Nyheder • 03/12/2015

Ny fabrik til Gamle Mursten: “EU-støtte gav det første skub”

Virksomheden Gamle Mursten fra Svendborg åbner ny fabrik. Her skal de bygge et helt nyt gør-det-selv-vægsystem af plader med murstensskaller. Gamle Mursten undersøgte potentialet for deres renseteknologi og produkter gennem EU-programmet Eco-innovation og har fået støtte til deres nye vægsystem af Miljøstyrelsen, da virksomheden genbruger ressourcer i en grad, der har potentiale til at spare miljøet for enorme mængder CO2. 

Fredag den 27. november holdt virksomheden Gamle Mursten åbningsfest for deres nye fabrik på Islandsvej i Svendborg.

Den nye fabrik skal lave et nyt gør-det-selv-vægsystem af plader med murstensskaller – Gamle Mursten Vægsystemer, hedder det. Det består af gamle murstensskaller præmonteret på plader af gips, kork eller Rockwoll, som kan bruges til både interiør og facadeplader.

– Med vores nye vægsystemer forventer vi at kunne bringe murstensvæggen indenfor i huset igen, efter den i mange år har måtte vige pladsen for de hvide vægge. Vores facadeløsning kan bidrage til vedligeholdelsesfri facader til nybyggeri og nem efterisolering af eksisterende facader med tegl som klimaskærm, udtaler Claus Juul Nielsen, direktør i Gamle Mursten.

Otte ton CO2 mindre per enfamiliehus
Gamle Mursten tager, som navnet antyder, gamle mursten og genbruger dem. Murstenene renses ved vibrationsteknologi, hvor der hverken anvendes vand eller kemikalier.

Genbruget af mursten og den miljørigtige rensning betyder, at der udledes et halvt kilo mindre CO2-udledning per hele mursten end ved brug af konventionelle sten – hvilket svarer til otte ton mindre per énfamilieshus.

De mursten, som ikke kan sælges én til én, fordi murstenen mangler et hjørne eller andet, skæres til murstensskaller og bruges i det nye vægsystem. På den måde udnytter virksomheden sine råvarer optimalt og kan nå en udnyttelsesgrad på op til 80%. Gamle Mursten har samarbejdet med Rockwool omkring produktudviklingen og robotfirmaet Kjærgaard om teknologiudvikling.

Støtte fra Miljøstyrelsen og EU
Gamle Mursten Vægsystemer startede som et projekt støttet af Miljøstyrelsens program for Grøn Teknologi (MUDP), hvor Gamle Mursten undersøgte, hvordan man bedre kan udnytte kasserede mursten.

– Vi har været meget glade for støtten fra Miljøstyrelsen. Vi har fået den, fordi vi er de første til at kombinerer både genanvendelse af ressourcer og isolering af huse, som der er et stort og voksende marked for. Særligt efterisolering, fortæller Sidse Zimmermann, projektchef i Gamle Mursten, til
Fynsk Erhverv.

Gamle Mursten afsluttede i 2014 det EU-støttede projekt ‘REBRICK’, hvor de fik midler fra programmet CIP Eco-innovation til at undersøge markedet for deres renseteknologi og produkter.

– Der er meget tid og arbejde i at få støtte fra EU, men vi har været meget glade for forløbet. Det gav os helt sikkert det skub, vi havde brug for, fortæller Sidse Zimmerman.

Gamle Mursten leverer både til private og til erhverv, og de regner med, der er et stort eksportpotentiale i deres nye vægsystemer. Netop nu er virksomheden i snak med affaldsselskabet AVV om at åbne en ny fabrik i Nordjylland.

 

 

 

Dialog om udfordret varedistribution i Odense City

Varedistribution i Odense City har altid været et problem, og kombinationen af stigende godsmængder og byfortætning gør ikke udfordringerne mindre. Distributørerne oplever bl.a. dagligt trængsel og forsinkelser og P-bøder som følge af manglende parkeringsbåse til de store biler.

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.

Ekspert: Virksomheder skal holde fokus på det væsentlige

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.