Nyheder • 03/12/2015
Ny fabrik til Gamle Mursten: “EU-støtte gav det første skub”
Virksomheden Gamle Mursten fra Svendborg åbner ny fabrik. Her skal de bygge et helt nyt gør-det-selv-vægsystem af plader med murstensskaller. Gamle Mursten undersøgte potentialet for deres renseteknologi og produkter gennem EU-programmet Eco-innovation og har fået støtte til deres nye vægsystem af Miljøstyrelsen, da virksomheden genbruger ressourcer i en grad, der har potentiale til at spare miljøet for enorme mængder CO2.
Fredag den 27. november holdt virksomheden Gamle Mursten åbningsfest for deres nye fabrik på Islandsvej i Svendborg.
Den nye fabrik skal lave et nyt gør-det-selv-vægsystem af plader med murstensskaller – Gamle Mursten Vægsystemer, hedder det. Det består af gamle murstensskaller præmonteret på plader af gips, kork eller Rockwoll, som kan bruges til både interiør og facadeplader.
– Med vores nye vægsystemer forventer vi at kunne bringe murstensvæggen indenfor i huset igen, efter den i mange år har måtte vige pladsen for de hvide vægge. Vores facadeløsning kan bidrage til vedligeholdelsesfri facader til nybyggeri og nem efterisolering af eksisterende facader med tegl som klimaskærm, udtaler Claus Juul Nielsen, direktør i Gamle Mursten.
Otte ton CO2 mindre per enfamiliehus
Gamle Mursten tager, som navnet antyder, gamle mursten og genbruger dem. Murstenene renses ved vibrationsteknologi, hvor der hverken anvendes vand eller kemikalier.
Genbruget af mursten og den miljørigtige rensning betyder, at der udledes et halvt kilo mindre CO2-udledning per hele mursten end ved brug af konventionelle sten – hvilket svarer til otte ton mindre per énfamilieshus.
De mursten, som ikke kan sælges én til én, fordi murstenen mangler et hjørne eller andet, skæres til murstensskaller og bruges i det nye vægsystem. På den måde udnytter virksomheden sine råvarer optimalt og kan nå en udnyttelsesgrad på op til 80%. Gamle Mursten har samarbejdet med Rockwool omkring produktudviklingen og robotfirmaet Kjærgaard om teknologiudvikling.
Støtte fra Miljøstyrelsen og EU
Gamle Mursten Vægsystemer startede som et projekt støttet af Miljøstyrelsens program for Grøn Teknologi (MUDP), hvor Gamle Mursten undersøgte, hvordan man bedre kan udnytte kasserede mursten.
– Vi har været meget glade for støtten fra Miljøstyrelsen. Vi har fået den, fordi vi er de første til at kombinerer både genanvendelse af ressourcer og isolering af huse, som der er et stort og voksende marked for. Særligt efterisolering, fortæller Sidse Zimmermann, projektchef i Gamle Mursten, til
Fynsk Erhverv.
Gamle Mursten afsluttede i 2014 det EU-støttede projekt ‘REBRICK’, hvor de fik midler fra programmet CIP Eco-innovation til at undersøge markedet for deres renseteknologi og produkter.
– Der er meget tid og arbejde i at få støtte fra EU, men vi har været meget glade for forløbet. Det gav os helt sikkert det skub, vi havde brug for, fortæller Sidse Zimmerman.
Gamle Mursten leverer både til private og til erhverv, og de regner med, der er et stort eksportpotentiale i deres nye vægsystemer. Netop nu er virksomheden i snak med affaldsselskabet AVV om at åbne en ny fabrik i Nordjylland.