virksomheden Universum, der hvert år samler omfattende lister over, hvor folk fra hele verden helst vil arbejde – men det er kun de samlede resultater fra verdens studerende, der er offentliggjort indtil videre. 

Universum spørger hvert år over én million mennesker fra 55 forskellige lande om arbejdsrelaterede emner. Den fulde rapport fra 2015 med detaljeret information om hvert enkelt land er endnu ikke offentliggjort, men Universum har løftet sløret for et delresultat, som omhandler de helt nyuddannede respondenter. Lidt over 240.000 studerende fra over 2.200 uddannelsesinstitutioner inden for hhv. forretningsorienterede linjer og IT/ingeniør-linjer har svaret på, hvor de allerhelst vil arbejde, hvis de frit kunne vælge.

Listens absolutte topscorer er for begge typer studerende Google, som har ligget øverst på listen i flere år. Men derudover adskiller ønskerne sig markant for de to grupper. For de forretningsorienterede linjer er det generelt de store firmaer inden for den finansielle sektor, der er mest attraktive, og for IT/ingeniørstuderende er det IT-virksomheder og bilindustrien, der dominerer de øverste pladser på listen.

Alle de øverste virksomheder på listen har det til fælles, at de er kendte og har et stærkt brand, at de ses som stabile og som steder med karrieremuligheder, og at de opfattes som virksomheder, hvor det er muligt at få efteruddannelse og fleksibel arbejdstid, hvilket alt sammen er noget, de adspurgte studerende prioriterer højt.

De mest populære arbejdspladser hos forretningsorienterede linjer:

Businessstuderende

De mest populære arbejdspladser hos IT/ingeniør-linjer:

Ingeniørstuderende2

 

Ifølge Universums undersøgelse er det, der adskiller Google fra de andre virksomheder på listernes top 10 egentlig ikke de faktiske arbejdsforhold, som studerende jo heller ikke ved noget om endnu. Google adskiller sig f.eks. ikke væsentligt fra de andre store IT-virksomheder på det område. Men Google har gjort enormt meget ud af at brande sig selv som en spændende arbejdsplads, hvor de mest ambitiøse søger hen og har mulighed for at udvikle sig og påvirke virksomheden.

Faktisk påpeger Universum, at Googles store brandsucces er en kæmpe udfordring for virksomheden, for det er kun en meget lille del af Googles ansatte, som arbejder med de spændende projekter, virksomheden brander sig selv på. Langt størstedelen arbejder med ret almindelige opgaver. Derfor risikerer Google at være en skuffelse for de ansatte, fordi det netop kun er de dygtigste og mest ambitiøse, som kommer igennem virksomhedens omfattende ansættelsesprocesser, og de har typisk meget høje forventninger, som Google kan have svært ved at leve op til.

Råd til dagens arbejdsgiver 
55 procent af de forretningsstuderende og 52 procent af IT/ingeniøsstuderende vægter work-life-balance højst, når de søger job. 47 og 46 procent vægter jobstabilitet og sikkerhed og 44 og 42 procent søgte efter arbejdspladser, som kan tilbyde træning og videreuddannelse.

På trods af listernes store overvægt af kendte og store virksomheder, så vægtede meget få af de adspurgte prestige specielt højt, så listerne skal snarere ses som et udtryk for, at man vælger de virksomheder, man i forvejen kender, samt at virksomheder skal være blandt de mest attraktive arbejdspladser i mindst seks lande for overhovedet at komme med, hvilket selvsagt giver virksomheder med et kendt, internationalt brand forrang.

Penge er heller ikke nær så høj en motivationsfaktor, som det tidligere har været. ‘Et venligt arbejdsmiljø’ blev set som vigtigere af langt flere.

Work-life-balance var det parameter, som scorede højst blandt de studerende overhovedet, og mulighed for træning og udvikling blev vægtet dobbelt så højt som fleksible arbejdsmuligheder i virksomheden, hvilket nok er lidt af en overraskelse for mange. Det skyldes, at de unge i højere grad leder efter en karriere end efter et bestemt sted at arbejde. De ser ikke nødvendigvis dem selv i det samme firma i årevis, men i stedet på deres egen mulige udvikling.
De unge studerende kan godt holdes i samme firma i lang tid, selvom de skal arbejde med de samme opgaver dagligt, hvis bare de får konkrete målsætninger at opfylde med mulighed for avancement, hvis opgaverne løses tilfredsstillende.

Knap så overraskende er det måske, at de sociale medier ifølge Universums rapport er den vigtigste platform til branding af arbejdspladser for de studerende.

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]

Nyt MasterClass-forløb: Anerkendt forretningsudvikler klæder fynske SMV’ere på til en foranderlig verden

Fynske Bank og Fynsk Erhverv tilbyder nu i samarbejde en helt ny MasterClass for fynske SMV’er, der får mulighed for at styrke deres forretningsmodel gennem et forløb med den anerkendte forretningsudvikler Michael N. Wilkens. Han har erfaring med strategiarbejde i mere end 200 danske og internationale virksomheder og oplever stor succes med sit fokus på […]

Lucia Care: Boost produktiviteten og arbejdsglæden

Dyb træthed er i dag et problem mange oplever, hvilket er med til at reducere både arbejdsglæden, kreativiteten og performance i de danske virksomheder. For at komme problemet til livs, har speciallægerne Nanna Kirkebjerg og Christian Bøving fra Lucia Care invitereret partnervirksomheder til foredrag om danskernes søvnudfordringer.

Lyt til erhvervslivet

De kommunale budgetter for det kommende år er på plads, og det afslører, at 2025 er kommunalt valgår. Fyn er et naturligt arbejdskraftopland for enhver virksomhed, uanset postnummer. Eller burde i hvert fald være det. Desværre har vi en utilstrækkelige kollektiv trafik, der gør det vanskeligere at tiltrække dygtige medarbejdere udenfor Odense og de fynske købstæder. Det kalder på en plan og på handling.

Orifarm: Imponerende vækstrejse bygger på mod og ambitioner

Orifarms imponerende vækstrejse har fra starten været præget af at tænke ud over Danmarks grænser. I dag ser virksomheden et stort potentiale for Odense inden for Life Science, som kan være med til at styrke hele Fyn.